(VIDEO) STEFAN PENO EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Igram za Barselonu, ali sanjam dres Srbije!
Foto: AP

Intervju

(VIDEO) STEFAN PENO EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Igram za Barselonu, ali sanjam dres Srbije!

Košarka -

Sa 13 godina Stefan Peno tada talentovani košarkaš OKK Beograda otisnuo se sa roditeljima u Španiju i u Barseloni nastavio da krči put ka dečačkim snovima.

1 / 5 Foto: FC Barselona

Danas, samo nekoliko dana pošto se na terenu susreo sa NBA košarkašima igrajući za Katalonce u meču sa Oklahomom, Stefan za Kurir govori o počecima, Beogradu, odlasku u Španiju, snovima, susretima sa Mesijem...

Ljudi ne znaju mnogo o Vama, kako biste im u najkraćem predstavili košarkaški put?

"Počeo sam trenirati košarku sa 6 godina u Beokosu , sa 13 godina sam prešao u OKK Beograd ali iste godine je stigao poziv iz Barselone i nije bilo dileme gde ću nastaviti da se razvijam kao košarkaš.

O Vama se u košarkaškim krugovima dugo pričalo kao o velikom talentu, koji mnogo radi, koliko je to bilo opterećenje?

Mislite li da Vam je dominacija koju ste u ranijim godinama iskazivali više pomogla ili odmogla?

"Ne bih rekao da sam bio dominantan".

Koliko su Vam u najkritičnijim momentima pomogli saveti oca Zorana, inače košarkaškog trenera? Ko Vas je uz oca učio košarci?

Ako bi skenirali Vaš igrački profil, šta bi rekli šta su vrline, a šta mane? "Vrline razigravanje ekipe , biti ispred svih sekundu ranije u odlukama s loptom, a ne mogu nazvati mane, ali treba mnogo da radim na odbrani i fizičkoj spremi".

Niste igrali ozbiljnu košarku u Srbiji, a sada ste na pragu prvog tima Barselone, kao dokaz da se vremena i košarka menjaju. Šta bi poručili onima koji su puni snova o karijeri poput Vaše? Za Barselonu su igrali i na njenoj klupi kao treneri sedeli i naši prolsavljeni košarkaši i treneri, koliko Vam to otežava ili olakšava?

Barselona je pre nekoliko dana poražena od Oklahome (92:91) u prijateljskom meču odigranom u prestonici Katalonije, a Peno je imao zapaženu partiju. Za 27 minuta dao je pet poena i imao šest asistencija, a lupio je i jednu atraktivnu bananu. "Pokazali smo da Evropa nije daleko NBA ligi. Moje iskustvo je prelepo i zahvalan sam treneru na ukazanoj šansi."

Hoće li i pod kojim uslovima, odlazak u Barselonu, možda dovesti u pitanje Vaše igranje za reprezentaciju Srbije?

Beograd je moj dom

Koliko Vam nedostaje Begrad i Srbija?

"Koliko god sam se navikao na život u Barseloni, osećam kao da je Beograd ipak i dalje moj dom i uvek ću se kada imam slobodnog vremena vratiti u Srbiju.

Nisam se slikao sa Mesijem i društvom

Da li ste tokom boravka u Barseloni sretali fudbaleri katalonskog kluba? "Viđam ih sve, ali u prolazu kad dolaze i odlaze s treninga. Nisam ih zaustavio za sliku ili autogram, ali su dobri momci uvek se jave", uz smeh kaže skromni Stefan.

Slobodno vreme za časove vožnje Imate li neki hobi, kako provodite slobodno vreme?

"Trenutno hobi i slobodno vreme koristim za polaganje vozačkog ispita i dobijanje dozvole, mnogo je teže nego u Srbiji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track