(VIDEO) BAJERN IZGOREO U PAKLU PIONIRA: Crvena zvezda kroz dramu do TOP 16 Evrolige
Foto: Saša Pavlić

Spektakl za pamćenje

(VIDEO) BAJERN IZGOREO U PAKLU PIONIRA: Crvena zvezda kroz dramu do TOP 16 Evrolige

Košarka -
Košarkaši Crvene zvezde savladali su Bajern u meču poslednjeg kola Grupe A Evrolige - 85:76 (31:20, 13:20, 12:25, 29:11).
1 / 6 Foto: Tanjug

Crveno-beli su se drugu sezonu zaredom izborili za plasman među 16 najboljih u Evropi. Do tog uspeha su stigli posle drame u beogradskom "Pioniru" i pobede nad Bajernom u meču koji je direktno odlučivao o prolasku dalje.

Beogradska ekipa je takmičenje u Grupi A završila sa učinkom 5-5, baš kao i Himki i madridski Real. Prvi je Fenerbahče (8-2), a iza Zvezde su ostali Bajern (4-6) i Strazbur (3-7).

Crvena zvezda će igrati u Grupi E sa: Fenerbahčeom, Efesom, Panatinaikosom, Darušafakom, Lokomotivom Kuban, Unikahom i Cedevitom.

Na kraju, Zvezda je savladala Bajern sa devet poena razlike, ali do trijumfa je došla kroz dramu.

Crveno-beli su furiozno startovali i već u prvoj četvrtini stekli ogromnu prednost (23:10). Međutim, u drugoj i trećoj deonici gostima je proradio šut, zaigrali su jaču odbranu i uspeli da dođu do čak "plus 11" - 67:56 i to na početku poslednje četvrtine! Ipak, domaćini se nisu predavali i uspeli da naprave veliki preokret.

Junak je bio mladi Marko Gudurić, koji je sa dve vezane trojke (jedna uz faul), odnosno sedam uzastopnih poena, vratio svoj tim u vođstvo 69:68. To je bila inicijalna kapisla za Delije, ali i crveno-bele košarkaše da, kao i na početku, i u finišu budu furiozni.

Kvinsi Miler je je meč završio sa 20 poena i deset skokova), Maik Cirbes sa 17 poena i devet skokova, Gudurić sa 16 poena, a Stefan Jović sa devet poena i čak 13 asistencija, ali i nekoliko ključnih odbrana.

Kod gostiju najbolji je bio Duško Savanović sa 19 poena, ali treba reći da ga je u drugom poluvremenu "izdao" šut, jer je prvih 20 minuta završio sa čak 15 datih poena.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

TOK MEČA:

Četvrta četvrtina - 85:76:

40. minut - 81:74 - Miler trojkom rešava pobednika.

39. minut - 78:74 - Cirbes je pogodio dva bacanja i doneo Zvezdi veliku prednost na minut i po pre kraja.

37. minut - 76:73 - Sjajna asistencija Jovića, koji je Cirbesa ostavio na ziceru za "plus tri".

37. minut - 74:73 - Brutalno zakucavanje Milera za novo vođstvo Zvezde.

35. minut - 70:69 - Preokret Zvezde. Koš Milera za vođstvo.

34. minut - 68:69 - Gudurić je i u sledećem napadu bio precizan van linije 6,75!

34. minut - 65:67 - I Gudurić je ubacio trojku to pod faulom! Tribine su eksplodirale!

33. minut - 61:67 - Jović je gađao sa devet metara - i pogodio!

32. minut - 56:67 - Savanović je poentirao i to je prvi pogodak u ovoj deonici posle minut i po igre.

Treća četvrtina - 56:65: Gde su stali u drugoj, gosti su nastavili u ovoj četvrtini. Šut ih je služio, što su iskoristili da povedu, a onda i naprave značajnu razliku pred odlučujućih deset minuta.

29. minut - 54:65 - Rivers je dao dve vezane trojke! Najveća prednost gostiju.

28. minut - 52:59 - Bajern je pobegao na "plus 7" posle četiri vezana poena Gavela. Poslednje je dao posle greške Jovića, ukrao mu je loptu i lagano poentirao.

27. minut - 52:53 - Zvezda je prišla posle zakucavanja Tompsona i pogođena dva bacanja Cirbesa.

25. minut - 48:53 - Kao i u drugoj i u ovoj deonici gosti su bolji i sigurniji. Napravili su seriju i poveli sa do sada maksimalnih pet poena razlike.

23. minut - 46:46 - Bajern dolazi do izjednačenja!

Druga četvrtina - 44:40: Gosti su se vratili u meč. Ovu deonicu dobili su rezultatom 20:13. Savanović već ima 15 poena na kontu.

17. minut - 36:33 - Trojkom Riversa gosti su prišli na samo tri poena zaostatka, a bili su na 13 u prvoj deonici.

16. minut - 36:28 - Gudurić je gađao i pogodio sa deset metara!

14. minut - 33:26 - Miler je prvi pogodio za domaće, posle tri minuta i 20 sekundi u drugoj deonici.

13. minut - 31:26 - Bajern kreće u drugu deonicu sa 6:0. Zvezda nije dala koš u ovoj četvrtini iako se igra više od tri minuta.

Kraj prve četvrtine - 31:20: Zvezdaši su pucački raspoloženi, naročito Cirbes (9), Miler (7) i Simononović (6). Na drugoj strani parira im samo Savanović, strelac tri trojke (ukupno 11 poena). Crveno-beli su najveću prednost imali 23:10.

7. minut - 25:16 - Treća trojka Savanovića!

6. minut - 23:13 - Simonović i Miler već imaju po dve pogođene trojke. Na drugoj strani i Savanović je dva puta bio precizan iz daljine.

4. minut - 16:5 - Već je 11 razlike! Koš i pogođeno dodatno slobodno bacanje Jovića za delirijum na tribinama.

4. minut - 13:5 - Nova serija Zvezde - 8:0! Trojke su pogodili Simonović i Miler. Pešić je zatražio tajm-aut.

3. minut - 5:5 - Gosti su prvi pogodili koš, usledila je serija Zvezde 5:0, ali i trojka Savanovića.

1. minut - Utakmica je počela. Simonović je u startnoj petorci.

18:49 - Fudbaleri su došli da podrže košarkaše.

18:39 - U hali je sve toplije...

Foto: Kurir/Miloš Bjelinić
Foto: Kurir/Miloš Bjelinić

Foto: Kurir/Miloš Bjelinić
Foto: Kurir/Miloš Bjelinić

18:36 - Marko Simonović je izašao na zagrevanje sa ekipom. Kako je Radonjić i najavio juče, neizvesno je koliko će Simonović biti u mogućnosti da pomogne saigračima s obzirom na povredu zadobijenu u ponedeljak protiv Mege.

18:33 - Tribine hale "Pionir" su pune pola sata pre početka meča.

Foto: Kurir/Miloš Bjelinić
Foto: Kurir/Miloš Bjelinić

18:29 - Delić atmosfere iz "Pionira".

Foto: Kurir sport
Foto: Kurir sport

18:24 - Evo puta ekspedicije Bajerna do hale "Pionir" i susreta Svetislava Pešića sa Maikom Cirbesom.

18:19 - Igrači se zagrevaju...

18:23 - Evo puta košarkaša Bajerna do hale "Pionir", dolaska na poprište borbe i susreta Svetislava Pešića sa Žandarmerijom.

Foto: Euroleague
Foto: Euroleague

18:13 - Crveno-beli sele sezone muku muče sa povredama. Taman kada se kadrovska slika malo popravi, usledi novi peh. To je gotovo postalo pravilo. Poslednji u nizu Zvezdinih malera je povreda Marka Simonovića na meču sa Megom. Uskoro ćemo saznati da li će Simonović igrati večeras.

18:06 - Trener Zvezde Dejan Radonjić pozvao je "Delije" da budu uz ekipu na večerašnjem meču:"Važno je da navijači budu svih 40 minuta uz nas, da ne staju čak i ako Bajern bude u nekom periodu u vođstvu, već da bude kao protiv Reala i Himkija", rekao je Radonjić.Kakva je euforija vladala uoči duela sa Bajernom saznajte OVDE.

17:59 - Kako je Pešić vodio Zvezdu protiv Bajerna pogledajte OVDE.

17:52 - "Okršaj" Čovića i Pešića kao uvertira meču sezone.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Utakmica sezone imala je sjajnu uvertiru u ponedeljak u Sremskoj Mitrovici, gde je Zvezda tek posle produžetka savladala Mega Leks. Ništa manje zanimljivo nije bilo ni pored parketa, jer se u publici našao Svetislav Pešić u iznenadnoj „špijunskoj” misiji."Našalio sam se s njim, jer sam ga pitao da li je to dobio otkaz u Minhenu, pa je došao da gleda Zvezdu. Tako smo se šalili i dok smo sarađivali, on zna da i ja, isto kao on, na terenu nemam prijatelja. Kada počne meč, nema emocija i sentimentalnosti, već prosto samo želja za pobedom", objasnio je predsednik Zvezde Nebojša Čović.Prvi čovek crveno-belih pozvao je navijače da naprave atmosferu za pamćenje, bez ijednog incidenta ili ubačenog predmeta na parket."Želimo u TOP 16 fazu, ali sa navijačima! Želimo fer i korektno navijanje, bez ikakvih incidenata, pa neka pobedi onaj ko je bolji, a ja znam da i Pešić zna da je Zvezda bolja. Interesovanje za utakmicu je nezapamćeno, da igramo na našem fudbalskom stadionu, mislim da bi bio pun i zato žalim što ovu utakmicu nismo mogli da odigramo u Kombank areni. Ipak, Pionir je pokazao zašto je šesti igrač za naše momke, kojima sam prezadovoljan. Sa ovoliko problema, teških utakmica, povreda i regionalnih opstrukcija, mi smo tačno tu gde smo želeli da budemo u ovom delu sezone", zaključio je Nebojša Čović.S druge strane, Pešić ima problem sa emocijama, jer izvodi ekipu na megdan "svojoj" Crvenoj zvezdi."Joj, bilo bi mi draže da utakmica nema rezultatski značaj, a da smo se i mi i Zvezda još ranije plasirali u TOP 16. Ovako, šta da radim, to je život, to je sport. Još jednom se potvrdilo da je naša grupa najteža i najujednačenija u Evroligi", poručio je Svetislav Pešić.

17:37 - Podrška crveno-belima pred meč sezone stiže sa svih strana. Šta je bivši Zvezdin igrač Čarls Dženkins poželeo doskorašnjim saigračima pročitajte OVDE.

17:30 - U prvom ovosezonskom duelu istih rivala, u petom kolu Grupe A u Minhenu, Crvena zvezda je savladala Bajern 90:79. Te večeri blistao je Stefan Jović postavivši novi rekord Evrolige sa 19 asistencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track