(FOTO, VIDEO) SIMONOVIĆ I JOVIĆ NOSILI CRVENO-BELE: Zvezda razbila Cibonu i napravila lepu uvertiru
Foto: Saša Pavlić

Povratak na drugo mesto

(FOTO, VIDEO) SIMONOVIĆ I JOVIĆ NOSILI CRVENO-BELE: Zvezda razbila Cibonu i napravila lepu uvertiru

Košarka -
Košarkaši Crvene zvezde savladali su Cibonu u beogradskom "Pioniru" u utakmici 12. kola ABA lige 75:58 (19:10, 19:11, 23:24, 14:13).
1 / 9 Foto: Aba-liga.com

Crveno-beli su na istom mestu, na kome su u četvrtak srušili evropskog šampiona, pobedili i Cibonu pred 3.500 gledalaca. Tako su zabeležili deveti trijumf u regionalnoj ligi i vratili se na deobu drugog mesta sa Cedevitom i Mega Leksom (po 9-3), odnosno nastavili su poteru za liderom, ekipom Budućnosti (10-2).Ekipa Dejana Radonjića je uspela da prekine neprijatnu praksu, prema kojoj je gubila mečeve u ABA ligi posle uspeha u Evroligi. Posle pobede nad Strazburom izgubila je od Olimpije, a onda je posle uspeha protiv Bajerna u Minhenu poražena i od Igokee. Sada to nije bio slučaj. Pao je Real Madrid, a četiri dana kasnije pala je i Cibona.Bio je to duel poslednja dva šampiona Jadrana. Međutim, pitanje pobednika se nijednog trenutka nije postavljalo. Cibona je odigrala katastrofaolno prvo poluvreme što je Zvezda iskoristila da stekne veliku prednost, čak i 24 poena prednosti. U nastavku su gosti iskoristili malo opušteniju igru domaćina, sveli zaostatak i na 12 poena u jednom trenutku poslednje deonice, ali to je bio maksimum Cibone. Zvezda je brzo odreagovala i povećala razliku. Marko Simonović je bio najzaslužniji za lagani uspeh Crvene zvezde, postigao je 19 poena (3/7 za tri). Njemu uz rame bio je Stefan Jović sa 15. Njih dvojica su bili jedini sa dvocifrenim učinkom u pobedničkom timu.Na drugoj strani, ubedljivo najbolji igrač Cibone bio je Marko Jagodić Kuridža, najefikasniji igrač utakmice sa 21 poenom. On je u finišu meča napustio igru zbog povrede prepone.Cibion je ostala pri dnu tabele sa samo četiri pobede, uz osam poraza.Zvezda je dobila osam od poslednjih devet duela sa Cibonom.U sledećem, 13. kolu ABA lige Cibona u subotu dočekuje Budućnost, dok dva dana kasnije šampion gostuje Krki. Prethodno, Zvezda ima obaveze u Evroligi, jer u petak u Beogradu gostuje Himki.

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je da su njegovi košarkaši dobro reagovali posle utakmice sa Real Madridom i da je zadovoljan današnjom pobedom nad Cibonom.

"Bilo je potrebno da dobro reagujemo posle Reala, da nam se ne ponovi da gubimo u Jadranskoj ligi posle pobede u Evroligi. Igrali smo čvrstu, dobru odbranu, kontrolisali smo igru, rezultat i uspeli da kontrolišemo minutažu igrača, što nam je bilo jako bitno", rekao je Radonjić novinarima posle utakmice u Beogradu.

"Bili smo stabilni svih 40 minuta, iako je u jednom trenutku izgledalo da će se ponoviti neke stvari od ranije. Utakmica je bila veoma značajna za nas, nismo samo razmišljali kako da dobijemo, što nam je bila obaveza", dodao je Radonjić.

Gal Mekel nije ulazio u igru protiv Cibone, a Radonjić je naveo da bi on "pomogao da je to bilo potrebno". Kada je reč o Rajanu Tomsonu, koji nije igrao u drugom poluvremenu, trener crveno-belih je kazao da je američki bek pokazao želju u prvom delu, ali da je on "vodio utakmicu tako kako je vodio".

Radonjić je pozvao navijače da ispune halu Pionir u narednoj utakmici više nego što je to bilo protiv Reala u prošlom kolu Evrolige.

"Šteta što ne može više, ali...", dodao je Radonjić.

Košarkaš Zvezde Stefan Jović kazao je da je pobeda protiv Cibone veoma bitna.

"Za nas je najbitnije da smo dobili posle dva poraza kod kuće. Jadranska liga je za nas prioritet. Igrali smo fenomenalno protiv Reala i bili smo u obavezi da opravdamo ulogu favorita i dobru igru iz te utakmice", kazao je Jović.

Trener Cibone Slaven Rimac rekao je da je Zvezda dominirala i igrala onoliko koliko je bilo potrebno.

"Pobeda Zvezde nije dolazila u pitanje, protivnik je od početka dominirao i igrao onoliko koliko je bilo potrebno. Mnogo smo promašivali zicere i penale i prestrašeno igrali da bismo parirali Zvezdi. Moramo da se okrenemo sebi, imamo određeni kvalitet", rekao je Rimac.

Foto: aba-liga.com
Foto: aba-liga.com

TOK MEČA:

Četvrta četvrtina:

37. minut - 73:53 - Simonović i Jović brzo su razliku vratili na 20.

34. minut - 63:51 - Cibona je došla na samo 12 poena najviše zahvaljujući Jagodiću Kuridži, strelciu 19 poena.

Treća četvrtina - 61:45:

30. minut - 61:45 - Gosti su izveli čak 20 penala u ovoj četvrtini...

29. minut - 57:43 - Trojkom Hukića Cibona je prišla na 14 koraka.

28. minut - 57:40 - I treća tehnička greška za domaći tim. Sada ju je dobio Cirbes. Gostujući igrači imali su 18 slobodnih bacanja u ovoj deonici.

26. minut - 51:33 - Druga tehnička greška za crveno-bele, ovaj put za Rebića... Zaključno sa trojkom Florensa, Cibona je napravila 6:0, pa je Dejan Radonjić zatražio tajm-aut.

26. minut - 51:27 - Sada je "plus 24" posle jednog pogođenog bacanja Cirbesa.

25. minut - 48:25 - Rebić je dao koš i dodatno bacanje za seriju Zvezde 8:0 i 23 poena prednosti.

24. minut - 45:25 - Cirbes je pogodio dva slobodna bacanja za 20 poena razlike.

23. minut - 43:25 - Treća trojka Simonovića, ubedljivo najefikasnijeg na meču sa 15 poena.

21:53 - U Pioniru je 3.500 gledalaca.

Foto: Saša Pavlić
Foto: Saša Pavlić

Druga četvrtina - 38:21:

20. minut - 38:20 - Simonović je pogodio dve uzastopne trojke! Dao je ukupno 12 poena. Zvezda je došla na "plus 19", a onda je Siriščević uzvratio jednom trojkom.

18. minut - 32:17 - Florens je pogodio trojku, prekinuvši "post" Cibone.

18. minut - 32:14 - Sada je 18 razlike!

17. minut - 30:14 - Koš Tejića za za sada maksimalnih "plus 16".

16. minut - 28:14 - Prva trojka na meču, pogodio je Lazić... Zvezda razbija Cibonu iako i ima 11 izgubljenih lopti.

14. minut - 23:10 - Za četiri minuta igre u ovoj deonici rezultat je 4:0. Šut Cibone na celom meču je 4/19.

11. minut - 21:10 - 0/7 za tri poena, devet izgubljenih lopti... Tako igra Cibona.

Foto: aba-liga.com
Foto: aba-liga.com

Prva četvrtina - 19:10:

9. minut - 19:7 - Krušlin je napravio nesportsku ličnu grešku, svoju treću i omogućio domaćinu da pobegne na "plus 12".

7. minut - 13:5 - Florens je prekinuo Zvezdinu seriju 12:0.

6. minut - 10:3 - Trener Cibone Žižić morao je da zatraži tajm-aut ne bi li zaustavio pad svoje ekipe, koja već ima šest izgubljenih lopti. Ni to nije pomoglo gostima, jer je domaćin seriju produžio na 9:0.

5. minuta - 8:3 - Zvezda je u seriji 7:0.

4. minut - 4:3 - Zvezda je tek posle više od tri minuta dala prve poene iz igre, upisao ih je Jović.

3. minut - 2:3 - Serija promašaja i grešaka na obe strane.

2. minut - 1:3 - Tehnička greška za klupu Crvene zvezde zbog protesta.

21:00 - Startne petorke:Zvezda: Jović, Lazić, Simonović, Miler i Cirbes.Cibona: Florens, Krušlin, Rozić, Jagodić Kuridža, Žižić.

20:40 - Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić u najavi utakmice za Zagrepčanima je rekao:"U goste nam dolazi klub sa izuzetno bogatom istorijom. Nakon osvajanja ABA lige pretprošle sezone ušao je u fazu stabilizacije. Cibona je u ovu sezonu ušla sa timom koji očigledno nije mogao da odgovori željama i ambicijama. Ali, sada, u totalno drugačijem ambijentu nam dolazi u 'Pionir'. Napravljen je niz promena koje su pozitivno uticale na tim i podigle njegov kvalitet. Sada imaju ekipu koja može da odgovori na sve izazove u ABA ligi. Da je u ovom sastavu počela sezonu, siguran sam da bi se Cibona sada borila za vrh. Tu su sada igrači iza kojih su velike karijere, kao i mladi sa velikim talentom. Protiv nas će biti rasterećeni sa željom da iskoriste naš imperativ. Moramo da odgovorimo na obavezu koja je pred nama. Da kvalitetnom odbranom, maksimalnom koncentracijom i ozbiljnim pristupom pokušamo da kontrolišemo situaciju. Cibona zaslužuje apsolutni respekt. Ne smemo da dozvolimo da njena rasterećenost i iskustvo dođu do izražaja. Mi smo ti koji moramo da nametnemo kvalitet. Svesni smo da neće biti lako".

20:35 - Pogledajte snimak izlaska crveno-belih na teren uoči meča sa Real Madridom...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track