(VIDEO) ZVEZDIN TORNADO UTIŠAO ZADAR: Crveno-beli serijom 17:0 do pobede i melema za evroligaške rane
Foto: ABA Liga

ABA liga

(VIDEO) ZVEZDIN TORNADO UTIŠAO ZADAR: Crveno-beli serijom 17:0 do pobede i melema za evroligaške rane

Košarka -

Košarkaši Crvene zveze savladali su Zadar (88:76) u poslednjem meču 9. kola regionalne ABA lige.

Zvezda se sedmom pobedom u ligi vratila na drugo mesto, dok je Zadar sa tri trijumfa ostao pri dnu tabele.

Duel u dvorani Krešimir Ćosić rešen je u trećem kvartalu kada je Zvezda serijom 17:0 uspela da prelomi meč. U tom delu igre ton igri crveno-belih davali su Bjelica i Lazić. Gosti su ubacili 29 poena primivši samo devet, što je odredilo i tok i pobednika meča.

Zvezdu je do pobede predvodio Milko Bjelica sa 20 poena i po dva skoka i asistencije, dok je Tejlor Ročesti dodao 14, a Džejms Feldin ubacio je 13.

U ekipi Zadra istakao se Preston Nouls sa 17 poena, a jedan manje dodao je Džošua Bostik.

Prva četvrtina

Lesor je ubacio dvojku, a Brzoja trojku na startu meča, koji je na kratko prekinut zbog nekog kvara uređaja za zapisničkim stolom. Duel hrvatskog i srpskog tima nastavljen je posle kraće pauze.

U prvim munutima meča, odbrane kao da nisu postojale. Nols je zadavao mnogo problema, produrići u reket Zvezde, a sa druge strane gosti su poentirali sa linije slobodnih bacanja.

Lazić je trojkom odgovorio na seriju Zadra, koji je u petom minutu vodio 13:8. Zvezda je do sedmog minuta uspela da se konsoliduje, pa je posle koša Feldina na semaforu stajalo 15:15.

Posle minuta odmora Zadar je pogodio dve trojke i opet se odlepio na 21:15, što je primoralo Alimpijevića da zatraži minut odmora i napravi izmene. Do kraja četvrtine bilo je nekoliko grešaka na obe strane, pa je posle 10 minuta na semaforu stajalo 23:19 za Zadar.

Druga četvrtina

U prva tri minuta nastavka, ista slika kao i u prvoj četvrtini. zadar znalački kažnjava greške domaćina i uspeva da sačuva tri do pet poena prednosti. Zvezda je taj zaostatak sustigla na kratko posle trojke Dangubića (30:30), ali su Zadrani ubrzo poentirali i na polovini druge četvrtine vodili 34:32.

Kada je Bjelica u 16. minutu pogodio četvrtu trojku za goste, Zvezda je povela 35:34. Potom je pogodio i Dobrić za plus tri 37:34. Domaći su zaostatk sustigli trojkom Bašića, a zatim posle tehničke greške Pera Antića zbog prigovora ponovo poveli 39:38.Zadrani su posldnje trenutke prvog poluvremena odigrtali bolje, pa su na odmor otiši sa vođstvom 45:42.

Treća četvrtina

Zvezda nema šut, sa poludistance i distance, što je bio osnovni razlog zaostatka, koji je u 24. minutu iznosio pet poena 49:44. Poenima Feldina i Bjelice, Zvezda je minut kasnije izjednačila na 49:49.

Serija Zvezde je nastavljena i posle minuta odmora, pa je posle 17:0 na semaforu stajalo 61:49 za goste.u tom periodu meča Zadar je loše branio šut za tri poena, što je Zvezda znalački kažnjavala.

To je uz mnogo skokova u napadu glavni razlog što su crveno-beli posle 30. minuta vodili 71:54.

Četvrta četvrtina

Malo poena na startu poslednje deonice, pokazuje da je duel rešen Zvezdinom serijom 17:0 u trećoj deonici, u kojoj su domaći ubacili samo devet poena.

Zadrani su serijom 10:0, prišli na 64:75, nešto više od pet minuta pre kraja, ali je tada Ročesti pogodio trojku.Greškama Lazića i Lesora, gosti us izgubili dve lopte, ali domaći to nisu kaznili, pa je tri i po minuta pre kraja bilo 78:70, na šta je Bjelica pogodio trojku. Taj detalj rešio je meč u dvorani Krešimir Ćosić.

Tok meča

Trener Dušan Alimpijević izjavio je da posle poraza od CSKA i Olimpijakosa u Evroligi ekipa ima priliku da pobedom protiv Zadra u ABA ligi ima priliku da potvrdi kvalitet.

"Ne očekuje nas nimalo lak posao u Zadru, bez obzira što domaćin ima samo tri pobede u dosadašnjem delu sezone, pokazao da ima kvalitet i posebno je neugodan pred svojim navijačima u gradu koji ima dugu košarkašku istoriju", rekao je Alimpijević za klupski sajt.

On je dodao da je iza Zvezde teška nedelja sa dve evroligaške utakmice koje nije odigrala dobro, ali da meč protiv Zadra mora da odigra angažovano i borbeno.

"Da pokažemo kvalitet i igru koja nas je krasila u većini mečeva ove sezone. Nakon toga sledi pauza u ABA ligi, koja he nam dobro doći, jer nastavljamo u istom ritmu u Evroligi. Svi momci su spremni za ovaj meč, a o 12 igrača koji će nastupiti odluku ćemo doneti neposredno pred početak", poručio jetrener crveno-belih.

Mladi centar Nikola Jovanović, kako odmiče sezona igra sve sigurnije i adaptira se na evropsku košarku, posle uspešne koledž karijere.

"Neugodno gostovanje u Zadru, protiv ekipe koja pred svojim navijačima uvek odigra maksimalno angažovano i borbeno. Zato na tu agresivnost koja ih krasi u njihovoj dvorani, moramo da odigramo i odgovorimo istom merom: borbeno, angažovano i timski. Ako bude tako, možemo da se nadamo povoljnom ishodu", rekao je Jovanović.

Utakmica 9. kola ABA lige između Zadra i Crvene zvezde igra se u ponedeljak od 18 sati u dvorani "Krešimir Ćosić".

Kurir sport, Foto: ABA liga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track