(VIDEO) SEĆATE LI SE KAKO JE SVE POČELO: Ovako smo sa košarkašima slavili zlato iz Atine 1995.
Foto: KSS

Repriza je večeras

(VIDEO) SEĆATE LI SE KAKO JE SVE POČELO: Ovako smo sa košarkašima slavili zlato iz Atine 1995.

Košarka -
Više od 100.000 navijača spontano se okupilo ispred Skupštine grada Beograda

Na današnji dan pre 20. godina košarkaška reprezentacija Jugoslavije savladala je Litvaniju (96:90) i posle četiri godine izgnanstva sa takmičenja FIBA praktično se vrtaila na presto sa kojeg je skinuta sankcijama Ujedinjenih nacija.

Tim koji su činili Dejan Bodiroga, Predrag Danilović, Saša Obradović, Zoran Sretenović, Žarko Paspalj, Miroslav Berić, Aleksandar Đorđević, Željko Rebrača, Vlade Divac, Zoran Savić, Dejan Tomašević i Dejan Koturović sa klupe su vodili selektor Dušan Ivković i treneri Željko Obradović i Rajko Toroman, prvo je igrao kvalifikacioni turnir, kako bi uopšte stigao na Evrobasket, a potom je ređao pobede.

Ostatak priče je dobro poznat. Naš tim izborio je plasman na EP, a tamo ostvario ove rezultate:

1. kolo: Grčka - Jugoslavija 80:84 produžetak2. kolo: Jugoslavija - Litvanija 70:613. kolo: Italija - Jugoslavija 74:874. kolo: Jugoslavija - Švedska 85:585. kolo: Izrael - Jugoslavija 59:726. kolo: Jugoslavija - Nemačka 92:79Četvrtfinale: Francuska - Jugoslavija 86:104Polufinale: Grčka - Jugoslavija 52:60Finale: Litvanija - Jugoslavija 90:96

Sve je tih dana bilo protiv nas. Publika, koja je zbog dva poraza domaćina navijala za Litvaniju, deo svetske javnosti, koji se posebno u Grčkoj bavio trivijalnostima o našem timu, hrvatski košarkaši koji su sišli sa pobedničkog postolja pre intoniranja himne šampiona, ali se ekipa držala zajedno i uspela da ostvari za mnoge jednu od najvećih sportskih pobeda.

Te 1995. nije bilo interneta, mobilnih telefona i tehnologija, koje nam danas daju šansu da u svakom momentu znamo gde se šta dešava, pa košarkaši nisu znali da u Beogradu vlada prava euforija. Nisu imali predstavu šta ih čeka po sletanju na surčinski aerodrom.

A tamo... Hiljade navijača, koji su blokirali zgradu aerodroma, potom autobus, koji je duže od dva sata putovao do centra grada... A onda...

Prvo penjanje na balkon Skuupštine grada! Sto hiljada navijača pozdravilo je šampione među kojima nije bilo Aleksandra Đorđevića, koji je zbog ženidbe ostao u Atini, a danas kaže da to ne može da prežali. Na Balkonu najveseliji je bio Dejan Tomašević. Pevao je, vodio program, a prema pričama ljudi koji su bili u zgradi, kada je video da sa sve četiri strane zgrade ima navijača, ponet euforijom hteo da skače u masu. Danas 20 godina kasnije nismo ih zaboravili i pozdravićemo ih ponovo.

Kako je sve izgledalo tada pogledajte na ovo snimku.

http://www.youtube.com/watch?v=AZExsJ9fI88

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track