ĐORĐEVIĆ: Hvala Vučiću, ali Prlainović govori istinu
Foto: Filip Plavčić

Selektor otvoreno o stanju u srpskom sportu

ĐORĐEVIĆ: Hvala Vučiću, ali Prlainović govori istinu

Košarka -

Selektor košarkaške repezentacije Srbije na samo jednom turniru, Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, dva puta se upisao u istoriju.

Srpskoj košarci je doneo prvu olimpijsku medalju od osamostaljenja i ujedno postao tek četvrti čovek na planeti loji je i kao igrač i kao trener osvajao olimpijska odličja. Pre njega su to supeli samo Ledi Braun, Željko Obradović i Petar Skansi.

Istovremeno, usled velikog slavlja predsednik KSS Dragan Đilas najavio je ostavku, a dve godine ranije potpredsednik Dejan Bodiroga postao je funkcioner FIBA. Tako se nukleus tima koji je srpsku košarku u prethodne tri godine vratio u svetski vrh gotovo nečujno razišao.

Imajuću u vidu da još uvek nije poznato ko će i sa kakvim idejama sesti u predsedničku fotelju počinjemo pitanjem ostaje li selektor i računa li na podršku i budućeg rukovodstva.

"Odgovoriću ovako - da li novo rukovodstvo računa na moju podršku? Napravili smo projekat zahvaljujući Bodiroginoj ideji, bili smo sjajan tim, pokušavali smo da utičemo na njegovu odluku do poslednjeg momenta i žao mi je što nas je napustio. Bez obzira na njegov odlazak, nastavili smo da funkcionišemo kao tim, Savez je rešavao mnoge probleme od svakodnevnih do institucionalnih. Odluka Dragana Đilasa je pomalo neočekivana, iako se negde mogao naslutiti takav razvoj događaja", ističe selektor Aleksandar Đorđević.

Đorđevića su klupske obaveze "povukle" na drugu stranu, te vremena za razgovor sa Draganom Đilasom nije imao.

"Normalno je da selektor koga je biralo jedno rukovodstvo stavi na proveru poverenje koje je dobio s obzirom na to da će novi čelnici imati nove ideje. Ukoliko se postavi pitanje mog statusa, neću imati problem da se sklonim, bez obzira na ugovor koji imam. Ne razmišljam o povlačenju iako u ovom trenutku ima razloga i za takvo razmišljanje. Zacrtao sam određene ciljeve, imam obaveze prema ljudima sa kojima radim, prema igračima...", kaže Đorđević i otkriva šta su njegovi ciljevi.

"Kontinuitet u osvajanju medalja i to je ono što me čini najzadovoljnijim. Za tri godine osvojili smo dve srebrne medalje, igrali jedno polufinale, postali smo zvanično treća reprezentacija sveta", zaključio je Đorđević.Selektor košarkaša dotakao se i teme vezane za stanje u srpskom sportu.

"Ima dosta istine u tome što je rekao Prlainović, nema kontinuiranog ulaganja u sportsku infrastrukturu i stručnjake, ali mi nismo bogata zemlja i mnogo toga je plod nemaštine. Možda bi, recimo, mogla da se promeni preraspodela novca na nivou lokalnih samouprava, jer 80 odsto iz budžeta za sport odlazi na fudbal. To je porazno za druge sportove, posebno za nas koji donosimo medalje", objasnio je Đorđević.

On je ujedno pohvalio saradnju koju ima s premijerom Vučićem.

"Sreli smo se nekoliko puta i mogu reći da je njegov odnos prema reprezentaciji izuzetan. Kada smo se prošle godine vratili sa EP bez medalje, pitao je da li je potreban novac da Beograd dobije organizaciju kvalifikacionog turnira za OI. Nakon što je od Đilasa dobio potvrdan odgovor, Vučić je rekao da se kandidujemo i obećao da će taj novac biti obezbeđen", rekao je Đorđević.

NIN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track