POVRATAK NA MESTO USPEHA: Marina Maljković i zvanično ponovo selektor
Foto: KSS

Košarkašice dobile trenera

POVRATAK NA MESTO USPEHA: Marina Maljković i zvanično ponovo selektor

Košarka -

Najtrofejniji trener u istoriji ženske košarke u Srbiji Marina Maljković i zvanično je ponovo selektor naših najboljih seniorki!

Danas je u „Kući košarke“ ovim povodom održana konferencija za medije, na kojoj su govorili predsednik KSS Predrag Danilović, potpredsednik KSS za žensku košarku Ana Joković i novi-stari selektor Marina Maljković.

U uvodnoj reči, predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović rekao je da veoma srećan što se Marina Maljković vratila na mesto selektora.

– Mislim da je bio 3. januar prošle godine kada smo se ovde okupili ne tako lepim povodom. Ali, veoma srećan što smo sada u ovom sastavu. Srećan što mogu da potvrdim da je Marina Maljković ponovo selektor Ugovor je potpisan na dve godine. Veoma sam srećan što smo sada u ovom sastavu i zvanično mogu da potvrdim da je Marina Maljković pristala da da bude selektor ženske reprezentacije. Sporazum je potpisan na dve godine. Marina i ja smo dobri prijatelji godinama, veoma sam srećan i zadovoljan, i mislim da će i sportska javnost biti srećna što je Marina opet sa nama – rekao je Danilović.

Potpredsednica KSS Ana Joković dodala je da organizacija EP 2019. značila da Srbiju mora da predvodi „najbolji i najtrofejniji trener“.

– Na početku ove godine imamo lepe vesti kada je reč o našoj ženskoj seniorskoj reprezentaciji. Svi znate da će Srbija prvi put biti domaćin tako velikog takmičenja za seniorke kakvo je Evropsko prvenstvo 2019. godine i to je automatski značilo da je naš zadatak da Srbiju na tom Evropskom prvenstvu vodi naš najbolji i najtrofejniji trener kada je ženska košarka u pitanju, a to je svakako Marina Maljković. Ove godine, iako ne učestvujemo na Svetskom prvenstvu, imamo akcije već od februara, kada će biti okupljanje, a nastavljamo tokom leta kada će seniorke otputovati na desetodnevnu turneju u Kinu gde će odigrati šest utakmica, pa nastavljamo u novembru… – objasnila je Jokovićeva.

Novi selektor ženske seniorske reprezentacije Srbije Marina Maljković izrazila je veliko zadovoljstvo zbog povratka na klupu nacionalne selekcije i dodala je pred ekipom veliki rad kako bi se ostvario što bolji rezultat na Evropskom prvenstvu 2019. godine.

– Želim da vam kažem da moje prisustvo i moj povratak ovde nije nikakav hir. Moja odluka da preuzmem reprezentaciju nije doneta nakon dubokog razmišljanja. Ja bih to nazvala osećajem… To je bila moja dužnost, da to uradim u ovom trenutku. Dužnost prema Srbiji, mom gradu Beogradu, dužnost ka Karađorđevoj zvezdi koju sam dobila, dužnost prema Košarkaškom savezu… Veliku zahvalnost dugujem Saši Daniloviću zbog razumevanja koje je imao tog 3. januara pre godinu dana, kada sam podnosila ostavku. To razumevanje je veoma važno u ovoj saradnji. U momentu kada je sa Anom Joković došao u Istanbul, pokazao je specifičan šarm, da se dogovorimo oko ovoga svega što je sada učinjeno. Hvala mu za sve. Bio je pravi džentlmen i iskreno nisam razmišljala. Ja sam to morala da uradim, jer sam tako osećala, da sam potrebna zemlji i nije bilo dublje analize. Lako smo se razumeli u dve reči da je ovo trenutak za povratak, mnogo više razmišljanja i neprospavanih noći je bilo kada sam napuštala reprezentaciju.

Marina Maljković je 2015. predvodila žensku košarkašku reprezentaciju do zlatne medalje na Evroprskom prvenstvu, a godinu dana kasnije je na Olimpijskim igrama sa nacionalnom selekcijom osvojila bronzano odličje.

– Malo ljudi bi donelo odluku da se vrati na mesto velikih uspeha. Svesna sam da me se, iako svi očekuju medalje, ako se ne ponove dobri rezultati mnogi neće sećati. Nisam važna ja i moj imidž, ako sam potrebna srpskoj košarci, onda ću raditi najboblje svoj posao i nadam se da ćemo opet obradovati naciju. Treba biti vrlo realan, videli smo kakve su bile kvalifikacije za Evrobasket pre mog odlaska. Nisu bile sjajne, izgubili smo od Ukrajine… To govori koliko će nam biti teško jer će svi želeti da pobede Srbiju, zato je ovaj period do EP najvažniji za nas. Sebe stavljam skroz iza, treba da se trudimo da napravimo najbolji mogući tim koji će da nas predstavlja na EP – rekla je Maljkovićeva.

Na pitanje novinara o sastavu reprezentacije, Marina kaže:

– Kao i uvek, neće se ništa menjati. Princip je isti, da probamo mlade, uvek i neke nove naše igračice koje imaju dobre statistike, a koje nisu nastupale za reprezentaciju uopšte ili neko vreme. Znamo koje naše košarkašice čine kostur, ali mi je najvažnije da probam svaku Srpkinju koja može da igra za reprezentaciju.

Srbija će 2019. godine biti domaćin Evropskog prvenstva zajedno sa Letonijom, a završnica je u Beogradu.

– Ispred nas je prva zvanična utakmica tek za godinu i po dana. Ono što je najvažnije je da javnost informišemo o svemu, kakva je situacija i šta nas očekuje, a ne da pitaju tada šta su nam ambicije. Već sam predočila šta nas sve očekuje. Sledi period teškog rada. Ne treba pominjati maksimum koji svi treba da damo – zaključila je Marina Maljković.

Kurir sport

Foto: KSS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: ZVEZDIN PRELAZNI ROK. EVO ko može da ode a ko može da dođe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track