Lufilo od utakmice

(KURIR TV) ŠVAJNŠTAJGER DONEO SREĆU PARTIZANU: Crno-beli posle produžetka savladali Olimpiju

Košarka -

Košarkaši Partizana savladali su posle produžetka Olimpiju 86:85 (20:22, 21:20, 17:21, 17:12, 11:10) u meču petog kola ABA lige.

Izabranici Aleksandra Džikića su do petog trijumfa iz isto toliko mečeva u regionalnom takmičenju došli u triler završnici, koji je rešio Vanja Marinković trojkom šest sekundi pre kraja produžetka.

Olimpija je imala dva šuta za pobedu, ali je prvo Džeferson promašio za tri, a potom i Oliver iz izgledne pozicije.

Ništa manje neizvesnosti nije bilo u finišu regularnog toka. Majstorović je u poslednjem sekundu postigao koš uz faul, ali je promašio bacanje i odveo meč u dodatnih pet minuta, posle kojih su crno-beli slavili.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Vilijam Hečer sa 20 poena, pratio ga je Novica Veličković sa 13, jedan manje dao je Marinković, dok je kod gostiju Nikola Janković bio najbolji sa 20 poena.

Utakmica je imala neprijatan uvod, nakon što su najvatrijenije pristalice Partizana napale drugu grupu, koja je zviždala prilikom minuta ćutanja ubijenom navijaču crno-belih Aleksandru Stankoviću.

Meču je prisustvovao i fudbaler Mančester Junajteda Bastijan Švajnštajger, u društvu oca njegove supruge Ane Ivanović. Doskorašnjem nemačkom reprezentativcu uručen je dres Partizana sa brojem 31 i njegovim prezimenom na leđima.

Prva četvrtina

Olimpija je bolje počela meč i posle 2. minuta vodi 3:2.U tom trenutku meč je na kratko bio prekinut, zbog tuče Gorbara na delu tribine, posle minuta ćutanja ubijenom Aleksandru Stankoviću. Na parketu posle 6 minuta bilo je nerešeno 14:14. U poslednjem delu prve deonice, viđeno je malo poena, pa je Partizan na prvi odmor otišao sa zaostatkom od 2 poena.

Druga četvrtina

Posle dva minuta igre u drugoj četvrtini Partizan na keilima dobre role Vrabca vodi 27:26, jer ne može da reši dobru partiju Nikole Jankovića, koji je za 12 minuta, od kojih je pola proveo na klupi upisao 10 poena i 5 skokova.Tri i po minuta pre poluvremena u kojem se ekipe neprestano smenjuju u vođstvu Olimpija je vodila 37:32, a i dalje probleme pravi Janković.

Poslednji deo prvog poluvremena Partizan je odigrao nešto bolje, pa je 55 sekundi pre kraja posle nešto bolje igre u odbrani i poena Marinkovića i Veličkovića prišao na 39:40. Ipak prvi deo meča Olimpija je rešila u svoju korist 41:42.

Treća četvrtina

I na startu trećeg kvartala igra se poen po poen.na isteku 4. minuta nerešeno je 47:47. Partizan i dalje ima mnogo problema i zato što je pogodio sam 3 trojke iz 17 pokušaja. Olimpija je to kaznila i sa dve trojke Mulalića u seriji od 11:0 povela 47.55.

Partizan se malo trgao, uspeo da dođe do lakih poena Hečera, nakon čega je Olimpija tražila minut odmora, posle kojeg je Marinković pogodio trojku. Partizan je posle toga imao tri napada, koaj nije realizovao, a na drugoj strani Mulalić i Janković su vratili opipljiviju prednost Olimpiji. Na to su Hečer trojkom i Majstorović dvojkom odgovorili, pa je posle 30. minuta na semaforu stajalo 58:63.

Četvrta četvrtina

Prve poene u poslednjem kvartalu pogodio je Andrić, koji je trokjkom smanjio na 61:63. Posle toga Švajnštajger je skločio i aplaudirao.

Olimpija nikako da pogodi koš, što je Partizan iskoristio i izkednačio na 63:63.Mnogo je malo poena, pa 4. minuta pre kraja Ljubljančani vode 65:67. Džegferson je dva minuta i 40 sekundi pre kraja pogodio trojku i tako kaznio seriju promašaja Partizana. Na semaforu je stajalo 65:70.

Trojka Ratkovice vratila je Partizan u život, dva minuta pre kraja, gosti su i dalje u prednosti 72:68. Majstorović je pogodio samo jedno bacanje.Promašio ih je čak 11 Sledi drama. Ratkovica je 57 sekundi pre kraja pogodio dva penala.

Mulalić je izgubio loptu u prenosu, a u napadu Hečer je izjednačio na 73:73. Do kraja je ostao 31 sekund. Devet sekundi pre kraja Džeferson je pogodio dvojku, a onda je Hečer posle prodora uposlio Majstorovića, koji je pogodio ziver uz faul, ali nije pogodio bacanje za pobedu - 75:75.

Produžetak

Partizan je posle dodavanja Hečera za Marinkovića pogodio trojku i tri i po minuta pre kraja na kratko poveo, pošto je na drugoj strani Hrovat "vratio" trojku. Veličković je na pola produžetka pokupio prtomašaj Hečera i izjednačio na 80:80.

Veličković je 38 sekundi pre krakja izjednačio na 83:83. Hrovat je 15 sekundi pre kraja ostao potpuno sam pod tablom i pogodio zicer - 85:83. Šest sekundi pre kraja Marinković je pogodio trojku sa kapice 86:85. Posle tajm-auta, Olimpija nije realizovala napad, aiako su gosti imali dva šuta za pobedu.

Tok meča

Crno-beli u dosadašnjem delu takmičenja imaju maksimalan učinak, četiri pobede, dok ekipa iz Ljubljane ima samo jedam trijumf i dva poraza.Ipak, trener crno-beli Aleksandar Džikić poziva na oprez.- Poštujemo svakog protivnika, naročito kada u svom sastavu ima više vrlo talentovanih igrača, koji sami mogu da odluče ishod meča. Gosti imaju tzv. punu rotaciju, sa deset igrača, odnosno na svakoj poziciji imaju i startera i definisanog 'back up' igrača, nemaju potrebe za improvizacijama kada je formacija u pitanju. Vrlo je važno da se limitira njihov broj poena u tranziciji, vrlo brzo prelaze u fazu napada i nepropuštaju priliku da upute šut za tri poena ukoliko odbrana nije fokusirana. Očekujemo da se odluče za alternativne odbrane, i za to smo se spremali - kazao je Džikić pred duel sa Olimpijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track