FOTO KRAJ CRVENO-BELE EVROLIGAŠKE BAJKE: Zvezda izgubila meč sezone od Darušafake i ostala bez TOP 8
Foto: Euroleague.net

Ništa od čuda

FOTO KRAJ CRVENO-BELE EVROLIGAŠKE BAJKE: Zvezda izgubila meč sezone od Darušafake i ostala bez TOP 8

Košarka -

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Darušafake 78:62 (25:14, 18:18, 12:17, 23:13), u poslednjem 30. kolu ligaškog dela Evrolige, pa će i pored 16 pobeda ostati bez nastupa u TOP 8 fazi najkvalitetnijeg nadmetanja na kontinentu.

1 / 7 Foto: Euroleague.net

Najefikasniji u Zvezdi bio je Ognjen Kuzmić sa 14 poena i šest skokova. Čarls Dženkins postigao je 12, a Marko Simonović 10 poena, dok je Nemanja Dangubić dodao devet.Darušafaku je do pobede predvodio Bred Vonamejker sa 22 poena.

Zvezda je loše počela meč i za manje od dva minuta primila osam poena. Uz to crveno - beli su promašili četiri šuta i izgubili dve lopte. Turski tim je to iskoristio i poveo sa 10:0. Tek tada je Kuzmić postigao prvi koš za Zvezdu, koja je nakon poena Dangubića (faul i dodatno bacanje) smanjila na 10:5.

U prvoj četvrtini odbrana Zvezde je bila veoma slaba. Domaći su se često šetali do obruča, polagali loptu u koš ili zakucavali. Takva igra u prvih deset minuta je izabranicima trenera Blata, nekoliko puta donosila dvocifrenu prednost, kojom je i završen prvi kvartal. Darušafaka je vodila 25:14. Na početku druge četvrtine pogodio je Simonović, ali posle toga šampion regiona i Srbije je za gotovo pet minuta ubacio samo dva poena. Turski tim je to kažnjavao i imao i 16 poena prednosti. Simonović je tada vezao sedam poena i primakao svoj tim na pristojnih 36:24. Zvezda je poenima sa slobodnih bacanja prišla na minus 8, ali je tada primila trojku iz trećeg napada Turaka (39:28). Posle igre na mahove, Crvena zvezda je pre svega zahvaljujući pogođenim slobodnim bacanjima (12 od 14), na odmor između druge i treće četvrtine otišla sa zaostatkom od 11 poena (43:32). Na startu drugog poluvremena Zvezda je dva minuta bila bez poena, pa se zaostatak opet uvećao 47:32. Gosti su tada ušli u mini seriju 6:0, Tada je Vilbekin ubacio trojku, isto je po prvi put za Zvezdu uradio i Volters za 50:41.Zvezda je u 37. minutu imala napad,ali pri rezultatu 50:43 Lazić nije pogodio trojku. Nakon toga su izabranici trenera Radonjića nastavili da tope zaostatak, imali pri rezultatu 52:49 napad, ali ga nisu realizovali (Dangubić je promašio trojku), pa se u poslednju deonicu ušlo sa plus šest za Darušafaku 55:49. Nešto više od šest minuta pre kraja domaći tim je uspeo da stekne deset poena prednosti (63:53), ali je tada pogodio Dženkins. Minut kasnije međutim Vonamejker je pogodio za 66:55. Posle toga Radonjićev tim više nije mogao da se vrati, pa će i pored 16 pobeda takmičenje završiti nakon 30 mečeva ligaškog dela

Četvrta četvrtina

40. minut 62:78 - Kraj utakmice

39. minut 60:73 - Sve je gotovo

37. minut 57:70 - Zvezda u teškoj situaciji

34. minut 55:63 - Dženkisns pogađa za minus 8

32. minut 51:58 - Pogodio je Dangubić, ali i Anderson

Četvrta četvrtina

30. minut 49:55 - Bertans je pogodio uz faul Kuzmića

29. minut 49:52 - Kuzmić

Darusafaka - Zvezda, Foto: Euroleague.net
Darusafaka - Zvezda, Foto: Euroleague.net

28. minut 47:52 - Dženkins je pogodio za dva poena

27. minut 43:50 - Zvezda je imala priliku da dodatno smanji, ali je Lazić promašio trojku

24. minut 47:38 - Zvezda je u seriji 6:0

22. minut 32:47 - Zvezda opet dva minuta bez poena

Treća četvrtina

20. minut 32:43 - sa igrom na mahove, srpski i regionalni šampion će teško doći do preokreta

19. minut 30:42 - Zvezda je prišla na minus 8, ali je Vilbekin tada ubacio dve od tri trojke

17. minut 26:36 - Simonović je sa nekoliko vezanih poena probudio Zvezdu, a zatzim je pogodio i Dženkins

Foto: Saša Pavlić
Foto: Saša Pavlić

15. minut 21:34 - Simonović je pogodio uz faul

14. minut 18:32 - Zvezda je u praznom hodu

13. minut 18:27 - Zvezda je na kratko smanjila na jednocifreni zaostatak

11. minut 16:25 - Simonović je ubacio prve poene u drugoj četvrtini

Druga četvrtina

10. minut 14:25 - Zvezda je odigrala jednu od najlošijih četvrtina u Evroligi

8. minut 11:22 - Vonamejker je pogodio trojku

6. minut 7:17 - Zvezdina odbrana je vrlo ranjiva

4. minut 5:10 - Dangubić je pogodio uz faul, a zatim realizovao i dodatno bacanje

4. minut 2:10 - Kuzmić za prve poene Zvezde

2. minut 0:8 - Zvezda je već izgubila dve lopte, primila lake poene, pa je trener Radonjić zatražio minut odmora

1. minut 0:2 - Vilbekin je ubacio prve poene

Prva četvrtina

Radonjić: Bili smo autsajderi, a borimo se za TOP 8

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Uoči meča trener Radonjić je izjavio je da je ponosan na sve što je njegov tim uradio ove sezone u Evrolige i da se taj osećaj neće promeniti bez obzira na epilog meča protiv Darušafake."Ne treba zaboraviti da smo na početku Evrolige važili za autsajdera kome su predviđali svega nekoliko trijumfa, a mi kolo pre kraja imamo 16 pobeda i borimo se za plasman u Top 8. Na sve to, raspored je takav da smo došli u situaciju da odlučujući meč u Evroligi igramo posle napornog polufinala i pred finale plej-ofa ABA lige. To nas stavlja u poziciju u kojoj se ne nalazi nijedna druga ekipa u Evropi. Samo mi koji smo unutra znamo kolika su opterećenja, ali ovaj tim to nosi, pokazuje snagu i karakter", rekao je Radonjić po dolasku u Istanbul.On je podsetio na probleme koji već dugo prate crveno-bele, posebno na izostanak Stefana Jovića, koji je uz kratke prekide skoro dva meseca van stroja.Ipak, motivacija Zvezdinim igračima za meč odluke ne izostaje."Naša motivacija je onakva kakva treba da bude za ovakav meč. Imamo želju da odigramo dobro i probamo da dođemo u situaciju da pobedimo. Razlika u pristupu ne postoji u odnosu na prethodne utakmice. Svaku od prethodnih 29 utakmica igrali smo sa izuzetnom željom, koja je bila prisutna kod svih nas. Tako je i ovoga puta", istakao je Radonjić.Prema njegovim rečima, Zvezda će učiniti sve da iskontroliše napadački potencijal turskog tima i da iz svake situacije pokuša da napravi prednost."Darušafaka je na početku sezone dovela trenera Blata, koji je sa tržišta uzeo najbolje dostupne igrače. Tim je projektovan za najveća dostignuća, u formi su, Vonamejker je jedan od najboljih plejmejkera u Evropi, Vilbekin igra odlično, Klajburn je iskočio ove sezone. Imaju Andersona koji je NBA igrač, a Harangodi i Moerman donose veliko iskustvo. Angažovanjem Žižića uspeli su da reše i problem u reketu. Poseduju ogromno iskustvo i igraju odlično", zaključio je Radonjić.Blat: Zvezda je veoma dobar i kvalitetan tim, kao i mi

Foto: AP
Foto: AP

Trener košarkaša Darušafake Dejvid Blat rekao je pred odlučujući meč sa Crvenom zvezdom u poslednjem kolu ligaškog dela Evrolige da očekuje rekordnu posetu u hali i odličnu utakmicu.Amerikanac koji je osvajao i reprezentativnu titulu prvaka Evrope (sa Rusijom 2007) i klupsku (sa Makabijem 2014) i igrao finale NBA lige sa Klivlendom 2015. godine, sa nestrpljenjem iščekuje meč 30. kola Evrolige, koji će direktno odlučiti poslednjeg učesnika plej-ofa."Ovo je već 30. utakmica u Evroligi, pred koju su oba tima u poziciji da se plasiraju u plej-of. Trebalo bi da bude odlična utakmica. Zvezda je veoma dobar i kvalitetan tim, kao što smo i mi. Neka pobedi bolji. Srećni smo što je naša publika postala tako prijateljska prema nama i zaista dolazi da nas podržava. Bićemo rasprodati prvi put ove godine i očekujemo da postavimo novi rekord po posećenosti. To je velika stvar", rekao je Blat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track