(VIDEO, FOTO) PRVA POBEDA U TOP 16: Zvezda ponizila nemačku Albu u paklu Pionira
Foto: Tanjug

Evroliga Top 16

(VIDEO, FOTO) PRVA POBEDA U TOP 16: Zvezda ponizila nemačku Albu u paklu Pionira

Košarka -
Crveno-beli ostvarili prvi trijumf u doigravanju, čime su povećali šanse da se bore za četvrtfinale
1 / 2 Foto: Tanjug

Košarkaši Crvene zvezde Telekom ostvarili su prvu , istorijsku pobedu u Top 16 fazi Evrolige. Izabranici Dejana Radonjića u utakmici 5. kola savladali su nemačku Albu u "Pioniru" rezultatom 86:69 (22:12, 25:17, 17:18, 22:22).

Crvena zvezda će u narednom kolu ponovo biti domaćin, pošto u Beograd stiže Žalgiris.

Boban Marjanović je bio najefikasniji u Crvenoj zvezdi sa 17 poena (12 skokova). Dženskins je postigao 12 poena, 10 je ubacio Branko Lazić, a sjajan je bio Markus Vilijams, koji je na sedam poena dodao čak 10 asistencija.

U redovima Albe Meklin je ubacio 14 poena, a Hamonds 11.

Kriza je prošlost, crveno-beli su prvo protiv Budućnosti i sadać Albe pokazali da se vraćaju u formu sa početka sezone. Tim iz Berlina, koji je najprijatnije iznenađenje Evrolige, nije znao šta ga je snašlo u Beogradu!

Saša Obradović, trener Albe samo je nemoćno posmatrao kako njegovi momci prisustvuju crveno-beloj večeri. Na dan svog 46. rođendana sjajni stručnjak bio je pod posebnim emocijama jer se vratio na mesto uspeha. Izašao je pred više od 7.000 ljudi koji ga smatraju legednom kluba. Sigurni smo da mu pobeda Zvezde nije pokvarila rođendan - naprotiv.

Na terenu - stara Zvezda. Vilijams asistira, Marjanović pod obručima dominira, Kalinić, Blažič i Jović na visokom nivou. Izostali su padovi u igri srpskog tima pa je i krajnja razlika bila izuzetno visoka.

Ne bi trebalo zaboraviti da je tim iz Berlina pobedio u TOP 16 fazi Barselonu i Galasaraja, kao i da u nacionalnom prvenstvu ima samo jedan poraz iz 19 mečeva.

Odličnu igru Zvezde upotpunila je fantastična atmosfera u beogradskom hramu košarke. Ponovo se pokazala da "mali" Pionir može da napravio pritisak od kojeg gostujući timovi ne znaju šta ih je snašlo.

Prva pobeda u TOP 16 fazi ostavlja Zvezdi kakve-takve šanse za mesto u četvrtfinalu, a odličnu priliku da novu pobedu izabranici Dejana Radonjića imaju za sedam dana kada u Areni gostuje Žalgiris.

Trener Albe i legenda Crvene zvezde Saša Obradović rekao je posle utakmice."Nisam skoro osetio ovakav ambijent. Lepo je igrati pred ovakvom publikom, imati ovakav doživljaj. Mislim da smo našom igrom uveličali Zvezdino slavlje. Zaslužili su. Prva četvrtfina je odredila tok meča. Nismo kontrolisali igru kako smo se dogovorili, pogotovo ne u napadu. Teško je bilo vratiti se u igru. Nemam šta da zamerim svojim igračima. Borili smo se. Nije tragedija. Alba nema neke velike ciljeve. Ipak smo mi ovde da učimo. Sada nismo naučili lekciju kako da se ponašamo u ovakvim situacijama. Očekivao sam malo bolju našu igru. Čestitke Zvezdi, u poslednje vreme nisu igrali na nekom nivou, ali su i u slabijim igrama pobeđivali. Odigrali su odličan meč. Neviđeno mi znači ovakav doček. Teško je bilo voditi utakmicu. Hvala Zvezdinim navijačima na toplom dočeku. Najbolji su u svakom slučaju."

Trener Dejan Radonjić rekao je posle utakmice."Čestitke svima na istorijskoj prvoj pobedi. Velika stvar je da smo uspeli da napravimo pobedu i osvojimo prve bodove. Odigrali smo 40 minuta odličan meč. Tako treba da igramo. Odlično samopouzdanje, kvalitetan napad stvorili su prednost koju smo održavali do kraja. Ambijent je bio predivan, hvala navijačima na tome."

http://www.youtube.com/watch?v=yT_i7NuF514

TOK MEČA

Zvezda je odlično počela utakmicu, pre svih Vilijams koji je sa nekoliko asistencija probudio "Pionir". Vilijams je trojkom u 6. minutu doneo crveno-belima prednost 13:6.

Zvezda igra prilično atraktivno, pogodili su dve trojke, Mitrović je zakucao, Boban Marjanović sa 2+1 doneo Zvezdi najveću prednost 18:10 u 10. minutu.

Čvrsta odbrana domaćeg tima, raznovrsna igra u napadu, a posle kontre Jovića Zvezda je prvi put stekla dvocifrenu prednost - 20:10.

Kraj prve četvrtine obeležio je Blažić koji je postigao svoje prve poene za 22:12 posle deset minuta igre.

Aleks King je otvorio drugu četvrtinu trojkom za 22:15.

Odgovor je stigao preko Jovića, koji je vezao sedam poena i prvi put doneo Zvezdi 12 poena prednosti - 29:17 u 12. minutu.

Rapoloženi Vilijams je trojkom u 14. minutu ponovo "zapalio" atmosferu. Trojkom u kontri podigao je rezultat na 33:20.

Sjajna odbrana Crvene zvezde, Blažić krade loptu i sa penala postiže poene za 35:20, a potom Lazić posle osvojene lopte zakucava za 37:20. Igra se 16. minut.

http://www.youtube.com/watch?v=FfXShu0deuQ

Alba je malo došla do daha sredinom druge četvrtine, kada je preko Renfroa i Banića postigla šest poena za 42:24.

Reding je trojkom smajnio rezultat na 42:29 u 18. minutu i naterao Radonjića da zatraži tajm-aut. Malo je opala agrasivnost u Zvezdinoj odbrani što su Nemci iskoristili.

Tajm-aut je urodio plodom jer je Zvezda serijom 5:0 ponovo stekla komotnu prednost tačno minut pre isteka druge četvrtine.

Upravo taj rezultat je i ostao na kraju prvog poluvremena - 47:29.

http://www.youtube.com/watch?v=mxjNjFIjLe8

Miran početak treće četvrtine. Zvezda sa lakoćom održava visoko vođstvo, Alba za sada nema rešenja kojim bi uvela meč u neizvesnost.

Trojkom Branka Lazića na asistenciju Vilijamsa, Zvezda je u 22. minutu otišla na +21 - 54:33.

Kalinić trojkom u 26. minutu povećava prednost na 22 poena razlike - 59:37.

Mali zastoj u igri Zvezde, serija Albe 6:0, uz trojku Vargasa, doneli su gostima izglednih 14 poena minusa - 59:45 u 28. minutu.

http://www.youtube.com/watch?v=d_biASWKMVw

Sigurna igra i visoko vođstvo dozvoljavaju košarkašima Crvene zvezde da atraktivnim potezima igraju za publiku.

Marjanović je stigao do 17 poena, razigrao se i Dženkins do 12 minuta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track