(FOTO) GROBARI PROZVALI PRVOG ČOVEKA ZVEZDE: Evo šta su poručili Nebojši Čoviću
Foto: Kurir Sport

Navijačke čarke

(FOTO) GROBARI PROZVALI PRVOG ČOVEKA ZVEZDE: Evo šta su poručili Nebojši Čoviću

Košarka -
Košarkaši Partizana savladli su u hali Pionir u poslednjoj utakmici 21. kola ABA lige Crvenu zvezdu (86:81)

Posle Terensa Kinzija, navijači Partizana su već po tradiciji prozivali prvog čoveka Crvene zvezde Nebojšu Čovića i njegovu suprugu Vesnu.

"Čović Vesna da u zatvor ide sad je svesna", pevali su Grobari, uz transparent: Sada kada istina izlazi na čistinu, sve pare sa Kosova, uloži u kantinu!" Podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je pre nekoliko dana optužnicu protiv Nebojše Čovića, bivšeg šefa Koordinacionog centra za KiM i još šest osoba, zbog malverzacija sa novcem namenjenim Srbima na Kosmetu. Optužnicom, koja se odnosi na period od januara 2003. godine do sredine septembra 2005, okrivljenima se stavlja na teret da su u poslu otkupa i izgradnje nekretnina zloupotrebili službeni, kao i položaj ovlašćenog lica i primanje mita.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u avgustu 2014. godine pokrenulo istragu protiv Nebojše Čovića, bivše sekretarke Koordinacionog centra Anđelke Radenković, bivše sudije Trgovinskog suda Branke Krivokapić, bivšeg načelnika Kosovskomitrovičkog okruga Dragana Kalabe, nekadašnjeg direktora građevinske firme „Komgrap” Draška Pašića, vlasnika firme „Masters” Bojana Radovanovića i vlasnika firme „Daki” Idriza Šijaka.

Sumnja se da su u poslu otkupa nekretnina u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Čović, Radenković i Kalaba, u prethodnom dogovoru sa vlasnicima privatnih firmi omogućili da se na osnovu fiktivne dokumentacije izvrše nezakonita plaćanja. U naredbi za sprovođenje istrage, Koordinacioni centar je preduzeću „Daki” uplatio skoro 426 miliona dinara, od čega je izvršen otkup samo 18 nekretnina, za šta je potrošeno skoro 181 milion dinara, a za ostatak od oko 245 miliona ne postoji validna dokumentacija.

Sporna je takođe i izgradnja stambenih lamela umesto kojih je i dalje samo livada. Tužilaštvo je navelo da su Koordinacioni centar i Građevinska direkcija uplatili 180 miliona dinara za izgradnju od čega je utrošeno samo oko 18 miliona.

Osumnjičeni Nebojša Čović je, po dogovoru sa ostalim okrivljenima davao uputstva da privredna društva „Daki” i

„Komgrap gradnja” dostavljaju zahteve za plaćanje po osnovu navodno započete izgradnje stambenih lamela, navodi tužilaštvo. Čović je početkom februara 2015. godine saslušan u ovoj istrazi i prema, nezvaničnim informacijama negirao je delo koje mu je stavljeno na teret.

„Drago mi je da konačno ulazimo u završnu fazu nečega što mogu da nazovem samo političkim progonom i mrcvarenjem moje porodice i mene, koje traje već više od 10 godina.

Savest mi je potpuno mirna i ponosim se onim što sam u našoj južnoj pokrajini uradio za moju državu. Sve mi je jasno i ko je ovaj slučaj vodio i kako je nastao, i ko ga je u brzini, neposredno pre svog odlaska sa dužnosti nakaradno završavao. Znam i celu genezu nastanka naredbe za sprovođenje ove istrage. Miljko Radisavljević i Bata Đurović, bivši šef SBPOK-a i njihovi poslušnici na svom omiljenom mestu, u restoranu na igralištu BASK uz saradnju još nekih tadašnjih ministara koji ponajviše vole žutu boju, kao i u restoranu ‘Pilence’ sklepali su ovu političku intrigu. Sve ovo radili su u cilju kako bi režim Borisa Tadića, kroz izmišljene afere, tobože prikazao međunarodnoj zajednici da se bori protiv organizovanog kriminala”, rekao je za „Politiku” Nebojša Čović.

On je dodao da je uveren da u Koordinacionom centru nije bilo malverzacija i da za sve poseduje veoma obimnu i kvalitetnu dokumentaciju, u kojoj ima i zanimljivog audio video materijala, što ostavlja minimalan prostor za bilo kakve spekulacije. Čović tvrdi da je sa tim bio upoznat i bivši specijalni tužilac Miljko Radisavljević.

„U više navrata sam insistirao da istraga bude temeljnija i da se detaljno uđe u genezu nastanka naloga za sprovođenje istrage, kako bi se utvrdile sve činjenice, međutim to tužilac nije prihvatio. Sada mi je jasno i zašto nije prihvatio i zašto je ovakav sramni predlog prosledio sudu pre isticanja mandata. Radisavljevićeva optužnica je posledica tendenciozne i nekorektne istrage, zasnovane na političkom procesu, koji je smislila vlast Borisa Tadića”, kazao je Čović.

Grobari, Nebojša Čović, Foto: Kurir sport
Grobari, Nebojša Čović, Foto: Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track