(VIDEO) PALO PROKLETSTVO: Zvezda posle 10 godina slavila u Podgorici

Derbi

(VIDEO) PALO PROKLETSTVO: Zvezda posle 10 godina slavila u Podgorici

Košarka -
Košarkaši Crvene zvezde savladali su Budućnost (77:76) u derbiju 19. kola ABA lige

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Budućnost (77:76) u derbiju 19. kola ABA lige. To je prvi put od 25. maja 2005. godine (meč domaće Sušerlige) da su Beograđani slavili u Morači. Kada se posmatra samo ABA liga, Zvezda je poslednji put u Morači slavila 2004. godine.

Zvezda je tako ostala neporažena, dok je Budućnosti ovo četvrti poraz. Beogradski tim je do pobede došao u poslednjim sekundama meča, nakon što je Markus Vilijams promašio drugo slobodno bacanje, a Nikola Kalinić odbijenu loptu ubacio u koš, pet sekundi pre kraja.

Džej-Ar Rejnolds je šutnuo za preostalo vreme, ali je promašio. Zvezdu su predvodili Vilijams sa 19 i Maik Cirbes sa 18 poena, dok je Čarls Dženkins postigao 17. Posle ravnopravnog prvog poluvremena, Budućnost je u trećoj četvrtini povela sa 15 poena prednosti, 49:34, ali je Zvezda odgovorila serijom 12:0 i prišla na tri poena zaostatka, 49:46.

Ekipe su tada iskoristile po nekoliko napada, ali je Vilijams nastavio da "rešeta" koš domaćih, tako da je Zvezda na poslednji mali odmor otišla sa prednošću od 62:54. Budućnost je u poslednjoj deonici povratila prednost posle dve trojke i penala Bojana Subotića i dva penala Džejmsa Rejnoldsa, odnosno serije 10:0 za 64:62.

Zvezda je u prva četiri minuta poslednje četvrtine postigla samo dva poena, ali ni Budućnost nije bila efikasna posle svoje serije. Crveno-beli su povratili na kratko prednost kada je Maik Cirbes u dva napada postigao tri penala, ali je posle toga Omar Kuk dao trojku za Budućnost, a onda je i Rejnolds postigao tri poena u dva napada za vođstvo Podgoričana 70:65, dva i po minuta pre kraja.

Cirbes je postigao još jedan koš, a Suad Šehović je odgovorio trojkom iz okreta za 73:67, dva minuta pre kraja. Crveno-beli su smanjili novim poenima Cirbesa, koji je do tada bio jedini strelac Zvezde u poslednjoj četvrtini.

U penal-završnici je na kraju pogrešio Omar Kuk, koji je u poslednjim sekundama promašio prvo bacanje, tako da je Budućnost u poslednjih 13 sekudi ušla sa prednošću od 76:74. Čedomir Vitkovac je pet sekundi pre kraja faulirao Vilijamsa, koji je promašio drugo bacanje, ali je Kalinić ubacio odbitak za pobedu Zvezde.

Trener Budućnosti Igor Jovović je posle meča rekao:

„Čestitam Crvenoj zvezdi na pobedi, mada da je bilo drugačije ne bi bilo nezasluženo. Smatram da smo odigrali dobar meč. Velika razlika u trećoj četvrtini nas je možda malo i uspavala, a sa druge strane došao je do izražaja veliki kvalitet Markusa Vilijamsa. Uspeo je teškim šutevima, iz kontakta, preko ruke da pogađa u nizu, i promeni tok utakmice. Nismo paničili zbog - 8, konsolidovali smo se, vratili u meč. Imali smo nekoliko situacija da prelomimo derbi, nismo ih iskoristili. Nemam šta da zamerim igračima, mnogo žalimo za izgubljenim bodom, ali nastavićemo da treniramo , i siguran sam da će na kraju sve da bude dobro", rekao je Jovović.

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić je istakao:

„Očekivao sam, i mislim da je bila lepa utakmica. Dogodila se neizvesna završnica, u kojoj i da je Budućnost pobedila, bilo bi zasluženo. Nismo dobro krenuli u utakmicu, držali smo neku rezultatsku neizvesnost, ali je bilo mnogo problema u odbrani. Početak treće četvrtine čak je ukazivao na mogućnost ubedljive pobede domaćih. Međutim, Vilijams koji je bio opterećen ličnim greškama, ne toliko ni u igri, sa bolom u nozi, ali i sa velikom željom da promeni tok meča, vratio nas je u život. Ispustili smo prednost u poslednjoj četvrtini, ali se dogodio i taj koš Kalinića. U svakom slučaju uspešna završnica nam mnogo znači, protiv odlične Budućnosti, u divnom ambijentu", rekao je trener Zvezde.

Prva četvrtina

Planinić i Dženkins su postigli prve poene za svoje timove. Igra se dosta brzo i posle dva minuta rezultat je 4:4.Zvezda je povela 8:5, ali je Budućnost brzo odgovorila i izjednačila. Za tim trenera Radonjića problem mogu da budu dva brza prekršaja Markusa Vilijamsa.

Zvezda konstantno ima prednost od 2 do 4 poena, a na obe strane igraju se pokretljive odbrane. Četiri i po minuta pre kraja četvrtine Zvezda vodi 15:11. Samo minut kasnije posle poena Planinića Budućnost je povela 16:15, a seriju su nastavio Vitkovac, koji je pogodio dvojku.

Seriju Budućnosti je sa dva slobodna bacanja prekinuo Marjanović. Zvezda ima problem sa realizacijom napada, što je za posledicu imalo vođstvo Budućnost 22:17 u dervetom minutu prvog kvartala. Do kraja četvrtine nije se dogodilo ništa previše značajno, a taj deo igre Budućnost je okončala vođstvom 24:23.

Druga četvrtina

Druga četvrtina počela je poenima Luke Mitrovića posle nekoliko ofanzivnih skokova. Pogodio je i Cirbes pa je Zvezda došla do prednosti 27:24. Posle poena Dašića usledio je deo igre sa mnogo promašaja, koje je trojkom prekinuo Branko Lazić za 30:26 pet i po minuta pre kraja prvog poluvremena.

Na polovini druge deonice, Kuk je doneo novo izjednačenje 30:30. Bojan Subotić je 4 minuta pre poluvremena doneo vođstvo domaćem timu 32:30. Zvezda ima mnogo problema sa igrom u napadu, jer od trojke Lazićanije postigla poen, dok su domaći dva minuta i 20 sekundi pre poluvremena posle zicera Vitkovca stigli do 35 poena i serijom 9:0 poveli 35:30.

Zvezdinu lošu seriju prekinuo je Cirbes desetim poenom. Budućnost je u poslednjem minutu imala prednost od 6 poena 38:32, ali je na drugoj strani posle ofanzivnog skoka odgovorio Kalinić. Ipak trojka Subotića donela je Podgoričanima u tom momentu najvećih plus 7 - 41:34.

Treća četvrtina

Budućnost je drugo poluvreme otvorila trojkom Rejnoldsa za novu maksimalnu prednost od plus 10 (44:34) i dobrom odbranom naterala goste da prokockaju četiri napada, jer su neprecizni bili Blažič dva puta i po jednom Lazić i Marjanović. Rejnolds je ubacio još jednu trojku i naterao Radonjića da uzme tajm-aut u 23. minutu.

Rejnolds je ubacio još jednu trojku, Planinić se pobrinuo za čak plus 15 (49:34). Zvezda se ekspresno vratila u meč, a posle trojke Vilijamsa i serije 12:0 četiri minuta pre kraja pretposlednjeg kvartaka bilo je 49:46 za Budućnost.

Trojka Mitrovića minut i 40 sekundi pre kraja treće četvrtine Zvezda je izjednačila na 54:54. Vilijams je potom pogodio ulaz za 56:54 za srpski tim. Do kraja četvrtine na terenu je bio samo markus Vilijams koji je u trećem kvartalu ubacio 26 poena i ima najveće zasluge za preokret i vođstvo Zvezde 62:54 posle 30. minuta.

Četvrta četvrtina

Sa osam uzastopnih poena Subotića, Budućnost je povela 64:62 osam minuta pre kraja meča. Budućnost je u seriji 10:0. Cirbes je postigao prve poene za Zvezdu u poslednjem kvartalu i doneo novo izjednačenje 64:64. Šest minuta je dio kraja.

Nešto manje od pet minuta je do kraja a Zvezda posle jednog poena Cirbesa opet vodi 65:64. Omar Kuk je na to dogovorio trojkom za novo vođstvo domaćih. Do kraja su ostala tri minuta.

Rejnolds je dva i po minuta pre kraja pogodio dva bacanja, a potom je ukrao loptu Blažiču i ubeležio još jedna poen za 70:65 u korist domaćeg tima. Cirbes je jedini igrač Zvezde koji je postigao poene u poslednjem kvartalu, za 70:67.

Kakva trojka Šehovića. U poslednjem sekundu napada iz okreta je pogodio. Budućnost vodi 73:67 minut i po pre kraja.

Kalinić je ubacuio dvojku. Drama se nastavlja. Posle pogođenih penala Šehovića, Budućnost i dalje ima plus 4. 41 sekund pre kraja Cirbes je ubacio jedno bacanje, a potom je Planiniću sviran prekršaj u napadu. Dženkins je ubacio dva penala, 15 sekundi pre kraja je 75:74 za Budućnost, koja kreće u napad.

Prošle su dve sekunde, a Kuk je poslat na liniju slobodnih bacanja. Pogodio je samo jednom 76:74. Šest sekundi pre kraja Vitkovac je faulirao Vilijamsa, a Zvezdin plej je samo jednom bio precizan. Kalinić je uhvatio looptu i pogodio koš, a sa druge strane Rejnold je promašio za pobedu.

Tok utakmice

Zvezda je neporažena i čvrsto drži prvo mesto, a Budućnost je druga sa skorom od 15 pobeda i 3 poraza.

Zvezda već deset godina bez pobede u Podgorici

Zvezda tradicionalno loše igra u Podgorici, pošto nije pobedila Budućnost u gostima od 2004. godine kada je slavila sa 88:84.Radonjić: Ne razmišljamo o tradiciji, oba tima su u dobroj poziciji

Foto: kkcrvenazvezda.rs
Foto: kkcrvenazvezda.rs

Trener crveno-belih Dejan Radonjić zna da njegovu ekipu očekuje najteži ispit u dosadašnjem toku ABA lige.

„Svakako će biti i za nas i za Budućnost VOLI dobar meč. To je prilika i za nas i za njih da igramo lepo i da svi uživaju u predstavi koja nas očekuje. Budućnost je do sada odigrala sezonu izvanredno i pretrpela samo tri poraza u ABA ligi. I za nas važi da smo u nekakvoj mirnoj situaciji, pošto smo još uvek neporaženi. Utakmicu shvatamo jako realno. Svesni smo da ćemo igrati protiv čvrstog protivnika i da u Podgorici niko ne može da odigra utakmicu lagano. Postoji statistika, koja govori, da Crvena zvezda već dugo nije uspela da pobedi u Podgorici, ali u ovoj situaciji nije realno razmišljati o tome, jer smo i mi i oni u dobroj situaciji i u priliki da uživamo u dobroj utakmici.

Budućnost je u dobroj formi. Ne zavise samo od Omara Kuka i Rejnoldsa. Tu je Suad Šehović koji igra izvanredno, ali i vrhunska unutrašnja linija."

Jovović: Impresivni rezultati Zvezde

Sa druge strane, trener Budućnosti Igor Jovović rekao je da će njegov tim pokušati da prvi pobedi beogradski tim.

„Ne treba trošiti previše reči o snazi Crvene zvezde imaju impresivne rezultate u ovoj sezoni, posebno mi koji se bavimo ovim poslom znamo koliko je teško da se postigne svih 18 pobeda u ABA ligi. To nas obavezuje da u ovu utakmicu uđemo sa posebnim motivom, i željom da upravo mi budemo tim koji će im naneti prvi poraz. Mislim da nas očekuje jako uzbudljiva utakmica u prepunoj dvorani. Dosta toga zavisiće od kvaliteta defanzive oba tima. Očekujem ratničku košarku u kojoj će se teško postizati koševi. Ekipa koja bude mantalno čvršća i koja bude spremna da održi koncentraciju na visokom nivou svih 40 minuta, uzeće bodove.

Smatram da ćemo biti adekvatno pripremljeni za meč u svakom smislu, i iz te dobre pripreme će nam se otvoriti šansa na samom meču da trijumfujemo. Crvena zvezda je favorit, ali favoriti ne pobeđuju uvek, i pokušaćemo da napravimo sjajan rezultat, da pobijedimo crveno bele.”

Samo 500 karata u prodaji

Dan pre meča u Podgorici je vladalo nezadovoljstvo, jer je odlučeno da se u prodaju pusti svega 500 ulaznica za derbi meč 19. kola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track