SRBIN U NCAA KOŠARCI: Amerikanci se ugledaju na nas, dobro znaju ko smo i odakle dolazimo
Foto: Privatna Arhiva

Intervju

SRBIN U NCAA KOŠARCI: Amerikanci se ugledaju na nas, dobro znaju ko smo i odakle dolazimo

Košarka -

Uz Darka Rajakovića u Oklahomi, Ognjena Stojakovića u Denveru i Igora Kokoškova, koji je na pragu pozicije prvog trenera Jute, u Americi radi i Nemanja Jovanović.

1 / 4 Foto: Privatna Arhiva

Nekada jedan od trenera u Crvenoj zvezdi danas radi na Univerzitetu u Dalasu, a za Kurir priča o razlikama između koledž, američke i evropske košarke, statusu Srba u NCAA i NBA ligi, druženju sa legendarnim trenerom Lerijem Braunom i razlikama u shvatanju veze između škole i košarke i sistemu u kom se obrazuju dečaci i devojčice u Sjedinjenim Američkim Državama. Kažite nam najpre, odakle u Americi? “U Ameriku sam stigao na poziv Lerija Brauna da se pridružim njihovom stručnom štabu na SMU ( Souther Methodist Universty u Dalasu). U Srbiji sam radio u Crvenoj zvedi, prošao sve mlađe kategorije i bio pomoćni trener prvog tima…zatim slede Danska, Švedska i Španija pre dolaska u Ameriku.” Koledž košarka je bliža onoj koja se igra u Evropi, koje su po vama ključne razlike? “Košarka je jedini olimpijski sport koja ima različita pravila na globalnom nivou. Razlika u pravilima pravi i razliku u igri. Koledž košarka se još uvek igra sa napadom od 30 sekundi, 20 minuta traje poluvreme ( što je i dalje čini jedinstvenom). Mogu da kažem da je koledž košarka najčisitja što se tiče kontakta u igri, tačno je precizirano šta je dozvoljeno šta ne…I to se primenjuje od strane sudija. Taktički, evropska košarka je ispred, ali se koledz košarka igra na drugom nivou “iznad obruča” zbog atletizma igrača.”

Nemanja Jovanović, NCAA, Foto: Privatna arhiva
Nemanja Jovanović, NCAA, Foto: Privatna arhiva

Kad već pominjemo naš kontinent, u kojoj meri stižete da ispratite evropsku košarku, koliko se ona gleda u Americi?

“Pratim evropsku košarku, najvise moj bivsi klub Crvenu zvezdu. Uvek se trudim da pogledam najinterensatnije utakmice u svim takmičenjima… Što se tiče američkih trenera ja ih delim u dve grupe, prva koja misli da se sve što postoji u košarci nalazi u Americi (oni ne prate ništa izuzev američke košarke)…I grupa koja se divi eropskoj košarci (oni pokušavaju da “ukradu” što više i prate sve).”

Nemanja Jovanović, NCAA, Foto: Privatna arhiva
Nemanja Jovanović, NCAA, Foto: Privatna arhiva

Vaša ekipa će učestvovati u završnom delu NCAA lige. Predstavite nam "martovsko ludilo" koje se prilično prati u Srbiji. “NCAA takmičenje prve divizije je podeljeno na 32 konferencije u kojima se takmiči 350 koledža. Prvaka Amerike odlučuje takozvano “martovsko ludilo”…kup takmičenje najbolje 64 ekipe koje se igra na jednu pobedu…pobednika odlučuje final 4. Sam plasman na Martovsko ludilo je neverovatan uspeh zbog težine takmičenja.” Na turniru će biti još jedan Srbin, Dušan Ristić. Kako bivši košarkaš Crvene zvezde igra u Arizoni?“Znam da su svi tamo prezadovoljni sa njim. Dušanu je ovo treća godina na Arizoni. Ove godine se ustalio u startnoj petorci i pruža dobre partije. Igra u tandem sa Fincem Markanenom i njih dvojica predstavljaju težak meč-ap za sve ekipe.” Poslednje sezone, NBA liga se vraća i u Srbiju. Marjanović je u Detroitu, Bjelica u Minesoti, a Jokić je lider Denvera. Šta Amerikanci kažu o njima, osim što su oduševljeni kreativnošću Jokića i visinom Marjanovića?

“NBA komesar Adam Silver je pre nekoliko nedelja izjavio da američka skola košarke treba da se ugleda na našu školu kosarke, to upravo dolazi od toga kako nas njih trojica predstavljaju ove. Pored toga, NBA prati i respektuje sve naše igrače, ne samo pomenuti trio. Jedno je sigurno, svi ovde znaju ko su i odakle dolaze.” …

U Pistonsima je bio i Nikola Jovanović, šta se sada sa njim događa? “Nikolu Jovanovića znam još iz perioda pionira Crvene zvezde kada sam ga trenirao. On je i tada imao jasan cilj da želi da igra za reprezentaciju Srbije i da bude NBA igrač. Trenutno nastupa u razvojnoj ligi za ekipu Vestečer Niks samo je pitanje vremena kada će dobiti sansu u najjačoj ligi na svetu.”

Kad već pominjemo Detroit, možemo se dotaći i ternera Igora Kokoškova, koji sada radi u Juti, a koji se sa Lerijem Braunom sarađivao u Detroitu. Koliko su Amerikanci spremni da Kokoškovu daju priliku da postane prvi trener stranac na čelu NBA tima?

“Mislim da isto nije pitanje za mene, već za ljude koji vode timove… ali u svakom slučaju Igoru želim da to postane.”

Nemanja Jovanović, NCAA, Foto: Privatna arhiva
Nemanja Jovanović, NCAA, Foto: Privatna arhiva

U Dalasu se, često srećete i sa Lerijem Braunom. Legendarni trener je u Detroitu radio i sa Igorom, a u ekipi je bio Darko Miličić. Koliko američki treneri prate evropsku, srpsku košarku?

“Leri Braun je bio glavni trener SMU I proveli smo jednu godinu zajedno. I dalje nas često posećuje jer njegova deca studiraju na SMU. Svaki put kad nas poseti, pokušamo da pogledamo zajedno neke od bivših igrača SMU koji sada igraju u Italiji, i naravno najbolje evropske ekipe. On je imao mnogo iskustva sa reprezentacijom SAD i dobro zna šta je internacionalna košarka. Poznato je da je on forsirao jaku odbranu tokom cele karijere, tako da mu je jedan od omiljenih timova upravo Zvezda zbog načina na koji igraju.” Imate li poruku za mlade igrače iz Srbije koji maštaju o tome da jednog dana zaigraju u Americi, koji put je ispravan i gde su zamke?

“Sistem u kome možete da igrate i studirate u isto vreme je po meni jako koristan. Uslovi koji neki univerziteti pružaju igračima su na nivou evroligaških ekipa, ako ne i bolji. Naravno sve ima dobre i loše strane, treba znati u koju situaciju se dolazi,pre svega kakav način igre trener želi i kakve kvalitete sam stručni štab ima. Treba uzeti u obzir i faktor razdvajanja od porodice, svako to podnosi na svoj način.”

Koje su Vaše ambicije za dalje?

"Svakodnevno radim na sopstvenom usavršavanju kako bih bio spreman za sledeči korak. NBA je nešto što je veliki izazov za svakog trenera, pa i za mene. "

Nemanja Jovanović, NCAA, Foto: Privatna arhiva
Nemanja Jovanović, NCAA, Foto: Privatna arhiva

Najbolji je košarkaški gen sa Balkana

Trener Vašeg tima se preziva Janković, vuče li poreklo sa naših prostora?

"Tim Janković je poreklom iz Crne Gore. Njegov deda je došao u Ameriku posle Drugog svetskog rata. Ne govori naš jezik, ali zna koje mu je poreklo. Nismo se znali pre mog dolaska na SMU, čista slučajnost je da imamo iste korene. Često se šalimo da je nabolji košarkaški gen upravo sa Balkana."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track