(VIDEO) DRAMA U ZAGREBU: Crvena zvezda doživela prvi poraz, izgubila derbi od Cedevite
Foto: Abaliga.com

ABA liga, peto kolo

(VIDEO) DRAMA U ZAGREBU: Crvena zvezda doživela prvi poraz, izgubila derbi od Cedevite

Košarka -
U reprizi finala prošlosezonskog plej-ofa šampion regionalne lige doživeo neuspeh posle neizvesne završnice

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su derbi petog kola ABA lige od Cedevite u Zagrebu. Crveno-belima je to prvi poraz u sezoni:

Cedevita - Crvena zvezda 74:72 (11:12, 24:26, 21:17, 18:17)

Bila je to repriza finala prošlosezonskog plej-ofa, u kome je Zvezda trijumfovala 3:1 u seriji i prvi put postala regionalni šampion. Ipak, ovaj put u okršaju dva evroligaša iz ABA lige bolja je bila ekipa Veljka Mršića.

Dovoljno je reći da je uvodna prednost Zvezde od 6:0 bila najveća koju je jedna od ekipa danas imala. Eto toliko je borba bila neizvesna.

Bilan sa 14 poena i šest skokova, Gordić sa 13 poena, Pilepić sa 11 i Zubčić sa 10 bili su najzaslužniji za četvrti uspeh Cedevite, koji su ostvarili posle poraza od Krke u prošlom kolu. Takođe, mora se pomenuti Arapović, koji je pogodio trojku za 73:70 u 39. minutu.

Mekel sa 17 poena i osam asistencija se istakao kod Crvene zvezde, Luka Mitrović je dodao 14 poena i devet skokova, ali većinu u prvom poluvremenu, Tompson je ubacio 13...

Trener crveno-belih Dejan Radonić po završetku meča žalio se kod sudija na odluku da ne prekinu igru u poslednjim trenucima kada je Babić namerno promašio drugo slobodno bacanje, jer pritom lopta nije zakačila obruč.

Sada i Zvezda i Cedevita imaju skor 4-1, baš kao i Budućnost, a mogla bi i Igokea ukoliko u utorak savlada MZT u Skoplju.

Zvezda u četvrtak startuje u Evroligi duelom sa Strazburom u Beogradu (19.00), dok Cedeviti istog dana (20.45) predstoji gostovanje Olimpijakosu.

http://www.youtube.com/watch?v=nYd1wOu5Ihs

TOK MEČA:

Četvrta četvrtina 74:72

Poslednji period počeo je serijom Zagrepčana 5:0. Cirbes je pogodio dva bacanja što su bili prvi poeni Zvezde posle dva i po minuta ove deonice.

Simonović je pogodio trojku za prilazak Zvezde na 60:62, zatim i Cirbes dva poena za izjednačenje.

Kao i u prethodnim mečevima, Simonović je i u Zagrebu pogađao kad je bilo važno. Težak šut je ubacio u koš za prvu prednost svog tima u ovoj četvrtini - 66:65.

Luka Žorić je postigao svoje prve poene i to četiri vezana za povratak prednosti Cedevite - 70:68, ali je Mekel pogodio dva slobodna bacanja.

Na minut i 45 sekundi pre kraja Arapović je ubacio trojku za vođstvo domaćina 73:70. Na drugoj strani, precizan je bio Mekel - 73:72.

Zvezda je imala poslednjih deset sekundi da organizuje napad, ali je Mekel napravio korake. Do kraja, Babić je pogodio jedno slobodno bacanje, a drugo promašio namerno za konačnih 74:72.

Treća četvrtina 56:55

Rezultat je sve vreme bio na klackalici... Uglavnom su crveno-beli vodili, ali najviše sa tri poena razlike, dok u 27. minutu nisu došli do "plus četiri" - 49:45.

Međutim, Cedevita je napravila preokret "vezanim" trojkama Gordića i Zubčića iako je Zvezda u mređuvremenu imala jedno bacanje i napad zbog tehničke greške domaćem treneru Mršiću. "Post" crveno-belih prekinuo je Tompson preciznim šutem van linije 6,75 smanjivši na poen zaostatka.

Ova deonica imala je "penal završnicu" posle koje je Cedevita dočekala poslednju četvrtinu sa poenom prednosti - 56:55.

Košarkaš Cedevite Gordić je postigao osam poena u finišu ovog dela igre.

Druga četvrtina - 35:38

Seriju s kraja prve, Cedevita je nastavila u drugoj četvrtini, ukupno 7:0 za vođstvo 15:12. Trojkom Zubčića domaćin je stigao do 21:16.

Pogotkom Jovića u 16. minutu Zvezda je zaključila seriju 6:0 i ponovo povela - 22:21. Od tada nije ispuštala prednost do kraja prvog poluvremena. U ovom periodu dominirao je kapiten šampiona Luka Mitrović, koji je postigao 11 poena i imao sedam skokova.

Prva četvrtina - 11:12

Mekel, Lazić, Tompson, Mitrović, Sorcanitis - to je startna petorka Zvezde....

Prve poene na meču postigao je Tompson sa linije penala pošto u uvodnih tri minuta i 12 sekundi nije bilo koševa. Prve poene iz igre dao je Mekel posle četiri minuta! Cedevita je prvi koš postigla posle skoro polovine prve deonice, tada se u strelce upisao Arapović - 2:6.

Gosti su tokom većeg dela prve deonice održavali četiri poena prednosti, ali su ih domaćini u finišu stigli i prišli na samo "minus jedan". Najveću prednost crveno-beli imali su na startu - 6:0.

Podsetite se detalja sa poslednje, četvrte utakmice finala plej-ofa i dodele pehara.

http://www.youtube.com/watch?v=Xjo5tCyQYSk
http://www.youtube.com/watch?v=n6_8siEGeaA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track