SAŠA ĐORĐEVIĆ PORUČIO HRVATIMA: Trojka protiv vas je prekretnica za srpsku košarku, nema opravdanja za silazak sa postolja!
Foto: FIBA

Selektor Srbije o minulim vremenima

SAŠA ĐORĐEVIĆ PORUČIO HRVATIMA: Trojka protiv vas je prekretnica za srpsku košarku, nema opravdanja za silazak sa postolja!

Košarka -

Selektor Srbije Aleksadar Đorđević, jedva pet dana posle finala na Evrobasketu, sa svojim Bajernom učestvuje na turniru u Zadru.

Domaću javnost zanimali su stavovi Đorđevića o mnogim temama, kako onim od pre dve decenije, tako i ovogodišnjim.

Na pomen Đorđevića mnogi u Hrvatskoj i dalje prvo pomisle na trojku koju je postigao na Evropskom prvenstvu 1997. godine u Španiji.

- Trojka Hrvatskoj na Evrobasketu značila mi je mnogo jer je bila prekretnica za naš srpski, u ono vreme jugoslovenski košarkaški put. Ko zna šta bi bilo da je bilo obrnuto. O tome niko ne razmišlja - rekao je Đorđević u intervjuu za hrvatski portal Indeks.

Đorđević je sa svojim izabranicima posle srebra u Istanbulu bio na čuvenom balkonu, čija je tradicija nastala 1995. godine posle Atine i čuvenog finala sa Litvanijom. Sale nacionale je tada ubacio 41 poen, a to veče je obeležio i silazak košarkaša Hrvatske sa postolja. Bila je to ujedno i poslednja njihova medalja u ovom sportu.

- Pritisak državnih vrhova na sportiste bio je velik, i ne samo tada. Sećam se kako su Zdovca uklonili iz reprezentacije Jugoslavije iz polufinala u Rimu. Bio sam tamo, svi smo zajedno plakali. Tako je bilo. Sportisti su se uvek koristili u razne nacionalističke svrhe i interese. Neki pametniji su se isključili, neki su to radili iz uverenja, što je sasvim legitimno. Silazak s postolja? Ne mogu reći da je to bio ružan čin, ali je svakako bio neprimeren za jedno tako veliko takmičenje. Nema opravdanja. Mi to danas prihvatamo kao deo ludog vremena, ali to je bio nepotreban potez. Iste godine igrali smo kvalifikacije za Evrobasket u Sofiji, a reprezentacija BiH nije htela da igra protiv nas iz političkih razloga. Ali hajde. Sportisti su često žrtve jer se nađu u tim situacijama koje ih obeleže ili ostanu ucrtane u njihov životopis.

Đorđević je uspeh na minulom Evrobasketu opisao odličnom hemijom koju je srpski tim imao, kako na terenu tako i van njega.

- Nismo imali sreće s povredama, ali nije dolazilo u obzir da to stavimo kao izgovor pred naciju i igrače koji putuju na Evrobasket. Ja sam tako odlučio, rekavši da je sastav promenjen, ali ambicije ostaju iste. Potrudio sam se da prenesem tu svoju veliku veru u igrače, a iz njih i na teren. Imamo ludi takmičarski karakter, snagu grupe koja veruje i živi zajedno, koja se druži i van terena, na šta sam jako ponosan. Napravili smo puno u četiri godine, doveli smo i ljudske odnose u reprezentaciji do višeg nivoa. Nadam se da će ta atmosfera dugo trajati u srpskoj košarci.

Kurir sport

Foto: Fiba.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track