(VIDEO) PARTIZANOVCI PRETE: Veseli i Bertans bi preko Srbije i pune Arene u Rio
Foto: FIBA

Ko su rivali našeg tima u Beogradu

(VIDEO) PARTIZANOVCI PRETE: Veseli i Bertans bi preko Srbije i pune Arene u Rio

Košarka -
Muška košarkaška repretzentacija Srbije će za rivale u kvalifikacijama za plasman na Olimpijske igre imati, Angolu i Portoriko, a zatim Češku, Japan ili Letoniju, odlučeno je žrebom u švajcarskom Milesu.

Iako je glavna atrakcija, a to je susret Srbije i Hrvatske izostala, utisak da je pred timom i selektorom Đorđevićem ne toliko lak zadatak, da se kao pobednik turnira koji će se od 4. do 10. jula igrati u Beogradu, domogne Olimpijskih igara.

Angola je član FIBA od 1979. godine i na rang listi zauzima 22. mesto. Angola, se takmiči u mnogim međunarodnim takmičenjima, uključujući Olimpijske igre 1992. 1996. 2000, 2004. kao i Svetskih prvenstava 2002., 2006. i 2010. Osvojila 11 od poslednjih 14 prvenstva Afrike. Pored toga , pobdenici su Sveafričkih igara 1987, 2003 i 2007. godine.

Interesantno je da svi reprezentativci igraju u zemlji.

Portoriko je na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu, prvi porazio Sjedinjene Američke Države. Ipak nakon toga zbog političkih razloga propuštaju Igre u Moiskvi i Los Anđelesu, a nešto kasnije prave ozbiljne probleme svima, jer se pojavila generacija koju je godinama predvodio Hoze Pikulin Ortiz.

Godine 2002. godini, Portoriko je igrao na Svetskom prvenstvu održanom u Indijanapolisu i savladao u to vreme tri najjača tima Evrope Jugoslaviju, koja je kasnije bila šampion, Tursku i Španiju. Portoriko je nakon skora 5-1 pao pred novim Zelandom Važno je napomenuti da je Karlos Arojo debitovao na ovom turniru. Portorikanci danas imaju solidan tim, a na rang listi FIBA zauzimaju čiji su član od 1957. godine, zauzimaju 19. mesto.

Ako uspešno prebrode grupu košarkaše Srbije u ključnim mečevima čekaju Japan, Češka ili Letonija. Sa obzirom na to, da je teško očekivati da Japan, koji je član FIBA od 1936. i na rang listi zauzima 18. mesto ima bvelike šanse fokusiraćemo se na Letonce i Čehe.

Glavne zvezde letonskog tima su braća Darijus i Davis Bertans dobro poznati našim ljubiteljima košarke. davis je nekada igrao za Partizan, a na pragu Humske bio mu je i brat.

Letonci su predstavnik baltičke škole košarke, sa mnogo trčanja i šuteva za tri poena, a koliko mogu da budu nezgodni, najbolje je osetila Slovenija u borbi za plasman u četvrtfinale poslednjeg Evrobasketa. Letonci su slavili 73:66, ali su ih kasnije sačekali Francuska (70:84), Grčka (97:90) i Češka (70:97).

Upravo su poslednje pomenuti Česi, možda i najjači rival Srbije. U to smo se uverili letos, kada su Česi čiji glavni tandem su Tomaš Satoranski i Jan Veseli, igrali sjajno i došli do četvrtfinalnog meča sa Srbijom. U tom duelu naš tim je slavio (89:75), ali je ocena svih u timu, a posebno kapitena Miloša Teodosića, bila da nam takve selekcije ne leže.

Šta se u tom smislu promenilo, videćemo u Areni od 6. do 10. jula.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track