(VIDEO) SRBIJA POSLE MUČENJA I DRAME SAVLADALA  AUSTRIJU: Orlovi Saleta Đorđevića uz veliku podršku sa tribina slavili u Beču
Foto: FIBA

Kvalifikacije za Mundobasket

(VIDEO) SRBIJA POSLE MUČENJA I DRAME SAVLADALA AUSTRIJU: Orlovi Saleta Đorđevića uz veliku podršku sa tribina slavili u Beču

Košarka -

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je teže nego što se očekivalo Austriju 82:81 (21:18, 20:25, 25:20, 16:18) u meču četvrtog kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo koje će se 2019. godine igrati u Kini.

Srbija sada ima tri pobede i jedan poraz i na drugom je mestu, iza Nemačke, koja je savladala Gruziju (87:77) i pred dolazak u Srbiju 2. juna ima maksimalan učinak.

Utakmica u Beču počela je loše za Srbiju. Austrija je na krilima mahalbašića i Muratija povela 9:2. zatim je Raduljica ušao u seriju, pa smo najpre izjednačili na 12:12, a zatim i rešili prvu četvrtinu u svoju korist. Bilo je 21:18.

U drugoj četvrtini odbrana Srbije kao da nije postojala. Austrijanci su lako poentirali iz svih pozicija u jednom momentu imali su i deset poena prednosti 34:24. Angažovanijom igrom u poslednjem minutu prvog poluvremena, trojkom Simomnovića i dvojkom Tepića, tim selektora Đorđevića je na isteku 20. minuta došao na koš zaostatka 43:41.

Početak drugog poluvremena nije mnogo obećavao. Gotovo tri minuta Srbija nije postigla koš. Sa druge strane, Austrija je poentirala lako i stekla dvocifrenu prednost 41:52. Zbog toga je selektor Đorđević zatražio minut odmora. Posle tajm-auta koji je tražio Đorđević, Birćević je vezao dve trojke za prilazak 55:49.

U 27. minutu Srbija je posle serije slobodnih bacanja, a zatim i poena Birčevića prišla na koš zaostatka 58:56. Izjednačenje je sedmim poenom doneo Aleksa Avramović. Potom smo se odbranili, a pod košem Austrijanaca Jelovac je posle mnogo vremena doneo Srbiji vođstvo. Imala je Srbija posle trojke Jelovca i plus pet 66:61, ali se u poslednji kvartal ušlo sa 66:63 za naš tim.

Drama je nastala u poslednjem kvartalu.Austrijanci su kažnjavali sve greške našeg tima, prevashodno u odbrani pa je četiri minuta pre kraja bilo 81:75 za domaćina. Tada je Birčević pogodio trojku. raduljica je pogodio bacanje, a Jelovac iznudio faul u napadu. Avramović je našao Raduljicu, a ovaj je promašio zakucavanje.

Devetnaest sekundi pre kraja Aleksa Avramović je pogodio trojku za 82:81, posle čega smo uz dosta sreće uspeli da se odbranimo i ostvarimo važan trijumf.

Najefikasniji u srpskom timu bio je Stefan Jelovac sa 21 poenom, 16 je dodao Miroslav Raduljica, od čega je 11 ubacio u prvom kvartalu, ali je posle ušao u probleme sa ličnim greškama.

Stefan Birčević je dodao 15, sa dve trojke i odličnom odbranom je bio ključni faktor serije 11:0 za preokret u trećem periodu, a potom je pogodio trojku i na 75:81 što se ispostavilo za ključno u konačnom preokretu.

Dvocifren učinak imao je i junak Avramović, koji je bio i najbolji asistent Srbije sa pet proigravanja. Austriju je predvodio snažni centar Mahalbašić sa 22 poena, devet skokova i tri asistencije, ali je i šest puta izgubio loptu.

Dvocifren učinak imali su još Murati i Radoš sa po deset, a dosta problema "Orlovima" su sa po devet napravili Duvije i kapiten Šrajner koji je imao i sedam proigravanja.

Prva četvrtina

Austrija je bolje počela meč pa posle poena Mahalbašića i Muratija vodi 9:2. Problem mogu da budu i dva faula Birčevića. Potom su na scenu stupili Simonović i Raduljica, koji su nas rezultatski vratili u meč i napravili seriju za 12:12.

Raduljica je igrač za koga Austrijanci nemaju nikakvo rešenje. za šest minuta igre, ubacio je osam poena.

Čitava prva deonica protekla je u rezultatskoj neizvesnosti, a okončana je vođstvom Srbije 21:18.

Druga četvrtina

Deonica je počela sa ćetiri poena Austrijanaca, pa je selektor Đorđević zastražio minut odmora. Potom je Šrajner pogodio za 27:24 za domaći tim. U tom momentu u hali je bio potpuni muk.

Odbrana Srbije nije valjala pa je Austrija u 14. minutu povela 32:24. Paunić je prekinuo period igre našeg tima bez poena. Mnogo promašaja je u prvom delu druge četvrtine obeležilo igru Srbije. sa druge strane Austrijanci su se ohrabrili i vodili 39:31.

U poslednjem minutu poluvremena naš tim je zaigrao odlučnije i mini serijom 5:0 koju su kreirali Tepić i Simonović, zaostatak je smanjen na 43:41.

Treća četvrtina

U prva dva minuta nastavka, Srbija nije uspevala da postigne koš. sa druge strane Austrijanci su vezali sedam poena i poveli 50:41. Posle tajm-auta koji je tražio Đorđević, Birćević je vezao dve trojke za prilazak 55:49.

U 27. minutu Srbija je posle serije slobodnih bacanja, a zatim i poena Birčevića prišla na koš zaostatka 58:56. Izjednačenje je sedmim poenom doneo Aleksa Avramović. Potom smo se odbranili, a pod košem Austrijanaca Jelovac je posle mnogo vremena doneo Srbiji vođstvo.

Imala je Srbija posle trojke Jelovca i plus pet 66:61, ali se u poslednji kvartal ušlo sa 66:63 za naš tim.

Četvrta četvrtina

Austrijanci su došli do daha i opet imaju minimalnu prednost. Pet i po minuta pre kraja vode 75:73. Ali to dvojkom poravnava Jelovac. Čeka nas drama.

Austrijanci su kažnjavali sve greške našeg tima, prevashodno u odbrani pa je četiri minuta pre kraja bilo 81:75 za domaćina. Tada je Birčević pogodio trojku. raduljica je pogodio bacanje, a Jelovac iznudio faul u napadu. Avramović je našao Raduljicu, a ovaj je promašio zakucavanje.

Devetnaest sekundi pre kraja Avramović je pogodio neverovatnu trojku za 82:81 .

Tok meča

Srpske košarkaše gostovanje u Beču očekuje posle poraza od Nemačke (79:74)

Selektor Aleksandar Đorđević je rekao da se duel sa Austrijom, mora ozbiljno shvatiti.

"Moramo da obnovimo energiju pred novu utakmicu. U ovom sistemu takmičenja, svaki meč je izuzetno važan i svakom protivniku pristupamo sa mnogo poštovanja i respekta", rekao je Đorđević, a prenosi sajt KSS.

On ističe da ne sme da se poredi prvi meč Srbije i Austrije u Beogradu (85:64).

"Pred novi duel sa Austrijom ne smemo da razmišljamo o utakmici protiv Austrije u Beogradu, jer, pre svega, mi nismo isti tim, a i oni imaju dvojicu novih igrača. Moramo maksimalno da ispoštujemo sve principe koje smo uvežbavali, ali i da pogađamo slobodna bacanja", zaključio je Đorđević.

Utamica između Austrije i Srbije igra se u nedelju od 20.20.

Kurir sport

Foto: KSS, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track