VUJOŠEVIĆ O HULIGANIZMU U SPORTU: Kriminalci se maskiraju u navijače, a država ih na neki način podržava
Foto: Nebojša Mandić

BEZ DLAKE NA JEZIKU

VUJOŠEVIĆ O HULIGANIZMU U SPORTU: Kriminalci se maskiraju u navijače, a država ih na neki način podržava

Košarka -

Nema države koja ne može da se izbori sa huliganima na stadionima, ukoliko to želi, kao što nema veće kazne za ekipu ako igra pred praznim gledalištem, poručeno je večeras sa tribine Da oslobodimo sport od kriminala, u organizaciji Nove stranke.

"Sećamo se kako je tadašnji premijer a sadašnji predsednik rekao da on, odnosno država, nije sposoban da se izbori sa takozvanim navijačima a zapravo huliganima", rekla je predsednica Političkog saveta Nove stranke Vesna Rakić Vodinelić.

Ona je naglasila da živimo u "dolini laži koju nam nameće ova vlast" i da nema države koja nije u stanju da se izbori sa kriminalom u sportu samo ako to želi.

Proslavljeni košarkaški trenere Duško Vujošević napomenuo je da je igrao i velike utakmice bez publike što je "apsurd", jer to "ne liči ni na šta kad nema publike".

Prema njegovim rečima, najgore je za neku ekipu ako je publika ne prati, bilo da su aplauizi ili zvižduci.

Tada nema ni pravog sporta, nema adrealina, rekao je Vujošević, upozorivši da bi bilo pogrešno izjadnačavati publilku i navijače sa kriminalom.

Vujošević je rekao da se u navijače "maskiraju" često i neki koji se bave kriminalom, pa se i nameću kao vođe jer su agresivni, a da se država ne bori protiv toga već na neki način podržava.

"Država može lako da razdvoji kriminal od pravog navijanja", naglasio je Vujošević.

On je rekao da postoji ozbiljna adekvatna literatura kao što je knjiga Navijačko pleme koja jako dobro analizira funkcionisanje navijačkih grupa.

Prema njegovim rečima, ne smeju da se potcene vođe navijača, jer očito imaju neke kvalitete kad su uspeli da se nametnu u takvoj teškoj sredini, i sa njima treba da se radi.

Ali, naveo je, "ne na način kako se radi ovde", da se stave u funkciju da budu agresivni ili da budu pod određenom kontrolom, a da imaju određene protivusluge.

On je rekao i da ogromno interesovanje koje sport izaziva, pa i iracinoalo, govori koliko je sport važan.

Ali sa druge strane, zbog te važnosti teško ga je iščistiti i odvojiti od politike, odvojiti ga od svega onoga što politika sa sobom vuče, rekao je Vujošević.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije Nezavisnost Mirko Poledica ukazao je na ogroman novac u prometu, na svetkom nivou, od transfera u fudbalu.

Istraživanja na svetskom nivou govore da je to oko tri milijarde dolara, a da oko 30 osto transfera odlazi na treća lica, rekao je Poledica, navodeći da to privlači veliki deo ljudi koji ne dolaze iz sveta sporta.

(Fonet, Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track