(KURIR TV) OSVETLALE OBRAZ SRPSKOJ KOŠARCI: Hrabre juniorke osvojile srebro na Evropskom prvenstvu
Košarkašice Srbije, Foto: KSS

Evropsko prvenstvo

(KURIR TV) OSVETLALE OBRAZ SRPSKOJ KOŠARCI: Hrabre juniorke osvojile srebro na Evropskom prvenstvu

Košarka -

Ženska juniorska košarkaška reprezentacija Srbije, igračice rođene 1999. godine i mlađe, osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu održanom u Mađarskoj.

Izabranice selektora Miloša Pavlovića poražene su u finalu odigranom u Šopronu od Belgije rezultatom 55:53 (11:13, 22:3, 8:20, 14:17).

Juniorke su napravile fantastičan uspeh i donele medalju u srpskoj ženskoj košarci u mlađim kategorijama posle četiri godine.

Nema sumnje da su sadašnje reprezentativke Srbije u imenima poput Teodore Turudić, Mine Đorđević, Ivane Katanić, Nevene Naumčev, Ivane Race i ostalih dobile prave naslednice.

Osim samih igračica i stručnog štaba, velike zasluge za ovaj uspeh ima i sektor za žensku košarku u okviru Košarkaškog saveza Srbije na čelu sa potpredsednicom Anom Joković.

Selektor Miloš Pavlović mora da bude ponosan na svoje izabranice koje su još jednom ostavile srce na parketu, uspele da nadoknade „-17“ sa poluvremena, imale u samom finišu dva poena prednosti, ali ne i snage za završni udarac fizički daleko jačem rivalu.

Samo dva pogođena šuta iz 12 pokušaja za skoro osam minuta jasno je govorio da je naš mladi tim počeo u grču finalnu uitakmicu. Belgijanke su se nešto bolje snašle na samom startu i povele sa 11:4. Ipak, Teodora Turudić pogađa trojku, Srbija preuzima inicijativu, dominira u vazdušnim duelima i serijom 9:0 rešava prvu četvrtinu u svoju korist – 13:11.

Više od šest minuta srpske juniorke nisu uspevale da pronađu rešenje za žestoku odbranu rivalki koje su preokrenule rezultat u svoju korist 27:15.

Samo tri postignuta poena sa linije slobodnih bacanja u drugoj četvrtini, najbolje odslikava koliko našem mladom timu ništa nije išlo od ruke u ovom delu igre. Belgijanke su forsirale svoj stil igre, bile veoma agresivne i posle 20 minuta susreta imale veliku prednost – 33:16.

Sasvim druga slika na startu drugog poluvrmeena. Razigrala se Nevena Naumčev, počele su da pogađaju Marija Zukanović i Ivana Katanić što se automatski odrazilo na rezultat – 37:29 (26. minut). Nisu se tu zaustavile srpske juniorke već su trojkom sjajne Ivane Race u smiraj treće deonice uspele da priđu na 41:36.

Srbija se rezulatski potpuno vratila u meč u 34. minutu kad je Ivana Katanić smanjila na 45:44. Samo dva minuta kasnije nezaustavljiva Raca donela je vođstvo Srbiji – 48:47.

Retko viđen preokret bio je na pomolu kad je Nevena Naumčev pogodila trojku za 53:50 na dva i po minuta pre kraja. Na žalost tako nije bilo. Srpske juniorke nisu uspele da poentiraju do kraja susreta, a Belgijanke su serijom 5:0 došle do trijumfa – 55:53 i zlatne medalje.

SRBIJA U18: Dimitrijević, Curaković, Katanić 10, Zukanović 2, Turudić 6, Radulović 2, Vulović, Naumčev 11, Đorđević 4, Novković, Perić, Raca 18.

BELGIJA U18: Hambursin 3, Dešamp, Leblon, Bastin 7, Lukusa, Vervet 16, Sakin, Be. Mesi 15, Bi. Mesi 6, Hemels, Devos 8, Dosu.

Ivana Katanić u idealnoj petorci šampionata

Pored srebrne medalja reprezentacija Srbije dobila je još jedno priznanje na Evropskom prvenstvu u Šopronu. Kapiten našeg mladog tima Ivana Katanić izabrana je u najbolju petorku šampionata. Za najbolju igračicu proglašena je Belgijanka Bili Mesi, a među najboljih pet nalaze se još Kadiatu Sisoko (Francuska), Veronika Voračkova (Češka) i Klara Lundkvist (Švedska)

Kurir sport, Foto: FIBA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track