BORAC PROMAŠIO SENZACIJU: Zvezda posle dosta sreće i produžetka slomila Čačane i otišla u polufinale Kupa
Foto: KSS

Kup radivoja Koraća

BORAC PROMAŠIO SENZACIJU: Zvezda posle dosta sreće i produžetka slomila Čačane i otišla u polufinale Kupa

Košarka -

Košarkaši Crvene zvezde teškom su mukom i uz dosta sreće, posle produžetka savladali čačanski Borac (85:79) i plasirali se u polufinale Kupa Radivoja Koraća, koji se igra u Nišu.

Zvezda će se u polufinanalu sastati sa FMP-om, koji je ubedljivo porazio Metalac 68:101.

Crveno-beli su u poslednjoj četvrtini imali sedam poena zaostatka, na kraju su uspeli da izbore produžetak uz napomenu da je igrač Borca Prlja sedam sekundi pre kraja promašio oba slobodna bacanja pri rezultatu 71:71.

Crveno-beli su to surovo kaznili u dodatnih pet minuta i preko Milka Bjelice, Tejlora Ročestija i Džejmsa Feldina ipak zadržali šansu da odbrane trofej osvojen prošle godine na istom mestu.

Najefikasniji u redovima Zvezde bili su Ročesti i Feldin sa po 15 poena, Dangubić je imao 12, dok su Lesor i Bijelica meč završili sa 11.

U ekipi Borca 18 poena postigao je Ilija Đoković, Dimić je dodao 14, dok je Pešaković imao 12.

Prva četvrtina

Na početku poeni Borca, pa uzastopni pogoci Tejlora Ročestija sa distance i laki poeni Zvezde posle dobrih odbrana. Borac je na startu igrao kombinovanu odbranu, u kojoj se četvorici igrača dopuštao šut za tri poena, dok se prilazilo Ognjenu Dobriću. On je i pogodio prvu trojku za 11:7.

Borac je brzo uzvratio trojkom Marka Marinovića iz ćoška (za 11:10), potom je i

poveo 13:14, a Feldin je pred pauzu ipak vratio Zvezdi prednost.

Druga četvrtina

Stefan Janković je ostao u hotelu zbog bolesti, a Marko Kešelj je zaigrao na poziciji "četiri" od početka druge deonice. Borac je poveo i u drugoj deonici, uzastopnim trojkama šutera Nikole Pešakovića, za 19:20 u 14. minutu.

Zvezda je promewnjivom igrom, uspela da prvo poluvreme reši u svoju korist. Rezultat je bio 36:30. Dangubić je u crveno-belom timu ubacio 7 poena uz jednu trojku.

Treća četvrtina

Borac je nastavio sa borbenom i pametnom igrom, pa je posle tri minuta drugog poluvremena smanjio na 39:37. Čačani dobro koriste slab šut Zvezde. Nastao je period igre bez koša na obe strane terena. Zvezda je to iskoristila i mini serijom 7:0 uspela da se odlepi na 46:39. Posle toga je Čarapić ubacio trojku za Borac. Treći period je završen rezultatom 48:46 za Zvezdu.

Četvrta četvrtina

Mayrko Stojadinović je ubacio trojku, za vođstvo Čačana 49:48, ali je na drugoj strani Omić pogodio uz faul. Osam minuta pre kraja bilo je nerešeno 51:51. Minut kasnije Balaban je pogodio, a Borac poveo 53:51.

Pet minuta pre kraja Borac je posle poena Dimića i faula Lesora vodio 60:56. Đoković je ubacio trojku za plus osam, a dva minuta pre kraja Čačani su imali plus 6. Usledila je trojka Ročestija za 68:65.

Lesor je primakao Zvezdu napoen zaostatka,a zatim su Todorović na jednoj i Dangubić na drugoj strani ubacuili trojke. Zvezda je 10 sekundi pre kraja uspela da izjednači na 71:71, Borac je krenuo u napad za pobedu.

Prlja je sedam sekundi pre kraja promašio oba bacanja, a Zvezda nije pogodila šut.

Produžetak

Prlja je sada pogodio oba bacanja, a na drugoj strani Zvezda je posle koša uz faul, povela 74:73. Borac, tačnije Marinović, nije uspeo da ubaci dva šuta za tri poena. Davidovac je na drugoj strani ubacio penal za 75:73

Posle trojke Feldina za 78:73, Raško Bojić je zatražio od Čačana da ne odustaju. Ipak, Borac nije uspeo da se vrati, pa je Zvezda zadržala šansu da odbrani trofej

Tok meča

Trener košarkaša Crvene zvezde Dušan Alimpijević kaže da ekipa veoma motivisana odlazi u Niš sa željom da odbrani trofej Kupa Radivoja Koraća.

"Odlazimo na Kup u veoma dobroj formi, sa devet pobeda u Evroligi i sa prvog mesta u ABA ligi. Ono što je meni najvažnije je da su igrači, pored dobre forme, veoma motivisani, želimo Kup i idemo u Niš da osvojimo trofej", rekao je Alimpijević za klupski sajt.

Alimpijević smatra da je Zvezda u određenoj prednosti u odnosu na rivale jer bi, u slučaju da stigne do finaka, odigrala tri utakmice u četiri dana.

"Navikli smo na takav raspored kada imamo manjak vremena za spremanje utakmice protiv narednog protivnika. Imamo mnogo igrača koji žele da osvoje svoj prvi trofej jer je novi tim u odnosu na prethodnu godinu. Konstantno pokazujemo vrstu progresije i napretka. Mini ciklus smo označili duele sa FMP-om, Armanijem i Zadrom kao pripremu za Kup. Rotirali smo ekipu i sačuvali svežinu".

Kapiten Crvene zvezde Branko Lazić, novi rekorder kluba sa 430 nastupa, naglašava da su ambicije najviše.

"Naš cilj se zna, odbrana trofeja od prošle godine i spremaćemo se od utakmice do utakmice jer je takav format takmičenja. U svaku utakmicu ulazićemo ozbiljno i maksimalno motivisano jer je Kup specifično takmičenje, ali želimo da osvojimo još jedan trofej", zaključio je Lazić.

Utakmica između Crvene zvezde i Borca igra se od 19.30 u hali Čair, a pobednika u polufinalučeka FMP, koji je savladao Metalac 101:68.

Kurir sport

Foto: KSS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track