(FOTO, VIDEO) U ČAST VELIKOM RANKU: Na Zlatiboru otvorena izložba posvećena Žeravici
Foto: FSM

Sećanja

(FOTO, VIDEO) U ČAST VELIKOM RANKU: Na Zlatiboru otvorena izložba posvećena Žeravici

Košarka -

Na Akademskom košarkaškom kampu Aleksandar Nikolić na Zlatiboru, otvorena je izložba posvećena 29. oktobra psošle godine preminulom Ranku Žeravici.

1 / 19 Foto: FSM

Kurir vam predstavlja niz fotografija, kojima je predstavljen karakter trofejnog trenera, po kome se od ove godine zove prva smena najstarijeg košarkaškog kampa u Evropi, čiji je bio redovni posetilac.

Polaznici kampa i kolege treneri, se ne samo na terenu nego više i van njega sećaju Ranka, pričajući o metodama rada u košarci, detaljima i načinu rada po kojem je Žeravica bio jedinstven (do poslednjeg dana beležio je sve i statistički pratio igrače i timove širom sveta), gledaju filmove o istoriji košarke i uspesima kojih je Ranko bio svedok i tvorac...

Ranko Žeravica je reprezentaciju Jugoslavije vodio do zlata na Olimpijskim igrama (1980), Svetskom prvenstvu (1970), do srebra na Igrama 1968, Mundobasketu 1967 i Eurobasketima 1969 i 1971, odnosno do bronze na Svetskom prvenstvu 1982. godine.

Paralelno sa radom na klupi nacionalnog tima imao je presudan uticaj na uspehe Partizana početkom 70-ih godina kada je selektirao tim predvođen Draganom Kićanovićem i Draženom Dalipagićem. Prvi trener Crvene zvezde bio je 80-ih godina i do skoro je bio rekorder je po broju pobeda sa 167 trijumfa na 272 utakmice.

Svetska kuća košarke ga je 2007. uvrstila u Kuću slavnih FIBA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track