NIKOLA JOKIĆ: Bio sam bucko i voleo sam konje više od košarke!
Foto: Profimedia

Ispovest mladog srpskog centra

NIKOLA JOKIĆ: Bio sam bucko i voleo sam konje više od košarke!

Košarka -

Srpski košarkaš Nikola Jokić napisao je izuzetno zanimljivu kolumnu "Kako u Srbiji igramo košarku" za jedan ugledni američki portal.

Mladi centar imao je sezonu iz snova u Denveru. U potpunosti je nadmašio očekivanja u svojoj ruki sezoni i tako pokazao da je stvoren za NBA.

21-godinji Somborac otkriva da košarka nije bila njegova prva i jedina ljubav.

"Uvek sam voleo košarku, ali kad sam bio mali, sa nekih 13 ili 14 godina sam učestvovao u konjskim trkama. Obožavao sam konje. Košarka me nije zanimala toliko. Išao sam u štalu, to je bio moj život", otkriva Jokić i dodavši:

"Počeo sam da treniram košarku intenzivno u poslednjoj godinu u Somboru. Shvatio sam da mogu da živim od košarke, da radim posao koji volim. Nisam ni sanjao da ću biti toliko dobar da zaigram u NBA. Možda u Evropi...".

Jokić otkriva da je imao problema sa viškom kilograma.

"Kada sam počeo da igram bio sam debeo. Nisam bio nešto posebno visok. Igrao sam i centra i plejmejkera. Igrao sam radi zabave, tek sa 16 godina sam shvatio da mogu da budem dobar".

Jokić je rekao da nije puno pratio NBA dok je bio u Srbiji, jer su se utakmice igrale kasno u noć, ali da je "skidao" sa Jutjuba poteze Medžika, Hakima i naravno Džordana.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Srpski košarkaš je objasnio Amerikancima koliko se evropska košarka razlikuje od NBA.

"Evorpa i NBA su dve totalno različite košarke. Kada vidite rezultat u Evropi 58:50, to je bila dobra utakmica. Ovde timovi postižu 100, 120 poena. U Evropi se igra jaka odbrana. Ako protivnički tim postigne 80 poena, odbrana je bila jako loša."

Jokić je pričao i o navijačima u Srbiji i njihovoj strasti prema košarci.

"U Evropi, posebno u Srbiji, navijači su ludi, pogotovo protiv Zvezde i Partizana. Oni su najveći timovi sa velikom istorijom u Srbiji. Kada igraju međusobno to se zove derbi. Igrao sam u Ouklendu, San Antoniju, Oklahomi, Juti... Juta ima jako dobar domaći teren. Ali u Evropi, ima više strasti. "

Foto: Saša Pavlić
Foto: Saša Pavlić

Verovali ili ne, Nikola je prespavao draft.

"Brat me je zvao. Uzeo sam telefon, ali ga nisam slušao. Rekao sam mu 'Hajde čoveče, ja spavam'. Onda sam spustio slušalicu. Ujutru sam shvatio šta se dogodilo.

Jokić kaže da je mislio da će ipak karijeru nastaviti u Evropi. Nije verovao da će odmah uspeti u NBA.

"Barselona, jedan od najboljih timova u Evropi došla je da me gleda, a igrao sam najgori meč ikada. Mislim da sam postigao četiri poena. Možda je to pio znak da Evropa nije za mene. Na kraju te sezone Nagets me je pozvao i sve se okrenulo", rekao je Jokić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track