(VIDEO) TRESLA SE EVROPA: Prošlog Vidovdana košarkašice Srbije su ostvarile istorijski uspeh
Foto: Profimedia

(VIDEO) TRESLA SE EVROPA: Prošlog Vidovdana košarkašice Srbije su ostvarile istorijski uspeh

Košarka -

Pre tačno godinu dana, na Vidovdan 2015. godine, ženska košarkaška reprezentacija Srbije savladala je Francusku (76:68) u finalu Evrobasketa i postala šampion Evrope.

I ne samo to. Izabranice selektorke Marine Maljković su osvojile prvo zlato u istoriji ženske košarke ovih prostora i izborile direktan plasman na Olimpijske igre u Riju.

A priča je počela ne tako ružičasto. Godine 2011. Srbija se nije plasirala na Evrobasket, što je uslovilo promene. Na predlog novog predsednika Saveza Dragana Đilasa Ana Joković je postala potpredsednik KSS zadužen za žensku košarku. Bivša reprezentativka je na mesto selektora predložila Marinu Maljković. U kvalifikacijama za Evrobasket, prošlo se slobodnim bacanjima Ane Dabović u meču sa Poljskom, a na šampionatu, je osvojeno u tom momentu sjajno četvrto mesto, koje je garantovalo i plasman na Svetsko prvenstvo.

Šampionat planete, naredne godine, bio je nova škola za ekipu, a osmo mesto, posle nesrežnog poraza od Turske u četvrtfinalu, ocenjeno je kao dobar plasman.

U Mađarsku se otišlo sa pobedničkim ambicijama, a selektorka je u tim vratila i Sonju Petrović, koja će postati jedna od glavnih okosnica igre. Letonija je tek posle velike borbe pala sa 76:60, Hrvatice su preokretom pobeđene sa 89:72, a nakon što su savladane i Britanke, sa 76:54, usledio je bolan poraz od jedne od najjačih selekcija, Rusije, koja je trijumfovala sa 77:53.

Možda i najvažnija pobeda u uvodne dve runde nadmetanja, ostvarena je protiv Slovačke (76:74), a potom su usledili porazi od Španije (91:80) i Litvanije (73:72). Sa istim bodovnim učinkom kao Slovačka, lošijom koš-razlikom ali pobedom u direktnom duelu, naše košarkašice su uspele da kao četvrte uđu u četvrtfinale.

A tamo, opet Turska. Moćna igra Srbije i pobeda 75:63, uz 31 poen nezaustavljive Ane Dabović. U polufinalu, punom preokreta i neizvesnost, Belorusija je savladana 74:72 i već tada je bilo jasno da je Srbija i definitivno vraćena na košarkašku mapu.

Finale igrano na Vidovdan, posebna je priča. Od rane zore, kolona automobila sa ljudima u majicama i sa zastavama Srbije kretala se ka Mađarskoj. Pred dvoranom u Pešti, ptičalo se samo srpski, kao da se finale igra u Beogradu.

Sjajno drugo poluvreme i posebno završnica, donela je Srbiji veliki uspeh, pobedu i radost, koja se posebno videla na dočeku u Beogradu dan kasnije, kada je Srbija pozdravila: Tamaru Radočaj, Sonju Petrović, Sašu Čađo, Saru Krnjić, Nevenu Jovanović, Jelenu Milovanović, Dajanu Butuliju, Tijanu Ajduković, Kristinu Topuzović, Milicu i Anu Dabović, Danijel Pejdž, selektorku Marinu Maljković i sve članove stručnog štaba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track