Crno-bela braća

(KURIR TV) ISTE BOJE, ISTA VERA: Evo zašto će dueli Partizana i PAOK-a biti više od igre

Košarka -

Partizan i PAOK su braća! Iste boje, iste vera! Pod tim sloganom su se navijači beogradskih i solunskih crno-belih zbližili i pobratimili pre dve decenije, stvorivši neraskidivu ljubav.

Ta ljubav među navijačima nešto kasnije zbližila je i klubove.

Upravo će se Partizan i PAOK sastati u plej-ofu FIBA Lige šampiona, odlučeno je danas na žrebu. Nema sumnje da će 7. ili 8. februara u Solunu i 21. ili 22. februara u Beogradu navijači napraviti crno-bele fešte, kao što su učinili na nedavnoj prijateljskoj fudbalskoj utakmici između ta dva kluba u Humskoj.

Kada i kako je počelo prijateljstvo crno-belih iz Srbije i Grčke?

Pojedinačna prijateljstva navijača Partizana i PAOK-a razvijala su se i mnogo pre, ali za prvu zajedničku masovnu akciju, koja se obeležava kao početak njihove ljubavi, organizovali su u sezoni 1996/97 u Solunu. Tada su košarkaši Partizana, po odluci FIBA, morali da igraju evroligaški meč visokog rizika sa Splitom (tadašnja Kroacija Osiguranje) van Beograda. Srpski klub odlučio je da Hrvate ugosti u Solunu, gde je Partizan, nošen bodrenjem i svojih i navijača PAOK-a, pobedio 82:71.

"Grobari" su pomoć uzvratili nekoliko godina kasnije kada su u Debrecinu navijali za fudbalere PAOK-a.

Fudbalski klubovi su u 21. veku odigrali četiri prijateljske utakmice. Posle tri u Solunu, 8. oktobra prošle godine sreli su se u Beogradu. Gosti su pobedili 2:1, ali to nije bilo važno. PAOK je izabran da isprati Sašu Ilića u istoriju, jer je legendarni kapiten Partizana tada zabeležio 791. nastup u omiljenom dresu i postao klupski rekorder.

Navijači su se sjajno zabavljaji i pre i za vreme i posle utakmice.

Evo kako je izgledala navijačka groznica u Humskoj:

Mnogo je fudbalera i trenera, koji su tokom istorije bili članovi i beogradskih i solunskih crno-belih. Trenutno nekadašnji Partizanov as Vladimir Ivić sedi na klupi PAOK-a, a prethodno je bio i igrač. Dres grčkog kluba nosili su i Zvonimir Vukić, Ivica Iliev, Goran Gavrančić, a ranije i Slobodan Krčmarević i Mladen Furtula, a Partizanova legenda Momčilo Vukotić bio je trener PAOK-a 2006/07.

Ljubav traje...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track