Juniori Zvezde na F8 u Istanbulu: Da se vidi koliko možemo u Evropi
Foto: Kkcrvenazvezda.rs

Izazov za mlade košarkaše

Juniori Zvezde na F8 u Istanbulu: Da se vidi koliko možemo u Evropi

Košarka -

Juniori Košarkaškog kluba Crvena zvezda putuju u Istanbul gde će učestvovati na završnom turniru Evrolige koji se igra u vreme odigravanja Fajnal-fora Evrolige.

Pobedom na Adidas Next Generation kvalifikacionom turniru u Beogradu, juniori Crvene zvezde produžili su kontinuitet učešća na Fajnal-ejtu juniorske Evrolige. I ove godine, termin održavanja turnira je u isto vreme kao i seniorskog Fajnal-fora Evrolige.

"Crveno-beli" juniori putuju u sredu rano ujutru za Istanbul, a istog dana će od 12 časova odraditi i prvi trening. Takmičenje za njih započinje u četvrtak od devet časova kada će odmeriti snage sa vršnjacima iz CSKA. Sistem je takav da se utakmice igraju svakoga dana pa će tako ‘crveno-beli’ već u petak u istom treminu igrati svoj meč protiv Pariza, a u subotu od 11 časova čeka ih meč protiv juniora Barselone. Osam ekipa raspoređeno u dve grupe i samo prvoplasirani timovi će obezbediti plasman u finale. Finale je na programu u nedelju od 10 časova kao svojevrsna uvertira za finale Fajnal-fora za seniore.

Svoja očekivanja pred put izneo je Slobodan Klipa, višestruki učesnik Fajnal-ejta Evrolige za juniore i osvajač istog takmičenja sa Crvenom zvezdom 2014. godine.

“To je test na najvišem nivou za ovu generaciju koja treba da se ’izmeri’ sa vršnjacima iz cele Evrope. Igraćemo protiv najboljih i najorganizovanijih juniora u Evropi. Imamo veliko iskustvo i znamo kako igrati tamo. Mislim da smo apsolutno spremni i da ćemo odigrati na najvišem nivou. Da li će to biti dovoljno za još jedno finale u nizu, to ne znam, ali se nadam da možemo da ponovimo uspeh”, rekao je Klipa, na kratko zastao, a onda pričao o rivalima u grupi:

“Prva utakmica je izuzetno važna pre svega zbog atmosfere u timu. Mislim da su nam glavni konkurenti Pariz (bivši INSEP) i Barselona. Čak mislim da će treća utakmica da odlučuje o finalisti. Protivnike smo upoznali odlično. U današnje vreme su gotovo sve utakmice dostupne na internetu pa je obavljanje skautinga proteklo prilično lako. Ekipe imaju ogroman kvalitet. Pariz praktično predstavlja reprezentaciju Francuske, 80 odsto igrača nastupa za juniorsku reprezentativnu selekciju. Barselona u svom timu ima šest stranaca i to je ekipa selektirana ne samo iz Evrope, već iz celog sveta. Za primer treba uzeti da ih predvodi nekada najbolji igrač Žalgirisa koga su doveli u svoje redove. Uz Real, a mislim i uz nas, ne mogu to da izbegnem, baš oni favorit na turniru”.

On se potom osvrnuo i na formu ekipe.

“Igrali smo turnir u Beogradu odlično, čak i iznad naših mogućnosti s obzirom da je ovaj tim sastavljen od dva tima – juniorskog i kadetskog. Sistem u našem takmičenju mislim da nama ne odgovara. U domaćem prvenstvu se za juniore smatraju igrači do 19 godina, a u Evroligi do 18, pa smo mi prinuđeni da sastavljamo tim od juniora i kadeta. Ipak, imamo sistem koji nam omogućava da igrače uklopimo kroz svega nekoliko dana. Svi su oni momci koji razumeju košarku”, rekao je Slobodan Klipa.

Strateg Zvezdinih juniora smatra da je ovo značajno iskustvo za mlade igrače. “Biti u Istanbulu u momentu kada se održava Fajnal-for Evrolige je ogromno iskustvo koje puno znači mladim igračima. To će im sigurno biti veliki podstrek za dalji rad. Smatram da je na momke koji su i prošle godine učestvovali na Fajnal ejtu Evrolige to bio ogroman podsticaj. Mislim da je učešće u Istanbulu velika stvar kako za ove mlade igrače, tako i za klub”. Utiske je izneo i kapiten juniora Crvene zvezde Aleksa Uskoković.

“Mogu da kažem u ime cele ekipe da jedva čekamo da počne. Ima nekih igrača koji su bili prošle godine. Svi smo jako dobro svesni da je ovo najbolje takmičenje koje u ovom uzrastu možemo da igramo i da će se tamo naći najboljih osam ekipa u Evropi. Idemo da vidimo koliko možemo da uradimo. Smatram da možemo da napravimo dobar rezultat. Svesni smo da nismo favoriti, ali trenirali smo dobro i verujemo da to može da bude dovoljno za dobar rezultat. U dobroj smo formi. Pokazali smo u Beogradu da možemo da igramo dobro i protiv stranih ekipa. U kratkom vremenskom intervalu smo imali i vezane utakmice protiv Mege i Partizana i pokazali smo da se nalazimo u dobroj formi. Trenirali smo vredno i nadam se da ćemo pokazati najbolje što možemo u Istanbulu”, rekao je Uskoković Kapiten Zvezdinih juniora prokomentarisao je naredne rivale. “Pogledali smo snimke sa utakmica protivnika i uradili dobar skauting. Mislim da su i Pariz i Barselona i CSKA ekipe vrhunskog kvaliteta. Neće biti nijedna utakmica koja će biti laka, moramo da uđemo u svaki meč veoma motivisani. Prva utakmica je trenutno najbitnija i samo o njoj razmišljamo. Gledali smo ekipu CSKA, igraju brzu i modernu košarku, ali smatram da imamo svoje šanse kao i u svakom meču. Često pričam sa saigračima o prošlogodišnjem finalu. Taj osećaj je bio neponovljiv. Nadam se da ćemo ponoviti uspeh, a iskreno se nadam da možemo i da napravimo korak više”, dodao je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track