(VIDEO) DRAMA U BEOGRADU: Zvezda posle produžetka pobedila Cedevitu i napravila korak ka finalu
Foto: Saša Pavlić

Polufinale plej-ofa ABA lige

(VIDEO) DRAMA U BEOGRADU: Zvezda posle produžetka pobedila Cedevitu i napravila korak ka finalu

Košarka -
Košarkaši Crvene zvezde pobedili Cedevite u prvom meču polufinala plej-ofa ABA lige 97:86 (22:14, 15:29, 19:13, 26:26, 15:6).

Aktuelni šampion regionalne lige napravio je prvi od dva potrebna koraka do finala plej-ofa. Posle mnogo preokreta i velike drame Crvena zvezda je savladala Cedevitu u dvorani "Aleksandar Nikolić" u Beogradu zahvaljujući trojkama Kinzija i Milera u dodatnih pet minuta.

Druga utakmica igraće se u utorak 22. marta u Zagrebu, a eventualna majstorica četiri dana kasnije u Beogradu.

Ovo je ujedno i repriza prošlosezonskog finala plej-ofa u kome su crveno-beli bili bolji - 3:1 u seriji.

U drugom polufinalnom paru Mega Leks je poveo protiv Budućnosti 1:0 u seriji jučerašnjim trijumfom u Podgorici 85:81.

Miler sa 24 poena bio je najzaslužniji za trijumf Zvezde, Cirbes je dodao 19, uz 11 skokova, Kinzi 16, Jović 14, uz osam asistencija...

Kod Cedevite Pulen je bio najefikasniji sa 24 poena, Bilan je dao 20, Vajt 16...

Bio je ovo trojkaški okršaj, domaćin je ubacio 12 trojki iz 30 pokušaja, a gosti 11 iz 28.

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je da su njegovi košarkaši bili odlični večeras i da će morati dobro da se spreme za revanš sa Cedevitom, u kom žele da obezbede plasman u finale.

"Ako ćemo da budemo šampioni, dobro je da dobijamo ove utakmice, protiv ovako velikih protivnika. Tim je bio dobar večeras. I Cedevita je bila odlična, moraćemo dobro da se spremimo za Zagreb", rekao je Radonjić.

On je kazao da je njegova ekipa bila pred velikim opterećenjem.

"U serijama koje se igraju na dve pobede, važnost prve utakmice je veća. Generalno, kada se igra na nekoliko pobeda, domaćinu prvi meč predstavlja dodatno opterećenje", kazao je trener crveno-belih.

On je dodao da je publika prepoznala težinu situacije i kvaliteta protivnika i zahvalio joj je na pomoći i ambijentu koji je stvorila. Radonjić je istakao da "veruje" da će u Zagrebu biti isti uslovi za Zvezdu, kao što je Cedevita imala u Beogradu. On je naveo da se nada da Tarens Kinsi nije ozbiljnije povredjen i da će svi biti spremni za narednu utakmicu, koju će Zvezda u petak igrati protiv Unikahe u Malagi u Evroligi.

Kada je reč o Kvinsiju Mileru, za koga su mediji pisali da je napadnut u noćnom klubu, Radonjić je kazao da postoje ljudi u Crvenoj zvezdi koji su zaduženi za to.

"Ima ko je zadužen da vodi računa o tim stvarima. Ja sam se bavio utakmicom, on je došao spreman i odigrao dobro. Što se tiče terena odradio je dobro, ostalo, zna se ko o tome vodi računa. Ako je napravio neki prekršaj, biće napravljena konkretna analiza, kakva i treba u klubu kakav je Zvezda", rekao je Radonjić.

Košarkaš crveno-belih Marko Gudurić rekao je da je njegova ekipa zabeležila veliku pobedu.

"Utakmica je bila teška, kao i svaka sa Cedevitom. Digli smo se posle pada pred kraj poluvremena, igrali čvršću odbranu i pobedili u neizvesnoj završnici. Ne mora ovo ništa da znači, samo je 1:0. Čeka nas revanš u Zagrebu, gde ćemo probati da prodjemo u finale", rekao je Gudurić.

Trener košarkaša Cedevite Veljko Mršić rekao je da je Crvena zvezda imala više energije u finišu večerašnje utakmice i srećno došla do pobede, kao i da njegov tim propustio svoje prilike da dodje do trijumfa.

"Utakmica je bila odlična, sa dve evroligaške ekipe, najbolje u Jadranskoj ligi. Prava poslastica, vođstvo se stalno menjalo tokom utakmice. Imali smo priliku i da pobedimo, ali nismo pogodili otvorene šuteve", rekao je Mršić novinarima posle utakmice u Beogradu.

On je rekao da najbolji igrači Cedevite jesu podbacili, ali da ne može da kaže da su bili tragičari.

"Utakmica se ne gubi sa jednim dva šuta. Mi smo je izgubili kada je Zvezda imala tri skoka u napadu zaredom. Nije lako graditi kada Majk Cirbes kampuje sve vreme u reketu i kada smo izgubili četiri lopte zaredom. Na kraju, lopta uđe ili ne. To su bili dobri šutevi, koje naši igrači ponekad pogode, nekad ne. Tragičari je preteška reč za ovako dobru utakmicu", rekao je Mršić.

Košarkaš Cedevite Džejms Vajt čestitao je Zvezdi na pobedi.

"Utakmica je bila teška i neizvesna. Čestitao bih Zvezdi, koja je pogađala kada je trebalo. Ponosan sam na svoj tim, borili smo se u ovakvoj atmosferi. Moraćemo da naučimo iz grešaka kako bismo bolji u narednoj utakmici", rekao je Vajt.

TOK MEČA:

Produžetak - 97:86.

43. minut - 92:86 - Još jedna trojka Milera!

42. minut - 89:82 - Serija Zvezde 7:0! Trojke Kinzija i Milera, koji je i fauliran, a iskoristio je dodatno bacanje.

&feature=youtu.be

&feature=youtu.be

Kraj četvrte četvrtine - 82:82.

40. minut - 82:82 - Jović pogodio dvojku!

&feature=youtu.be

40. minut - 80:82 - I Babić šutira penale - oba pogodio.

40. minut - 80:80 - Kinzi se spetljao, ali je Cirbes izvukao stvar, dao koš i dobio dodatno slobodno bacanje, koje nije realizovao.

40. minut - 78:80 - I Pulen siguran sa linije slobodnih bacanja.

40. minut - 78:78 - Cirbes oba puta precizan s penala.

39. minut - 76:78 - Serija grešaka na obe strane...

38. minut - 74:77 - Nastavlja se serija trojki Cedevite, precizan je i Pilepić.

37. minut - 72:74 - Peta trojka Pulena!

36. minut - 72:71 - Cedevita je pobegla na "plus 4", a onda je usledila trojka Kinzija i dvojka Jovića.

&feature=youtu.be

&feature=youtu.be

34. minut - 65:67 - Pulen je trenutno nerešiva enigma za crveno-bele! Sada je vezao dve trojke za vođstvo Cedevite.

&feature=youtu.be

32.minut - 61:59 - Vajt sa devet metara!

32. minut - 61:56 - Koš Cirbesa pod faulom, ali nije iskoristio bacanje. Odmah zatim se ponovo našao na liniji penala i pogodio jedan od dva, ali je priskočio Gudurić i poentirao.

&feature=youtu.be

&feature=youtu.be

Treća četvrtina - 56:56

&feature=youtu.be

27. minut - 54:52 - Serija Zvezde 8:0 za preokret zaključena je trojkom Lazića i zakucavanjem Milera!

&feature=youtu.be

&feature=youtu.be

26. minut - 46:50 - Pulen je pogodio trojku iz velike daljine.

24. minut - Publika je na nogama! Navijači Zvezde prave sjajnu atmosferu.

&feature=youtu.be

22. minut - 42:43 - Trojka Milera!

&feature=youtu.be

21. minut - 39:43 - Počelo je izgubljenom loptom gostiju i poenima Jovića.

&feature=youtu.be

Kraj druge četvrtine - 37:43 - Šut je u drugoj deonici krenuo goste, pa su napravili preokret i tu četvrtinu dobili čak sa 29:15.

20. minut - 37:43 - U poslednjoj sekundi pogodio je Pilepić za dva.

&feature=youtu.be

&feature=youtu.be

19. minut - 35:39 - Posle Milera i Jović je pogodio trojku, ali istom merom uzvraća Vajt.

&feature=youtu.be

17. minut - 30:34 - Miler je odgovorio trojkom!

&feature=youtu.be

17. minut - 27:34 - Trojka Pulena! Serija Cedevite ne prestaje - 18:3. Posle 1/5 u šutu za tri poena na startu, gosti sada imaju 4/9.

15. minut - 25:26 - Trojkom Gordića gosti dolaze do preokreta i prvog vođstva. A imala je Zvezda 24:16.

13. minut - 25:21 - Prvu trojku za goste pogodio je Pilepić.

12. minut - 24:18 - MVP ligaškog dela ABA lige Miro Bilan prvi je dvocifreni na ovom meču - ubacio je 10 poena.

Kraj prve četvrtine - 22:14 - Zvezda je na kraju došla do najveće prednosti.

10. minut - 20:13 - Isticalo je vreme za napad, Kinzi je šutirao iz nemoguće pozicije pod faulom i pogodio trojku! Doduše, promašio je dodatno slobodno bacanje.

&feature=youtu.be

8. minut - 16:11 - Crveno-beli već neko vreme uspevaju da održe prednost od četiri, pet poena.

7. minut - 13:9 - Posle nekoliko grešaka na obe strane, trojku je ubacio Lazić.

&feature=youtu.be

&feature=youtu.be

6. minut - 10:8 - Cedevita je prišla na "minus jedan", Zvezda je promašila naredni napad, ali je Štimac zabeležio ofanzivni skok, fauliran je, a onda je sa linije slobodnih bacanja pogodio jednom.

4. minut - 7:4 - Cirbes već ima dva prekršaja. Sada je napravio faul u napadu.

&feature=youtu.be

3. minut - 7:2 - Prva trojka na meču! Strelac Miler!

18:45 - Meč je počeo.

18:37 - Čović i sudijaPrvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović u razgovoru sa sudijom pre meča.

18:33 - Tribine su pune iako bojkot Delija trajeNavijači Zvezde ispoštovali su poziv trenera Radonjića i tribine "Aleksandra Nikolića" u potpunosti ispunili iako onih najvatrenijih "Delija" ni ovog puta nema, jer i dalje bojkotuju utakmice regionalne lige. Zato nema ni zastava ni transparenata.

18:31 - Kvinsi Miler spreman uprkos batinamaKvinsi Miler je dobio batine ispred jednog noćnog kluba u Beogradu. Ipak, spreman je za meč.

18:22 - Hrvati ruše ABA liguHrvatski košarkaški klubovi su izabrali da igraju takmičenje pod okriljem FIBA odnosno Ligu šampiona. Čelnici hrvatskog saveza s u poslali dopis u FIBA u kome pristaju da pobednik tamošnjeg šampionata ide direktno u Ligu šampiona, a drugoplasirani u kvalifikacije. U istom pismu se navodi da je to dobro za jačanje hrvatske košarke, a isto tako Hrvati su za to da pobednik ABA lige ide u Ligu šampiona. Ovim je i više nego jasno ko ruši regionalnu ligu i šta je interes Hrvata, koji su izabrali FIBA pre Evrolige. Više o tome pročitajte OVDE.

18:17 - Mršić: Istorija!Trener Cedevite Veljko Mršić ističe da veoma respektuje Crvenu zvezdu."Čestitam Zvezdi na dobrim igrama ove sezone u Evroligi. Dolazimo da odigramo dobru utakmicu, a prvi put u istoriji ABA lige u plej-ofu se sastaju dve ekipe iz Top16 faze Evrolige i to sve svemu govori da će biti jako dobro i zanimljivo. Želimo da se vratimo u Zagreb sa pobedom".Mršić je kazao da njegovi igrači misle samo na bitku na terenu, bez obzira na priče o učesniku Evrolige naredne sezone."Mi smo sportisti i mislimo samo na teren. Ostvarili smo cilj, želimo da napravimo najveći uspeh. Šta će biti to je politika".Prema njegovim rečima biće teško igrati u atmosferi u Beogradu."Zvezda ima veliku prednost u odnosu na nas. Nekoliko utakmica u Evroligi bili su u ponoru, ali ih je publika vraćala. Moderni sport ne pamti da cela dvorana navija za Crvenu zvezdu, a takav slučaj je i sa Partizanom. Teško je reći kakva bi situacija bila da mi imamo takve navijače", naveo je Mršić.

18:11 - Radonjić: Navijači, budite uz nasTrener Crvene zvezde Dejan Radonjić odmah posle pobede svog tima u petak nad Panatinaikosom pozvao je navijače da dođu u "Pionir" i pomognu ekipi protiv Cedevite. Pozivnicu je uputio i juče. "Značaj polufinala je ogroman za oba tima, sa nabojem u duelima, ali spremni smo za trijumf. Cedevita igra sjajno u Evroligi i sigurno bi u Top16 fazi imala više pobeda da su je povrede zaobišle. Dolaze ambiciozni u Beograd, ali na nama je da ih dobijemo prvi put u ABA ligi ove sezone. Navijači dođite i budite uz nas da dođemo do prve pobede", naglasio je Radonjić.

18:05 - Zvezda - Cedevita 1:2 ove sezoneCrvena zvezda i Cedevita sastajali su se tri puta ove sezone. U ligaškom delu ABA lige Zagrepčani su dobili oba meča posle drame, 74:72 kao domaćini i 80:79 kao gosti. U Evroligi 11. februara Zvezda je ubedljivo pobedila u Beogradu 97:74. Posle duela u ovoj plej-of seriji ovi rivali sastaće se još jednom, u poslednjem kolu TOP 16 faze Evrolige.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track