(VIDEO) NOVICA CIBONIN UBICA: Veličković vodio Partizan do pobede i nastavka trke za Mornarom
Foto: ABA Liga

ABA liga

(VIDEO) NOVICA CIBONIN UBICA: Veličković vodio Partizan do pobede i nastavka trke za Mornarom

Košarka -

Košarkaši Partizana savladali su Cibonu (80:69) u jednom od derbija 17. kola regionalne ABA lige.

1 / 6 Foto: aba liga

Partizan je na krilima kapitena Novice Veličkovića (23 poena, 12 skokova), uspeo u poslednjem kvartalu slomi otpor Zagrepčana i pobedom ostane u trci sa Mornarom za četvrtu poziciju koja vodi u plej-of. Barani meč sa Zadrom u Hrvatskoj igraju u ponedeljak.

Cibona se držala u egalu do sredine poslednje deonice, najviše zahvaljujući odličnom šutu za tri poena. Ipak, Partizan je konstanto pritiska goste iz Zagreba i uz fantastičan šut za dva poena stigao do devete pobede u takmičenju.

Treba istaći i odličnu partiju Đorđa Gagića, koji je meč završio sa osam poena, ali je imao nekoliko atraktivnih zakucavanja i "rampi".

Marko Tomas je bio najbolji u timu Cibone sa 22 poena, dok je Luka Žorić dodao 15.

Utakmica je odigrana u dobro ispunjenoj dvorani "Aleksandar Nikolić", a u crno-belom timu solidan utisak ostavili su debitanti Kvami Von i Banđa Si.

Ovo je treći uzastopni trijumf tima trenera Nenada Čanka u regionalnom takmičenju.

Prva četvrtina

Prve poene na meču postigao je Gavrilović posle dva minuta igre. Partizan jre odlično počeo meč i u brzoj igri posle četiri minuta bilo je 7:0. Loš niz tima iz Zagreba prekinuo je trojkom Ratkovica, ali je na isti način sa druge strane terena uzvratio Veličković.

Partizan je ušao u nešto lošiji ritam, pa su gosti u sedmom minutu uspeli da smanje na 10:7. Tada je usledio prodor Vilijamsa Gosa za poene Partizana iz prodora. Domaćin je u tom momentu vodio 12:10.

U devetom minutu na teren su u ekipi Partizana ušle novajlije Von i Si, a Cibona je na kratko povela 15:14. Šalić je tada zakucao uz faul, za novu promenu rezultata. Prva četvrtina završena je nerešeno 17:17.

Druga četvrtina

Si je snažno zakucao na startu druge četvrtine. Partizan većinu poena postiže preko visokih igrača. Sa druge strane, Tomas je ubacio tri trojke i već ima 13 poena. U prva četiri minuta drugog kvartala videli smo nekoliko atraktivnih prodora domaćih igrača i dobar šut gostiju.

Ekipe se posle početnog vođstva Partizana od 7:0 i 14:10, smenjuju u vođstvu. Gledamo brzu košarku, sa mnogo šuteva sa poludistance i distance. Četiri minuta pre poluvremena Partizan je posle trojke Marinkovića vodio 36:34.

Do poluvremena nije bilo mnogo poena, ali smo videli nesportsku ličnu grešku Đoka Šalića na Luki Žoriću, koji je uz Tomasa glavni pokretač Cibone, koja posle dve četvrtine vodi 43:40.

Treća četvrtina

Počelo je trojkom Ratkovice i zicerom Gavrilovića. U prva četiri minuta nastavka igralo se kao u prvom delu, brzo. Cibona je vodila 52:51. Nešto posle isteka petog minuta Vanja Marinković je poenima sa penala vratio prednost na stranu Partizana 53:52.

Sve je to kratko trajalo pošto je Rozić pogodio težak šut na ulazu. Partizan ne služi šut. Mnog grešaka na obe strane viđeno je u periodu između dvadesetog i tridesetog minuta igre. Izgubljene lopte i promašaji, doveli su do toga da pred poslednji kvartal Partizan vodi 61:59.

Četvrta četvrtina

Posle minut i po igre u četvrtom kvartalu Veličković je ofanzivnim skokom i pogođenim zicerom doneo Partizanu pet poena prednosti 64:59. Nakon toga pogodili su Von i Veličković za u tom momentu najvećih 68:59.

Partizan na krilima kapitena Veličkovića, potpuno kontroliše situaciju na parketu, na polovini poslednje četvrtine. Cibona nema igru u napadu iako je trener Nazor iskoristio sva tri minuta odmora u nastavku.

Tri minuta pre kraja meča gagić je napravio peti faul. Duel je završio sa 8 poena, 4 skoka i 3 blokade.

Aranitović je pogodio dva poena nakon skoka, pa je Partizan već mogao da počne da slavi važnu pobedu, koju je isti igrač i potvrdio dvojkom nešto kasnije.

Tok meča

Trener Nenad Čanak rekao da sa mnogo optimizma očekuje duel i da se nada pobedi koja će mnogo značiti u borbi za četvrto mesto i plasman u plej-of.

"Naši dueli sa Cibonom su kroz istoriju uvek bili zanimljivi. Sudar dva bivša šampiona Evrope uvek pobuđuje posebnu pažnju. Pokušaćemo da nastavimo niz dobrih igrara i da što je bolje uklopimo dva nova pojačanja. Oni znaju da igraju košarku i ako im dopustimo da uvedu utakmicu u njihov ritam, imaćemo puno problema, ali sudeći po tome kako treniramo, verujem da imamo dobre šanse za trijumf - izjavio je Čanak za klupski sajt.

Bek Partizana Petar Aranitović ističe da će ekipi mnogo značiti podrška sa tribina i ocenio da duel iz prvog dela sezone u Zagrebu neće imati mnogo uticaja na meč.

"Znamo šta nam je cilj i znamo da nas do njega vodi samo pobeda. I Cibona i mi smo dosta promenili sastav u odnosu na prvi duel, imamo nove trenere i igramo drugačije. Naše igre u poslednje vreme daju nam pravo da verujemo u trijumf, a nadam se da ćemo do njega doći uz podršku sa punih tribina".

Utakmica između Partizana i Cibone igra se u subotu od 19 sati u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Kurir sport

Foto: ABA liga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track