OGLASIO SE ŠAMPION: Zvezda ne želi Lisca i ekipu u ABA ligi!
Foto: Zorana Jevtić

Crveno-beli hoće drugačije regionalno takmičenje

OGLASIO SE ŠAMPION: Zvezda ne želi Lisca i ekipu u ABA ligi!

Košarka -
Crveno-beli nezadovoljni novim Društvenim ugovorom, jer privatna lica i dalje imaju značajan vlasnički i upravljački udeo u ligi

BEOGRAD - Košarkaški klub Crvena zvezda nezadovoljna je Društvenim ugovorom ABA lige koji je u utorak izglasan i usvojen u Ljubljani!Predstavnici šampiona nisu prisustvovali sastanku klubova i rukovodstva lige, o tome su obavestili ligu, a prethodno su tražili da se on održi u Beogradu. Osnovna zamerka crveno-belih jeste što privatna lica iz preduzeća "Sidro" i dalje imaju značajan udeo u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi.Roman Lisac, Radovan Lorbek, Josip Bilić, Danko Radić, Božo Milićević i Zmagoslav Sagadin i posle najavljenih promena imaju 20 odsto vlasništva, a osigurali su i upravljački deo, što se, kako tvrde s Kališa, kosi s normama Evrolige.Kurir je došao u posed dokumenta koji je Zvezda dan pre usvajanja poslala na adrese klubova i rukovodstva lige, a u njemu su taksativno navedeni svi nedostaci ugovora."U članu 1. članovi Društva, shodno dogovoru koji je postignut 13.4.2015. mogu biti samo klubovi, pravna lica, a to znači da fizička lica ne mogu više biti članovi Društva, a u skladu s odlukama Evrolige i FIBA. To znači da iz člana 1. treba brisati 'članovi Društva - fizička lica', pa nadalje gde god se pominju fizička lica", stoji, između ostalog, u dokumentu koji je potpisao Nebojša Čović.Zvezda takođe traži da se, s obzirom na to da fizička lica izlaze iz strukture lige, promene i članovi koji se odnose na poslovne uloge i osnovne novčane uloge. Tako bi svaki klub dobio po jedan glas više. Crveno-beli se ne slažu i sa činjenicom da je u ugovoru imenovan direktor lige imenom i prezimenom. Iz Zvezde poručuju da direktor treba da ima mandat od dve godine i da to lice imenuje Skupština.Podsetimo, na sastanku u Ljubljani od srpskih klubova prisustvovao je samo Partizan. Iz Crvene zvezde nisu imali direktan komentar na najnovija dešavanja u ABA ligi.

Predlog FIBA je neprihvaljiv iz raznih razlogaCrvena zvezda naglašava da je imala uvid o najsvežijem predlogu FIBA, koja sada nudi poboljšane uslove oko nove regionalne lige."Izmenjeni predlog FIBA je za nas neprihvatljiv iz više razloga. Ne možemo da odlučujemo o bilo kakvim predlozima FIBA, dok nam ona ne garantuje prohodnost u Evroligu i Evrokup, takođe, osnivači društva ne bi trebalo da budu nacionalni košarkaši savezi i FIBA", piše u dopisu Crvene zvezde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track