(VIDEO) NEPRIMEREN UDAR NA ĐOKOVIĆA: Marš na Drinu dobar celom svetu, ali ne i hrvatskim medijima
Foto: Saša Pavlić

Svetski klasik

(VIDEO) NEPRIMEREN UDAR NA ĐOKOVIĆA: Marš na Drinu dobar celom svetu, ali ne i hrvatskim medijima

Košarka -
Utakmica između Crvene zvezde i Cedevite, odigrana u četvrtak u okviru Evrolige, još uvek izaziva dosta pažnje u medijima.

U prvi plan je isturen najbolji svetski teniser Novak Đoković, kome su hrvatski mediji zamerili što je pevao "četničke pesme, recimo kompletan (nekoliko strofa) Marš na Drinu".

Očigledno se radi o čistom neznanju, jer je pesma komponovana 1914. godine.

U čast odlučnih pobeda Srba na Ceru i Kolubari, prvih velikih savezničkih pobeda u Prvom svetskom ratu, Binički je 1914. godine komponovao marš koji je posvetio komandantu Drugog gvozdenog puka pukovniku Milivoju (Miloju) Stojanoviću Brki, koji je učestvovao u Cerskoj bici na ključnom mestu na Tekerišu, a poginuo je u žaru borbi u Kolubarskoj bici.

Binički je to delo komponovao u Valjevu, gde se Muzika kraljeve garde nalazila tada u sklopu srpske vojne komande. Delo je potom izvođeno i na Solunskom frontu, gde je steklo širu popularnost i među saveznicima.

Danas poznati tekst "Marša na Drinu" napisao je početkom šezdesetih godina prošlog veka, u vreme zajedničke SFRJ, novinar i pesnik Miloje Popović, a prvi ga je izveo hor KUD-a "Ivo Lola Ribar" iz Beograda.

"Marš na Drinu" doživeo je i ozbiljnu međunarodnu slavu, tako su holandski sastav "The Spotnicks" ili poznati britanski "The Shadows" takođe objavili obrade "Marša na Drinu", ili umetnici poput Klifa Ričardsa i Četa Atkinsa.

Pre tri godine pesma „Marš na Drinu“ u fantastičnoj izvedbi hora Viva voks na proslavi srpske Nove godine u UN oduševila je ceo svet.

Ko je sve izvodio „Marš na Drinu“

Šedouz 1966.Lajbah 1994.Peti Pejdž1964.Čet Atkins 1966.Džokers 1963.Spotniks 1964.Bauernkapel Mindersdorf 2008.Keptan Harp 2010.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track