FURIOZNO DRUGO POLUVREME: Srpske juniorke pobedile Litvaniju na EP u košarci
Foto: Kss.rs

Prvi trijumf u Mađarskoj

FURIOZNO DRUGO POLUVREME: Srpske juniorke pobedile Litvaniju na EP u košarci

Košarka -

Reprezentacija Srbije, igračice rođene 1998. i mlađe, ostvarila je prvi trijumf na Evropskom prvenstvu koje se održava u Šopronu (Mađarska).

Izabranice selektora Miloša Pavlovića savladale su u okviru drugog kola Grupe C selekciju Litvanije što im je na neki nečin uteha za sjajnu igru protiv selekcije Španije na premijeri koja na žalost nije nagrađena pobedom.

Srpske juniorke su i ovoga puta nešto loše počele utakmicu, ali kad su u finišu prvog poluvremene preuzele kontrolu igre, popravile odbranu i počele da dolaze do ofanivnih skokova, više nije bilo prepreka da se dođe do prvenca na šampionatu: Srbija – Litvanija 66:59 (11:14, 18:18, 22:10, 15:17).

Ponovo su reprezentaivke Srbije počele meč prilično nervozno, pa su Litvanke već u 13. minutu imale dvocifrenu prednost – 11:21. Posle tajm-auta selektora Pavlovića srpske juniorke su zaigrale mnogo bolje. Mina Đorđević je pogodila trojku, razigrala se Ivana Katanić, da bi posle uspešne akcije Nevene Naumčev, Srbija prešla u vođstvo – 26:25 (18. minut). Završnica drugog perioda ipak je pripala rivalkama koje su posle prvog poluvremena imale prednost – 29:32.

Srbija je zato furiozno krenula u nastavku utakmice. Konačno je proradio šut, jer je Ivana Katanić pogodila jednu, a Nevena Naumčev dve trojke za vođstvo 43:36 u 24. minutu. Naglo je skočilo samopouzdanje, pojačan je intenzitet igre u odbrabni, a za razliku od prvog dela bilo je sve više ofanzivnih skokova što se automatski odrazilo na rezultat posle treće četvrtine – 51:42.

Selektor Pavlović je rotirao svih 12 igračica, diktirao jak tempo, što je bilo dovoljno za dvocifrenu razliku u 33. minutu – 57:47. Od tog trenutka Litvanke kreće na sve ili ništa, počinju da pogađaju iz teških pozicija i smanjuju zaostatak u 37. minutu na 61:57. Uspele su reprezentativke Srbije da se priberu, povrate koncentraciju i odigraju kako treba završnicu meča. Rivalkama su dopustile da postignu još samo dva poena, što je bilo presudno da se dođe do prvog trijumfa na šampionatu – 66:59.

Najefikasnija je bila Naumčev sa 15 poena, jedan manje ubacila je Katanić, Đorđević je dodala 11...

Litvanka Meskonite sa 20 poena bila je najefikanija na meču.

U ponedeljak je na šampionatu u Šopronu slobodan dan. U okviru trećeg kola Grupe C reprezentacija Srbije se u utorak od 15:45 časova sastaje sa selekcijom Belgije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track