(FOTO, VIDEO) OČEKIVANI EPILOG: Zvezda ubedljiva protiv Partizana u prvom večitom derbiju u sezoni
Foto: ABA Liga

Zna se ko je šampion Jadrana

(FOTO, VIDEO) OČEKIVANI EPILOG: Zvezda ubedljiva protiv Partizana u prvom večitom derbiju u sezoni

Košarka -
Crveno-beli slomili otpor crno-belih u trećoj četvrtini, a onda je šampion rutinski uvećavao prednost
1 / 5 Foto: ABA Liga

Košarkaši Crvene zvezde ubedljivo su pobedili Partizan u utakmici osmog kola ABA lige - 92:77 (13:24, 32:16, 23:20, 24:17).

ABA

Partizan je odlično odigrao prvu četvrtinu i stekao prednost 24:13. Sjajan je u tom periodu bio debitant Kevin Džons sa osam poena, a koš domaćina trojkama su zasipali Aranitović i Milutinović. Međutim, crveno-beli su na startu druge deonice napravili seriju 13:0, stekli prednost koju ne samo da nisu ispuštali do kraja utakmice, već su je uvećavali do maksimalnih "plus 22" tokom poslednje deonice. Doduše, nisu se crno-beli predavali, prišli su i na 50:54 sredinom treće četvrtine, ali je Branko Lazić sa dve trojke početkom poslednjeg perioda otklonio svaku dilemu.

Miler je je bio najefikasniji u pobedničkom timu sa 17 poena, Lazić je dodao 14 (4/5 za tri), Štimac13, a Mekel je imao 12 poena i čak devet asistencija.

Prvi strelac meča je bio igrač Partizana Aranitović sa 19 poena (4/9 za tri), Cvetković je ubacio 14, a Džons 12.

Zvezda je napravila dobru uvertiru pred nastavak takmičenja u Evroligi, odnosno pred dolazak Fenerbahčea u petak.

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je da mu je nakon večerašnje pobede najviše drago zbog svojih košarkaša koji su pod velikim pritiskom.

"Čestitam igračima na pobedi protiv Partizana, koja je uvek bitna. Zbog njih mi je posebno drago što se završilo ovako, jer se dobro zna koliko je teško još od 10. avgusta kada smo počeli sezonu, mada su problemi počeli i pre toga", rekao je Radonjić novinarima posle utakmice u hali Pionir.

Radonjić je opširno govorio o trenutnim okolnostima kada je reč o sastavu i povređenim igračima, rekavši da "one nisu ni blizu kakve želi da budu".

"Radimo koliko nam okolnosti omogućavaju i u svim tim problemima izuzetno funkcionišemo. Dobro je što smo pobedili i ostali u borbi za plasman među prve četiri ekipe. Iz ove perspektive je najbitnije da budemo među četiri, a kada bude došlo vreme za odlučujuće borbe treba da uradimo ono što smo pokazali da možemo", rekao je Radonjić.

On je kazao da Majk Cirbes zbog povrede nije trebalo da igra protiv Partizana, dok je za Marka Tejića naveo da se polako vraća u formu. Radonjić je kritikovao i ambijent u javnosti.

"Prošlo je 17 godina nečega i sada je znatno lakše, a ne teže. Ambijent je kao da nismo uzeli samo tri titule prošle godine. U junu će da bude Kalemegdan kao prošle godine, to znam, a koliko će poraza da bude, Bože moj. Siguran sam u to, biće mi teško, znam, biće opet raznoraznih simpatičnih analiza, ali generalno, iskustvo je tako da to mogu da poručim svima koji vole Zvezdu i nama koji smo u Zvezdi", istakao je Radonjić.

Trener crveno-belih je rekao da ima strpljenja kod Rajana Tomsona, dok je za Gala Mekela naveo da je pokazao napredak.

"Razumem potrebu 'ko će prvi', ali možda momci zbog toga ne mogu da odigraju kako znaju", rekao je Radonjić.

TOK MEČA:

Foto: aba-liga.com
Foto: aba-liga.com

Četvrta četvrtina -

35. minut - 85:65 - Partizan više nema snage, stao je u potpunosti... Tejić pogađa za 19 razlike, Mekel jedno bacanje za "plus 20"...

33. minut - 78:61 - Još jedna trojka Lazića. Dilema oko pobednika više nema...

32. minut - 75:61 - Najveća prednost šampiona. Lazić je pogodio trojku sa zvukom sirene, zatim Mekel u kontri lagano poentirao za veliku radost Delija.

Treća četvrtina - 68:60: Zvezda čuva prednost. Partizan se ne predaje, ali nije mogao da priđe bliže od 54:50.

29. minut - 63:58 - Partizan se vraća na pet koraka zaostatka posle 50:61. Poslednja četiri poena ove serije ubacio je Vitkovac.

Foto: ABA liga
Foto: ABA liga

26. minut - 61:50 - Serijom 6:0, zahvaljujući Mekelu i Guduriću, Zvezda "beži" na 11 poena prednosti.

25. minut - 54:50 - Aranitović opet precizan iz daljine. Održava crno-bele na podnošljivom rastojanju.

24. minut - 54:47 - Partizan priđe na tri poena, Zvezda se odmakne na pet... A onda je Lazić ubacio trojku, crno-beli izgubili loptu i Mekel u kontri zakucao za maksimalnih "plus sedam" za domaćina.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Druga četvrtina 45:40: U drugoj deonici se igralo u serijama. Zvezda je počela serijom 13:0 i preuzela vođstvo posle "minusa" od 11 poena na kraju prvog perioda. Domaćin je drugu četvrtinu i završio svojom serijom, pa je na poluvreme otišao sa pet poena prednosti.

20. minut - 45:40 - Trojka Simonovića!

18. minut - 40:36 - Andreja Milutinović je dobio tehničku grešku zbog simuliranja, posle čega je domaćin opet u vođstvu.

17. minut - 36:36 - Sada je Partizan u seriji - 8:0. Sve sa slobodnih bacanja. Na drugoj strani Simonović je pogodio tri pošto je fauliran prilikom pokušaja za šut za tri poena.

16. minut - 33:33 - Peta trojka crno-belih. Andrić! Smanjuje na "minus dva". Cvetković sa linije slobodnih bacanja donosi izjednačenje.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

15. minut - 29:26 - Aranitović je prekinuo Zvezdinu seriju pogocima sa penala, ali za kratko, jer je van linije 6,75 na drugoj strani precizan bio i Gudurić.

14. minut - 26:24 - Prva Zvezdina trojka, pogodio je Miler! Posle serije 13:0, crveno-beli ponovo vode.

13. minut - 23:24 - I Mekel pogađa za 8:0! Gudurić je dva puta precizan sa linije penala za nastavak serije - 10:0.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

12. minut - 19:24 - Pogocima Milera (4) i Štimca (2) Zvezda je u seriji 6:0 na startu drugog perioda.

18:23 - Na tribinama hale "Pionir" je i veliki broj fudbalera Crvene zvezde.

Prva četvrtina - 13:24: Partizan je prvu deonicu završio najvećom prednošću, od čak 11 razlike. Domaćin je za ti poena šutirao 0/4, a gosti 4/7.

10. minut - 13:24 - Još jedna trojka crno-belih, drugi put je pogađa Milutinović.

8. minut - 10:17 - Zvezda je vodila 8:7. Partizan je napravio seriju 10:2!

8. minut - 10:17 - Partizanovo pojačanje Kevin Džons blista, dao je već osam poena, a kada se tome dodaju dve trojke Aranitovića i jedna Milutinovića, eto velike prednosti za crno-bele.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

2. minut - 0:2 - Prve poene na meču, ali i uopšte u dresu Partizana postigao je Kevin Džons.

18:01 - Meč je počeo!

18:00 - Minut ćutanjaMinutom ćutanja odata je počast preminulom Ranku Žeravici, ali uz skandal, o kome više možete pročitati OVDE.

17:58 - Tribine popunjeneAko se izuzme "bezbednosna zona", tribine hale "Pionir" su ispunjene. Gostujući navijači su, prema dogovoru klubova, dobili 300 ulaznica.

17:53 - Božić: I mi imamo snove"Zvezda je favorit, a mi imamo svoje želje i snove, uz ekstremnu motivaciju, koju derbi sam po sebi pospešuje. Voleli bismo da posle utakmice ništa sebi ne zamerimo po pitanju pristupa i borbenosti. Momenti neiskustva i sreće delili su nas od boljeg kraja u dosadašnjem delu. Zvezdi moramo da odgovorimo borbom i agresijom, zahtevam maksimum što se toga tiče, a ostalo će doći kao proizvod toga”, istakao je trener crno-belih Petar Božić.

17:48 - Radonjić: Poštujem sve što radi Partizan"Partizan postepeno gradi tim i sada je u verovatno najjačem timu pred duel protiv nas. Izuzetno poštujem sve što je Partizan radio ovih godina i ta težina nošenja crno-belog dresa nosi obavezu da u derbiju budu i možda iznad svojih trenutnih mogućnosti“, rekao je trener Zvezde Radonjić.

17:41 - Blokiran Partizanov računDa nevolja po Partizan bude veća, Narodna banka Srbije mu je blokirala računa. Više o tome pročitajte OVDE.

17:32 - Čak desetorica debitanataMnogo je igrača koji će danas prvi put omirisati barut "večitog derbija". Kod Zvezde su to Tompson, Mekel, Simanić, Nastić, Gudurić i Miler, dok su kod Partizana to Džons, Koprivica, Magdevski i Vrabac. Takođe, i trener crno-belih Petar Božić prvi put samostalno vodi ekipu protiv crveno-belih.

17:26 - Kevin Džons prvi put u crno-belomZa Partizan danas debituje snažni krilni centar Kevin Džons. Edo Murić je i dalje van stroja. Mihajlo Andrić će se naći u protokolu na sopstveni zahtev iako je iza njega duga pauza.

17:20 - Svi problemi Dejana RadonjićaDejan Radonjić od ranije ne računa na povređene Nemanju Dangubića i kapitena Luku Mitrovića, za koga se danas saznalo da će zaigrati ove sezone. Sa Sofoklisom Skorcianitisom je raskinut ugovor, a ni ostale novajlije iz inostranstva nisu zadovoljile – Gal Mekel i Rajan Tompson. Zato se mnogo očekuje od novog krilnog centra Kvinsija Milera i povratnika Vladimira Štimca, a u perspektivi i Markusa Vilijamsa, koji će ponovo nositi crveno-beli dres.

17:15 - Oba rivala u lošoj formiNijedan od "večitih rivala" ne može da se pohvali formom. Zvezda je posle dva uzastopna poraza u ABA ligi, od Cedevite i Olimpije, savladala Metalac u Valjevu, ali je u Evroligi na dva gostovanja pretrpela debakle, protiv Reala u Madridu i Himkija u Podmoskovlju. Partizan je posle "vezao" dva neuspeha u regionalnom takmičenju. Posle poraza od Cibone u Zagrebu, u "Pioniru" je izgubio od Krke trojkom Mirka Mulalića skoro sa polovine terena.

17:10 - Bilans u večitim derbijima

Crvena zvezda - Partizan

prvenstvo 139 62 5 72

plej-of 62 21 - 41

Kup 14 9 - 5

Jadranska liga 29 12 - 17

UKUPNO 244 104 5 135

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track