IGRALA I ZA PARTIZAN: Zvezda dobila Olimpiju i nastavila sa rekordima u ABA ligi
Foto: ABA Liga

ABA liga

IGRALA I ZA PARTIZAN: Zvezda dobila Olimpiju i nastavila sa rekordima u ABA ligi

Košarka -
Zvezda je tako postavila još jedan rekord regionalne lige, pošto je ovo najduži niz bez pobeda nekog od učesnika ABA lige

Košarkaši Crvene zvezde su u okviru 16. kola regionalne ABA lige gostovali Olimpiji u Ljubljani i nastavili rekordan pobednički niz u regionalnom takmičenju (91:81).

Zvezda je tako postavila još jedan rekord regionalne lige, pošto je ovo najduži niz bez pobeda nekog od učesnika ABA lige. Izabranici trenera Dejana Radonjića sada imaju 16 pobeda i ubedljivo su prvi na tabeli, dok se Olimpija sa polovičnim učinkom nalazi u borbi za mesto koje vodi u plej of, ali je sada iza Partizana koji posle trijumfa nad Cedevitom, ima devet pobeda, jednu više od Ljubljančana, koji u narednom kolu stižu u Pionir.

Prva četvrtina

Poenima Marjanovića, Dangubićai Tejića, Zvezda je već na startu povela 6:2, a na suprotnoj strani trojkom je odgovorio Klemen Prepelič. Prepelič je sa dve trojke vratio na kratko vođstvo na stranu Olimpije, ali je već uPrepelič je u prvih pet minuta pogodio 4 trojke bez promašaja, pa je Olimpija povela 14:9. Primetno je da slovenački tim za sada uspeva da spreči poene Bobana Marjanovića.

Osim što nema poene pod košem, Zvezda ima i dosta problema sa odbranom. Olimpija tačnije, Prepelič je pogodio 4 trojke, Marineli jednu, a tim trenera Radonjića je u pristojnom zaostatku, zahvaljujući poenima Luke Mitrovića posle ofanzivnog skoka i Nikole Kalinića nakon prodora. Posle deset minuta bilo je 22:19 za domaće.

Druga četvrtina

Olimpija je mini serijom Marinelija od pet poena na startu drugog kvartala povela 27:19, a Zvezdu je na pristojniji zaostatak trojkom vratio Nikola Kalinić. Srpskom rerprezentativcu pridodao se i Cirbes, ali je prvu priliku da možda i ijednači Zvezda propustila greškom Jovića u dodavanju.

Ipak posle nesportske greške Markovica nad Jovićem i poenima Zvezdinog pleja sa penala gosti su poveli sa 30:29. Nastavak Zvezdine serije omogućio je najpre pogotkom a zatim i presečenom loptom za lake poene Nikola Kalinić - 34:29.

Olimpija je posle minuta odmora uspela da se konsoliduje, a posle trojke Hrista Nikolova povede sa 44:42 nešto manje od dva minuta pre poluvremena. Olimpija je prve dve četvrtine u kojima je pogodila osam trojki iz 15 pokušaja okončala minimalnim vođstvom 47:46.

Treća četvrtina

Na startu drugog poluvremena igra se poen po poen, a košarkaš Crvene zvezde Branko Lazić je zbog prigovora dobio tehničku grešku. Olimpija je posle nešto više od četiri minuta igre u nastavku vodila 57:50.Loš period u igri Zvezde poenima su prekinuli Blažič i Vilijams, ali je zaostatak za Olimpijom polovinom trećeg kvartala bio pet poena 59:54. Zvezda ne uspeva da uhvati ritam igre, mnogo je grešaka u dodavanjima, a i odbrana je tek na momente na nivou agresivnosti iz prethodnih mečeva. Uz to pred kraj treće deonice Vilijams je napravio četvrti faul, a po tri prekršaja imaju Blažič i Lazić.

Zvezdu je pod kraj četvrtine u rezultatskom smislu u meču održavao Boban Marjanović, koji je pogodio četiri slobodna bacanja zaredom. A kada je u 29. minutu i kapiten Mitrović ubacio dva penala, neporaženi tim lige je prišao na 66:64. Na pritisak Beograđana Prepelič je odgovorio šestom trojkom iz osam pokušaja, pa je na isteku 30. minuta Olimpija vodila 69:67.

Četvrta četvrtina

Posle mnogo muke košarkaši Crvene zvezde su u drugom minutu poslednje četvrtine posle dobre odbrane Kalinića i zakucavanja Marjanovića uspeli da povedu 72:71. Zvezdin centar je pogodio i dodatno bacanje. Ipak Olimpija je poenima nezaustavljivog Prepeliča i nekadašnjeg pleja srspskog kluba Marka Marinovića ponovo povela i od tada se igralo poen po poen.

Pet i po minuta pre kraja Zvezda je imala plus 3 (78:75), ali su grešili najpre Jović, pa Cirbes. Vreme je odmicalo, a Vilijams je nešto više od tri minuta pre kraja postigao dva poena i doneo gostima plus pet. Olimpija se nije predavala pa je posle dvojke i trojke Marinovića dva minuta pre kraja, rezultat još jednom izjednačen 80:80. Ipak posle poena Marjanovića i Kalinića Zvezda je došla do ključnih plus 4 i nastavila niz mečeva bez poraza.

Tok utakmice

Zvezda i dalje bez poraza, Olimpija bi do plej ofa U utakmicu 16. kola regionalnog košarkaškog takmičenja srpski tim ulazi sa znatno boljim učinkom. Zvezda je u dosadašnjih 15 kola upisala isto toliko (rekordnih) pobeda, dok Olimpija ima skor 8/7. Pipan: Zvezda je favorit Baš zbog toga je trener domaćina Aleš Pipan ulogu favorita prepustio gostima.

- Tokom praznika trenirali smo naporno jer samo tako možemo da napredujemo. Zvezda je favorit, ali i mi možemo da budemo ravnopravan protivnik. Moramo da odigramo agresivno i bez straha i pritiska. Kvalitetan su tim, sa iskusnim igračima, što garantuje težak meč. Daćemo sve od sebe i pokušati da iznenadimo favorizovanog protivnika - kazao je Pipan, koji neće moći da računa na povređene Luku Rupnika i Sasua Salina.

Blažiču bitno samo da Zvezda pobedi U centru pažnje svakako će biti Jaka Blažič, koji je u Zvezdu došao iz Olimpije. - Biće mi zaista drago što ću ponovo biti u prilici da igram u Ljubljani. Međutim, emocije ovog puta ostavljam po strani, jer želim da nastavimo pobednički niz u ABA ligi. Sentimentalnosti neće biti, potrudiću se da pružim što bolju partiju i pomognem mom timu da zabeleži još jedan trijumf - kazao je Blažič svestan da će Olimpija pokušati da iskoristi činjenicu da je Zvezda u petak uveče igrala protiv Reala u Evroligi.

- Najveći problem će nam biti manjak vremena između dve utakmice. Bitno je da malo "ohladimo glavu" i da se fizički oporavimo. Oni imaju ambicije da se plasiraju u plej-of i zato će se sigurno makismalno potruditi da iskoriste naš umor, ali i prednost domaćeg terena. Moramo što bolje da se pripremimo i da ostvarimo trijumf - zaključio je Blažič.

Podsetimo, u prvom ovosezonskom međusobnom duelu, u okviru 3. kola Zvezda je u Beogradu slavila sa 73:65.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track