Poraz koji boli

(KURIR TV) ZVEZDA UGAŠENA POSLE DRAME: Crveno-beli izgoreli u želji da pobede Žalgiris

Košarka -

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od ekipe Žalgirisa (88:79) u 10. kolu Evrolige.

1 / 6 Foto: Saša Pavlić

Zvezda je ovim porazom ponovo u donjem delu tabele sa skorom 4-6.Najefikasniji u ekipi Zvezde bio je Milko Bjelica sa 19 poena, Marko Simonović i Nemanja Dangubić su ubacili po 16, a Nejt Volters 15 poena.

Kod ekipe Žalgirisa kavaliauskas je ubacio 20, a Milaknis 19 poena.

Radonjić: Treba nam pojačanje, a ne neko! "U meč krenuli bolje, preko spoljne linije stekli prednost. U drugoj i trećoj četvrtini smo rezultat stigli i prestigli, ali smo u momentu kada je trebalo ući u završnicu postali slabi. Od rezultata 70:69, promašili smo nekoliko bacanja i previše je elemenata, koji utiču na našu igru. U ovoj ligi to se oseća, jer ovde nema slabih, nego, težih, mnogo teških i najtežih.

Ovo je bila najteža utakmica za nas. Definitivno i to sam pričao igračima. Individualno ne treba gledati ekipu van terena i svlačionice, jer je mnogo momenata koji utiču na igru, a za nas su večeras bili bolji. Znao sam da nam se može dogoditi da osciliramo, sistem takmičenja i ogroman napor ka tome vodi. Bili su bolji i ja im čestitam.

I ranije smo gubili u skoku i umor nije razlog za to. Bar kod mene. Ima drugih, kao što je spuštanje visine petorke, snaga protivnika, koji nam koncepcijski ne odgovara. ja sam tako nešto i očekivao, jer ovaj tim gledam i o njemu mislim svaki dan.

Ako možemo dovesti pojačanje, treba, ali ne nekoga! Jer mi smo igrali dobre utakmice i bez tog nekog, ko bi trebalo da nas igrački i timski pojača.", rekao je Radonjić

Jasikevičijus: Odigrali smo dobru odbranu u poslednjoj deonici

"Svaka pobeda u Evroligi je teška i važna. Atmosfera ovde je sjajna, a mi imamo mlade igrače, posebno šutere. U prvom poluvremenu smo imali malo problema, a u nastavku zaigrali bolje u napadu, a u poslednjoj četvrtini i u odbrani", rekao je trener Žalgirisa

Četvrta četvrtina

40. minut 79:88 - Kraj utakmice

39. minut 79:88 - Zvezda nema energiju za preokret

38. minut 79:84 - Trojka Dangubića

38. minut 76:84 - Teška situacija za Zvezdu

36. minut 74:80 - Zvezda mora da odigra odbranu, kako bui se vratila u meč

35. minut 73:74 - Ušlo se u seriju bacanja, malo je igre

33. minut 70:69 - Trojka Voltersa

31. minut 66:69 - Litvanci trojkom vraćaju prednost

Četvrta četvrtina

30. minut 66:66 - Očekuje nas drama u Pioniru

28. minut 61:59 - Simonović je napravio peti prekršaj, Radonjić je ljut kao ris, zato što je igrač Zvezde dobio tehničku grešku

26. minut 59:56 - Dangubić pogađa treću trojku u trećem kvartalu vezao je 11 poena

25. minut 56:51 - Trojka Dangubića

25. minut 53:51 - Simonović je pogodio trojku, pa Dangubić koš i dodatno bacanje

23. minut 47:47 - Malo poena na startu trećeg kvartala

Treća četvrtina

20. minut 44:42 - Zvezda je serijom 5:0 dobila prvi deo igre

19. minut 39:42 - Zvezda je na kratko povela 37:35 poosle koša Bjelice, a zatim se prednost vratila na stranu gostiju

17. minut 35:35 - Zvezda jde napracvila mini seriju od 5:0, a zatim je košem Dženkinsa uz faul i pogođenim bacanjem uspela da izjednači

15. minut 27:35 - Simonović drži Zvezdu u životu

13. minut - 23:30 - Zvezda je prišla na minus tri, ali je ubrzo usledio odgovor Litvanaca

11. minut 18:24 - Zveda u kontri postiželake poene posle koji Jasikevičijus traži minut odmora

Druga četvrtina

10. minut 16:24 - Simonović je pogodio trojku, a zatim sa zvukom sirene i Volters dvojku

8. minut 9:20 - Žalgiris je u jednom napadu postigao 5 poena

7. minut 9:15 - Bjelica pogađa trojku

6. minut 6:15 - Zvezda ima mnogo problema sa napadom, a sa druge strane Milaklis je pogodio već tri trojke

4. minut 6:8 - Na startu meča, Litvanci su ubacili dve trojke

1. minut 2:0 - Zvezda meč otvara poenima Kuzmića

Prva četvrtina

Zvezda je poražena u prošlom kolu od Efesa, a kod kuće ima polovičan učinak iz četiri meča. S druge strane, Žalgiris je dobio dve od poslednje tri utakmice, ali je bez pobede na četiri gostovanja.

Radonjić: Nije prvi put da imamo imperativ pobede

Trener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je da će njegovim košarkašima biti veoma teško protiv Žalgirisa. Radonjić je dodao da svako od njih mora da da sve od sebe kako bi zabeležili pobedu.

"Biće veoma teško, toga sam apsolutno svestan. Očekujem da u fantastičnom ambijentu izdignemo iz ovog, za nas veoma opterećujućeg momenta i da probamo da dođemo do još jedne pobede. Idemo sa svim onim što imamo, biće nas mnogo u sali", rekao je Radonjić na konferenciji za novinare.

"Siguran sam da ćemo dati sve od sebe, a teško je proceniti zašta će to da bude dovoljno. Utakmica je nešto živo i momenti odlučuju kako će to da se razvija. Svaki igrač treba da da sve što ima od sebe", kazao je Radonjić.

On je naveo da na ekipu ne utiče previše što javnost smatra da utakmica protiv Žalgirisa "mora da se dobije" i da su opterećenja koje ekipa ima mnogo veća od toga.

"Bilo bi veoma teško i da smo kompletni. Ali, šta je, tu je. Nije to toliko naivno kao što izgleda. Nije prvi put da je ambijent takav. Kad dobijemo onda je realan, a drugačije se gleda kada izgubimo. To ne utiče na nas", rekao je Radonjić.

Prema njegovim rečima, "minimalne su šanse" da kapiten Luka Mitrović igra protiv Žalgirisa.

"On je u fazi oporavka i to ide u dobrom smeru, ali su šanse minimalne da igra. To je nedostatak koji nimalo nije naivan. Uverio sam se koliko je to ozbiljna pozicija. U taktičkom smislu to može da nas optereti", rekao je Radonjić.

Radonjić je rekao da su Žalgiris i Zvezda uoči Evrolige prikazani kao klubovi "koji tu nemaju šta da traže" i da zbog toga obe ekipe imaju šanse da ostvare mnogo bolje rezultate.

"Žalgiris je klub bogate tradicije, iz zemlje u kojoj je košarka sport broj jedan, ali znači i nešto više od toga. Klub je bio prvak Evrope, ima mnogo trofeja", naveo je on.

Po njegovoj oceni, Žalgiris se pokazao u dobrom svetlu u dosadašnjem delu sezone. Kako je rekao, njihov način igre ne odgovara srpskom klubu.

"Pokazali su da protiv svih ekipa mogu da igraju veoma kvalitetno. Ne ide nam na ruku to što su u najboljoj formi od početka takmičenja. Čeka nas teška utakmica ne samo zbog naših problema, već i zbog njihovog ozbiljnog kvaliteta", kazao je Radonjić.

Crveno-beli imaju četiri pobede u dosadašnjem delu sezone, jednu više od ekipe koju sa klupe predvodi legendarni plejmejker Šarunas Jasikevičus.

Žalgiris postiže sedam poena više od Zvezde u proseku ove sezone, bolji je u skoku, pre svega ofanzivnom, više asistira, ali slabije krade lopte. Litvanski tim šutira više od 50 odsto za dva poena, dok je na Zvezdinom nivou u šutu za tri (35%).

Ključni igrači tima su Paulijus Jankunas sa prosekom od 14 poena i 6,9 skokova, Brok Motum sa 13,7 poena i 3,9 uhvaćenih lopti, te Leo Vesterman sa 11,2 poena, 5,1 asistencija, te 4 skoka po meču.

Jasikevičijus: Zvezda ima sistem, koji donosi rezultate

"Zvezda je u prednosti jer već godinama radi u istom sistemu koji donosi rezultate. Imaju jezgro tima koji je dugo na okupu, a pojačanja su se savršeno uklopila u sistem igre. Vrlo važan faktor biće naš odgovor na njihovu fizičku igru. Moramo odoleti i pritisku sa tribina jer su njihovi navijači vrlo glasni. Moramo brzo da pomeramo loptu i diktiramo naš tempo igre", rekao je Jasikevičus.

Dva tima su se sastajala prošle sezone, Žalgiris je dobio oba duela u Top 16 fazi, a u Beogradu je slavio 70:68. Crveno-beli su u tom meču promašili svih 19 šuteva za tri poena u Kombank Areni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track