EKSKLUZIVNO: Partizan i Zvezda ostaju bez Evrope?!
Foto: Dado Đilas

Evroliga pisala klubovima

EKSKLUZIVNO: Partizan i Zvezda ostaju bez Evrope?!

Košarka -
Direktor Dijego Giljen potvrdio da oni koji ne igraju domaće takmičenje kao što je ABA liga neće moći u Evroligu i Evrokup

Rat na relaciji Evroliga - FIBA nastavlja se, ali opet preko klubova s prostora bivše SFRJ!FIBA je već poslala preteće pismo savezima čiji klubovi podržavaju ABA ligu, a navodno reprezentacije tih saveza biće izbačene sa Evrobasketa. Neusklađenost saveza i klubova očigledno je otvorila Pandorinu kutiju, jer odgovor stiže i s druge strane - iz Evrolige. Naime, klubovi koji ne igraju ABA ligu neće moći da učestvuju u Evroligi i Evrokupu! To znači da se može desiti da Crvena zvezda i Partizan ostanu bez Evrope od ove sezone.Naime, Budućnost je zbog konfuzije koja vlada pismenim putem zatražila od rukovodstva tog takmičenja da od Evrolige dobije odgovore na pitanja o prohodnosti u Evropu i vlasničkoj strukturi. Dijego Giljen, direktor takmičenja Evrolige, poslao je odgovor u kojem kaže da klub koji ne igra domaću ligu koja ima prohodnost u Evroligu i Evrokup, a to je ABA liga, ne može da učestvuje u ovim takmičenjima.Prema propozicijama Evrolige, ako dođe do toga da ABA liga naredne sezone bude ugašena, pravo igranja dva kluba s ovih prostora pripada Evroligi i ona će dodeliti specijalne pozivnice onima za koje smatra da ispunjavaju uslove, a tu je prvi kriterijum budžet.

Crno na belo... Pismo Evrolige upućeno Liscu
Crno na belo... Pismo Evrolige upućeno Liscu

Miloš NinkovićPROBLEM JE VLASNIŠTVO NAD LIGOMPredsednik Crvene zvezde Miloš Ninković kaže da je najveći problem u vlasničkoj strukturi ABA lige:- Vidite, svi faktori su za to da postoji regionalna liga, ali je problem vlasnička struktura u kojoj postoje privatna lica, što se kosi s principima ULEB, FIBA i Evrolige. FIBA je zahtevala usklađivanje statuta sa svim evropskim ligama, a onda se dođe do ABA lige, koja pravno ne postoji, već postoji preduzeće „Sidro“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track