JUGONOSTALGIJA Španci pišu: JUGOSLAVIJA - izgubljena sila koja je mogla da dominira svetom
Foto: Damir Dervišagić

Talentovana nacija

JUGONOSTALGIJA Španci pišu: JUGOSLAVIJA - izgubljena sila koja je mogla da dominira svetom

Košarka -

Španski dnevni list Marka podsetio se postojanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) kroz prizmu sporta.

Tekst koji je potpisao Alvaro Roka pod nazivom "Jugoslavija, izgubljena sila koja je mogla da dominira svetom sporta", obradio je teme kako bi izgledale nacionalne selekcije da nije došlo do raspada bivše Jugoslavije, i koliko bi ona medalja osvojila na Olimpijskim igrama.

Marka, Foto: Printskrin
Marka, Foto: Printskrin

KOŠARKA

Miloš Teodosić, Nikola Jokić, Foto: Dado Đilas
Miloš Teodosić, Nikola Jokić, Foto: Dado Đilas

Sadašnja generacija košarkaša nije po kvalitetu najbolja ikada, ali bi formirala strašan tim koji bi mogao da se suprotstavi čak i najtežem rivalu - Sjedinjenim Američkim Državama.

Plejmejkeri: Miloš Teodosić (Srbija), Goran Dragić (Slovenija)

Bekovi: Luka Dončić (Slovenija), Bogdan Bogdanović (Srbija)

Krila: Mario Hezonja (Hrvatska)), Nikola Kalinić (Srbija)

Krilni centri: Dario Šarić (Hrvatska), Nikola Jokić (Srbija), Nikola Vučević (Crna Gora)

Centri: Nikola Peković (Crna Gora), Ante Tomić (Hrvatska), Pero Antić (Makedonija)

FUDBAL

Aleksandar Kolarov, Foto: Dado Đilas
Aleksandar Kolarov, Foto: Dado Đilas

Sigurno da reprezentacija Jugoslavije ne bi bila sam "vrh", ali i pored toga idealnih 11 bi imalo šanse za pobedu na bilo kom turniru. U ovom timu bi dominirali igrači koji igraju u Realu, Barseloni i Atletiku iz Madridu.

Jugoslavija (4-3-3): Jan Oblak (Slovenija) - Dario Srna (Hrvatska), Stefan Savić (Crna Gora), Neven Subotić (Srbija), Aleksandar Kolarov (Srbija) - Miralem Pjanić (BiH), Luka Modrić (Hrvatska), Ivan Rakitić (Hrvatska) - Stevan Jovetić (Crna Gora), Edin Džeko (BiH), Mario Mandžukić (Hrvatska).

TENIS

Novak Đoković, Dejvis kup, Foto: Dado Đilas
Novak Đoković, Dejvis kup, Foto: Dado Đilas

Novak Đoković je svakako najveće ime ikada rođeno u ovom delu Evrope. Najbolji srpski teniser je odveo svoju zemlju na vrh, ali ne treba zaboraviti na mit Gorana Ivaniševića. Hrvatski "bombarder" je otvorio mnoga vrata, bio je pionir tenisa i pomogao igračima kao što je njegov zemljak Marin Čilić da osvoji Gren slem. U današnje vreme Jugoslavija bi bila peta zemlja sa najviše titula na Gren slem turnirima - 14 (Španija je treća sa 21).

Gren slem titule1. Novak Đoković (Srbija) - 12.

2. Goran Ivanišević (Hrvatska) - 1

3. Marin Čilić (Hrvatska) - 1

OLIMPIJSKE IGRE

Vaterpolisti, Foto: Dado Đilas
Vaterpolisti, Foto: Dado Đilas

Pravi potencijal jedne nacije meri se na svake četiri godine na Olimpijskim igrama. Poslednje Igre, održane u Riju 2016. godine, nisu bile loše za članice bivše SFRJ. Šta više, ako bi sabrali sve medalje, Jugoslavija bi se našla među deset najuspešnijih nacija sa ukupnim zbirom od 23 odličja, od čega devet zlatnih.Njihova multitalentovanost bi omogućila da budu kompetentni i u zimskim sportovima, pošto je Slovenija osvojila osam medalja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, a Hrvatska jednu. Nije loše za jednu mediteransku zemlju.Medalje u Riju

1. Hrvatska 10 (5 zlata)

2. Srbija 8 (2 zlata)

3. Slovenija 4 (1 zlato)

4. Kosovo 1 (1 zlato)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track