(VIDEO) JOŠ JEDNA POBEDA I TITULA: Crvena zvezda razbila Megu i povela 2:0 u finalu ABA lige
Foto: Fonet

Šampion na korak od odbrane trofeja

(VIDEO) JOŠ JEDNA POBEDA I TITULA: Crvena zvezda razbila Megu i povela 2:0 u finalu ABA lige

Košarka -

Košarkaši Crvene zvezde došli su na korak od odbrane titule regionalnog šampiona pošto su i u drugom meču finalne serije pobedili Mega Leks.

Crvena zvezda - Mega Leks 93:74 (26:21, 26:18, 20:21, 21:14).

Aktuelni šampion je došao na pobedu od druge uzastopne titule u ABA ligi.

Crvena zvezda je večerašnju utakmicu prelomila u drugoj deonici, na čijem početku je stekla 12 poena prednosti - 35:23. Tu prednost je bez problema održavala do kraja utakmice, povremeno je i uvećavala.

Mega bez petorice povređenih igrača (Luvavu nije igrao ni danas) ne može da parira učesniku četvrtfinala Evrolige. Može se reći da je Zvezda rutinski obavila posao.

Gosti jesu ubacili deset trojki, ali crveno-beli su dali 14, imali čak 31 asistenciju...

Utakmica u dvorani "Aleksandar Nikolić" odigrana je pred oko 3.000 gledalaca.

Prvo poluvreme današnje utakmice dosta je podsetilo na prvi meč, ali su ekipe, za razliku od pre dva dana, na početku bile bolje u odbranama. Nikola Ivanović namučio je košarkaše Zvezde, a imao je i solidnu podršku Danila Nikolića, pa je Mega posle šest i po minuta igre vodila s 15:12. Od tog trenutka domaćin je zaigrao agresivnije, pa je na kraju prve četvrtine imao pet poena prednosti (26:21). Crveno-beli su nametnuli visok tempo u drugoj deonici u kojoj su stekli dvocifrenu prednost, a uz to su postigli i nekoliko atraktivnih poena. U istom ritmu Zvezda je nastavila i u trećoj četvrtini, pa je u jednom trenutku vodila i sa 71:54, ali je desetkovana Mega ipak u finišu uspela da s dve vezane trojke smanji zaostatak, a na kraju i dobije tu deonicu sa 21:20. Gosti iz Sremske Mitrovice su zbog skraćene rotacije vidno bili umorni u poslednjoj četvrtini, a i zbog velikog broja ličnih grešaka su slabije odigrali u odbrani.

Simonović je bio najefikasniji sa 16 poena (četiri trojki), Miler je dodao 11, Kinzi i Lazić po deset... Jović je zabeležio devet asistencija, Gudurić šest, Mitrović pet...

Kod Mege se istakao Ivanović sa 22 poena, a ubacio je čak šest trojki, dok su Nikolć i Zagorac postigli po 16.

Treća utakmica na programu je u ponedeljak u Sremskoj Mitrovici. Ukoliko bude potrebe, četvrta će se igrati u utorak, takođe na Meginom terenu, a peta u četvrtak u Beogradu.

Trener Zvezde Dejan Radonjić rekao je da je njegova ekipa odigrala znatno bolju odbranu nego u prvoj utakmici i dodao da će crveno-beli već u sledećem meču pokušati da okončaju finalnu seriju.

"Poveli smo s 2:0... Odigrali smo bolju odbranu nego u prvom meču. Uspeli smo da budemo dobri u napadu, pa smo na kraju i slavili. Serije je takva da sada radimo na analizi i da se okrećemo utakmici u Mitrovici u kojoj ćemo pružiti sve od sebe i da još jednom pobedimo Megu. Hvala publici na podršci koja je bila ovde oba dana. Pozivam ih i u Mitrovicu da dođu i da zajednički tamo osvojimo trofej", rekao je Radonjić.

Na pitanje novinara da li mu smeta što Zvezda ne osvaja titule na domaćem terenu, Radonjić je rekao da "gde god smo uzeli trofej bilo je Zvezdinih navijača".

"Sada je pitanje koliko ih je bilo... Ali uvek ih je bio dovoljno. Mi sve to dobro čujemo, osećamo. Trudimo se da damo sve od sebe, bez obzira gde igramo", kazao je Radonjić.

Košarkaš Zvezde Vasilije Micić rekao je da je ovo bila veoma bitna pobeda za njegovu ekipu.

"Čestitao bih saigračima na pobedi. Ova je bila bitna pobeda za nas. Bolje smo odigrali u odbrani nego u prvom meču i upravo zato je ova utakmica bila bolja za nas. Okrećemo se trećoj utakmici u Mitrovici, gde ćemo pokušati da osvojimo titulu", kazao je Micić.

Trener Mege Dejan Milojević rekao je da je pred njegovom ekipom "nemoguća misija", ali da će dati sve od sebe da finale Jadranske lige protiv Crvene zvezde završi na dostojanstven način.

"Čestitam Zvezdi na zasluženoj pobedi. Nemam šta da zamerim mojim igračima. Borili smo se sve vreme protiv kvalitetnijeg protivnika, koji ima jači sastav i kada smo u punom sastavu, a ne u ovoliko skraćenom. Baš zbog te skraćene rotacije ne možemo da igramo agresivnu odbranu koja nas je krasila tokom cele sezone i da pariramo Zvezdi", rekao je Milojević.

Milojević je dodao da je i pored desetkovanog tima verovao da njegova ekipa može da priredi iznenađenje i pobedi Zvezdu u Beogradu.

"Videli ste da su igrači preumorni, igraju po 30 minuta... Čak su sinoć dva igrača dobila temeperaturu, ali šta je tu je, moramo da se borimo protiv toga. Jako teško je odigrati tri utakmice u pet dana protiv ovakvog protivnika... I sada da pobedimo Zvezdu tri meča za redom je za nas praktično nemoguća misija", kazao je trener Mege.

"Imamo sada jedan dan da se oporavimo za treću utakmicu u kojoj ćemo pružiti sve od sebe, pa da završimo ovo istorijsko finale za Megu na dostojanstven način", dodao je Milojević.

Košarkaš Mege Danilo Nikolić naveo je da je njegovoj ekipi u večerašnjem duelu nedostajalo energije i koncentracije.

"Loše smo ušli u meč, nedostajalo nam je energije i koncentracije. Donosili smo loše odluke u napadu, pravil smo greške, a to ne sme da nam se dešava ako želimo da pobedimo Zvezdu. U teškoj smo situaciji, ali pokušaćemo makar da produžimo seriju u Mitrovici", rekao je Nikolić.

TOK MEČA:

Četvrta četvrtina - 93:74:

36. minut - 82:68 - Taman je Mega došla na "minus 11", a onda je Simonović pogodio četvrtu trojku.

34. minut - 79:65 - Ivanović sipa trojke, ali to nije dovoljno da Mega priđe Zvezdi.

31. minut - 77:60 - Ponovo je 17 poena u Zvezdinu korist, posle 5:0 na startu poslednje deonice. Štimac je ubacio dva, a Micić tri poena.

Treća četvrtina - 72:60:

30. minut - 71:60 - Ivanović i Nikolić trojkama prave seriju Mege 6:0, pa je Radonjić pozvao tajm-aut.

29. minut - 71:54 - Simonović je bio precizan za tri poena i odveo svoj tim na "plus 17".

28. minut - 66:52 - Razlika crveno-belih raste zahvaljujući pogođenim slobodnim bacanjima.

25. minut - 60:50 - Nikolić je trojkom približio Megu Zvezdi.

22. minut - 58:42 - Lazić pogađa, prednost raste, sada je 16 poena.

22. minut - 56:42 - Trojke Zagorca i Kinzija...

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Druga četvrtina - 52:39:

18. minut - 46:33 - Simonović je dao trojku za novu najveću prednost domaćina.

17. minut - 42:33 - 15 pogodaka iz igre, 15 skokova, 15 asistencija - to je dosadašnja Zvezdina statistika.

15. minut - 40:28 - Ivanović je u kontri šutirao trojku, lopta se od obruča odbila u tablu, pa vratila u koš. Ivanović je već dao 11 poena. Ali, odmah je Jović uzvratio trojkom.

13. minut - 35:23 - Trener Mege Milojević je dobio tehničku grešku zbog prigovora sudiji Maričiću.

12. minut - 34:23 - Trojka Milera, pa pogođeno jedno bacanje Jovića, pa zakucavanje Milera... Zvezda se baš zaletela. Milojević je zatražio tajm-aut.

11. minut - 28:21 - Poenima Gudurića Zvezda odlazi na do sada maksimalnih "plus 7".

Prva četvrtina - 26:21:

10. minut - 26:21 - Kinzi zakucava za pet poena prednosti.

8. minut 22:18 - Trojku je pogodio i Micić za beg Zvezde na "plus 4".

7. minut - 17:18 - Ekipe igraju u talasima... Trojka Lazića, pa Ivanovića na drugoj strani.

6. minut 12:13 - Mitrović je faulirao Nikolića na šutu za tri poena, a krilni centar Mege pogodio sva tri bacanja.

5. minut - 10:10 - I Ivanović pogađa trojku za Megu, i to preko ruke.

5. minut - 10:7 - Brzih pet poena Zvezde, trojka Jovića, pa dvojka Mitrovića.

4. minut - 5:7 - Đoković u kontri polaže, dobija blokadu, ali lopta je bila u silaznoj putanji, pa su gosti prvi put u vođstvu.

2. minut - 5:2 - Počelo je atraktivno, alej-up Jovića i Cirbesa.

1. minut - 3:0 - Prvi poeni na meču na isteku prvog minuta - trojka Lazića.

19:58 - Poseta je manja nego na prvom meču, što je i normalno zbog praznika. Na tribinama je oko 3.000 gledalaca.

19:56 - Između ostalih, u dvorani "Aleksandar Nikolić" je i skaut NBA ligaša Finiks Sansa.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

19:54 - Povrede, povrede, povrede...Mega je desetkovana u ovoj seriji, povređeni su Kaba, Jaramaz, Pavlović, Aranitović i Luvavu, koji se nalazi u sastavu za večerašnji meč. S druge strane, Zvezdin Dangubić je povredio skočni zglob na prošloj utakmici, ali je u timu.

19:48 - Tradicija ubedljivo na strani ZvezdeCrvena zvezda je dobila poslednjih 12 duela sa Megom. Poslednju od ukupno tri pobede nad crveno-belima Mega je zabeležila 27. maja 2014, i to kao gost - 91:79, u meču srpske Superlige.

19:40 - Milojević: Da ispravimo greške TrenerMega Leksa Dejan Milojević rekao je da će njegova ekipa u drugom meču finala plej-ofa pokušati da ispravi greške iz prve utakmice. "Pokušaćemo da izvučemo pouke iz poraza i da ispravimo greške u ovom kratkom roku. Moramo da odigramo daleko bolje i pre svega agresivnije u odbrani, kako bismo došli do pobede i rezultata 1:1 pred selidbu serije u Sremsku Mitrovicu", rekao je Milojević

19:30 - Crvena zvezda je prvi meč serije dobila rezultatom 95:88.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track