UMESTO ODGOVORA: Slovenci postavili niz pitanja čelnicima FIBA
Foto: KS Slovenije

Stav iz Ljubljane

UMESTO ODGOVORA: Slovenci postavili niz pitanja čelnicima FIBA

Košarka -

Košarkaški savez Slovenije, umesto povinovanja ultimatumu FIBA Evrope iz Ženeve, postavio liderima evropske košarke niz relevantnih pitanja i ponudio argumente zbog kojih je odluka o suspenziji reprezentacija neosnovana.

Nacionalni savezi kojima je FIBA prošle nedelje poručila da su njihove reprezentacije suspendovane sa Evropskog prvenstva 2017. godine i zapretila daljim nepopularnim merama ukoliko ne "disciplinuju" svoje klubove opredeljene za učešće u takmičenjima pod okriljem "ECA" (Euroleague Commercial Assets) - prvenstveno se to odnosi na Evrokup - ovih dana u atmosferi "biti il' ne biti" održavaju sastanke i pokušavaju da "balansiraju" između pritiska nadređene organizacije i klupskih ambicija i želja.

U naročitoj panici nalaze se Savezi zemalja kojima predstoji učešće na Olimpijskim igrama ili na kvalifikacionim turnirima za OI, s obzirom na to da je FIBA već za 23. i 24. april najavila mogućnost drastičnog kažnjavanja (diskvalifikacija, oduzimanje domaćinstva turnira).

Košarkaški savez Slovenije (KZS) u sredu je poslao FIBA vrlo kreativan i izazovan odgovor. Njime se osuđuju metodi vrbovanja klubova kojima se koristi "ECA", izražava se podrška FIBA i njenoj novoformiranoj "Ligi šampiona", a istovremeno podseća na specifičnu prirodu odnosa između Saveza, klubova i ABA lige.

"ABA liga, kao nezavisni pravni entitet sa sedištem u Zagrebu, u vlasništvu 12 klubova (od kojih dva slovenačka), jeste postigao sporazum sa 'ECA', ali KZS veruje da nema ni moralnog ni legalnog osnova da se zbog toga suspenduje seniorska reprezentacija Slovenije. KZS ne spada u vlasnike ABA lige, nema pravo glasa u njenim organima, niti bilo kako može da utiče na nju. ABA liga je od 29. juna 2015. zvanično priznata od strane FIBA Evropa i sve dok ima takav status i deluje u skladu sa propisima FIBA, KZS nema prava da reaguje, niti je pozvan da to učini. Zato verujemo da bi FIBA Evropa trebalo da svoje optužbe adresira isključivo na ABA ligu".

Slovenci su podsetili da je FIBA na početku projekta "Lige šampiona" i sama prvo stupila u pregovore sa ABA ligom i njenim klubovima, a okrenula se Savezima tek pošto je kod klubova doživela neuspeh.

"KZS je spreman da garantuje da će se slovenački klubovi povinovati propisima FIBA, ali mišljenja smo da bi FIBA Evropa prvo trebalo da reši problem sa rukovodstvom ABA lige, umesto što suspenduje Saveze koji nemaju nikakve veze ni sa 'ECA' ni sa ABA ligom. Mi smo juna 2015. i podržali nameru naših klubova da igraju ABA ligu, tek pošto je to učinila FIBA".

KZS je iskoristio priliku i da postavi pitanja o nedovoljno jasnim aspektima aktuelne krize, kojima na najbolji način razotkriva neprincipijelnost FIBA i njenog stava "u Evroligu može, u Evrokup ne!"

"Da bi bila izbegnuta selektivna kažnjavanja različitih Saveza, a i zato što bi odluka o suspenziji nacionalnih timova imala ozbiljne i štetne posledice, molimo vas da do kraja razjasnite sledeće stvari:

- da li FIBA Evropa smatra kršenjem svojih propisa kada klubovi i lige stupe u sva takmičenja pod okriljem 'ECA', dakle i u Evroligu i u Evrokup, ili samo u Evrokup?

- da li u propisima FIBA postoje kriterijumi na osnovu kojih bi se klubovi učesnici Evrolige tretirali drugačije od klubova učesnika Evrokupa?

- da li na osnovu propisa FIBA mogu da se drugačije tretiraju Savezi čiji klubovi učestvuju, na primer, u ABA ligi, VTB ligi, španskoj ligi ili NBA?

Nadamo se da će naša objašnjenja pomoći da FIBA Evropa povuče ove nekorektne i neosnovane suspenzije", stoji u otvorenom pismu KZS, koje je potpisao predsednik Matej Erjavec.Podsetimo da je Košarkaški savez Srbije u utorak zapretio suspenzijama srpskim klubovima koji ostanu pri odluci Skupštine ABA lige, da se iz tog takmičenja po plasmanu ide u Evrokup.

Istovremeno je KSS zatražio da ABA liga povuče odluku o potpisivanju ugovora sa "ECA", donesenu na sednici Skupštine 20. marta, inače će srpska "kuća košarke" povući podršku koju je regionalnom takmičenju pružila letos.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track