(KURIR TV) ZVEZDA NASTAVLJA ODBRANU TITULE: Crveno-beli razbili Budućnost za finale sa Cedevitom
Foto: ABA Liga

za trofej

(KURIR TV) ZVEZDA NASTAVLJA ODBRANU TITULE: Crveno-beli razbili Budućnost za finale sa Cedevitom

Košarka -

Košarkaši Crvevene zvezde savladali su Budućnost (82:59) u majstorici i sa 2:1 u seriji plasirali se u finale ABA lige gde ih čeka Cedevita, koja je istim rezultatom nakon tri meča eliminisala Partizan.

Finale je na programu od 10. kada je na programu prva, do 16 aprila kada će se u slučaju potrebe igrati odlučujući peti meč, u seriji koja se igra do tri pobede i u kojoj prednost domaćeg terena ima branilac titule Crvena zvezda. Ostali termini serije čiji će pobednik pored prstena dobiti i pravo da naredne sezone nastupa u Evroligi su 11., 13. i 14. april. Budućnost je posle dve trojke Suada Šehovića vodila 8:5, ali je tada počela serija Zvezde od 13:0. Njome je domaći tim u dva navrata imao i dvocifrenu prednost, kažnjavajući neefikasan napad Podgoričana. Prva četvrtina je okončana vođstvom domaćeg tima 21:15.

Na krilima igre s kraja prvog kvartala gosti su serijom 10:0 stigli do izjednačenja i primorali Zvezdinog trenera Dejana Radonjića da zatraži minut odmora, posle kojeg je trojku pogodio Gudurić. To su bili prvi poeni Zvezde u drugoj četvrtini.

U prvih sedam minuta druge četvrtine bilo je 9:9, a Zvezda je, ukupno gledano sve vreme bila u vođstvu. U poslednja dva minuta prvog dela, prvo je Kuzmić zakucao, a zatim je Dženkins doneo Zvezdi plus osam 34:26. Branilac titule je to iskoristio i na odmor otišao sa prednošću 35:29.

Zvezda je drugo poluvreme počela tako što je sa slobodnih bacamnja kažnjavala promašaje Podgoričana. Kada je Savović u 23. minutu napre napravio nesportski faul, a zatim dobio i tehničku domaći tim je sa 6 vezanih poena Marka Simonovića (3 penala i trojka) pobegao na 45:29.

Sve posle toga bilo je rutinsko odrađivanje posla za sastav trenera Dejana Radonjića, koji se sasvim zasluzeno plasirao u finale.

Crveno-bele su predvodili Čarls Dženkins sa 17 poena i šest asistencija, te Marko Simonović sa 14 poena. Dvocifren učinak imali su još Ognjen Kuzmić sa 13 poena i deset skokova, te Milko Bjelica sa deset poena.

Kod gostiju su se istakli Boris Savivić i Džej Ar Rejnolds sa po 16 poena, dok su poentirali još samo Nemanja Gordić sa osam, potom Suad Šehović, Aleksa Ilić i Petar Popović sa šest poena, te Klasen sa jednim.

Četvrta četvrtina

40. minut 82:59 - Kraj utakmice

38. minut 80:57- Najveća prednost Zvezde na utakmici

35. minut 73:57 - Zvezda sigurno čuva vođstvo

Četvrta četvrtina

30. minut 67:51 - Zvezda je dodala glas i stekla veliku prednost pred poslednjih 10. minuta

26. minut 60:38 - Zvezdina prednost raste. Radonjićev tim je ubacio 25 poena za 6 minuta

24. minut 53:33 - Zvezda beži

23. minut 45:32 - Trojka Rejnoldsa

23. minut 45:29 - Nakon što je pogodio sva 3 bacanja Simonović je pogodio i trojku

22. minut 42:29 - Savoviću je sviran faul, a zatim je dobio i tehničku grešku

21. minut 39:29 - Zvezda je na do sada maksimalnih plus 10

21. minut 37:29 - Prve poene u drugom poluvremenu pogodio je Luka Mitrović

Treća četvrtina

20. minut 35:29 - Kraj prvog poluvremena, koje je proteklo u igri sa mnogo promašaja i kontakta. Obe ekipe imale su dve velike serije, Zvezda 13:0, a Budućnost 10:0

19. minut 34:26 - Zakucavanje Kuzmića, a zatim laki poeni Dženkinsa

17. minut 28:23 - Malo poena, Budućnost u drugoj četvrtini vodi 8:7

13. minut 24:21 - Trojka Gudurića za prve poene Zvezde u drugom kvartalu

13. minut 21:21 - Budućnost postiže prve poene u nastavku, sada su gosti u seriji 10:0

Druga četvrtina

10. minut 21:15 - Kraj prve četvrtine

9. minut 18:10 - Rejnolds prekida seriju Zvezde od 13:0

9. minut 18:8 - Trojka Dženkinsa. Zvezda je i dalje u seriji

7. minut 15:8 - Zuros je posle koša Simonovića tražio minut odmora

7. minut 13:8 - Zvezda je u seriji 8:0

5. minut 9:8 - Dženkins pogađa dugu dvojku

5. minut 7:8 - Budućnost je veći deo dosadašnjeg toka meča u prednosti

2. minut 3:5 - Budućnost je ubacila prvu trojku, Šehović je pogodio

1. minut 0:0 - Zvezdi je poništen regularan koš, jer je Dangubić pogodio pre isteka napada

Prva četvrtina

Startne postave

Izlazak košarkaša na teren

Atmosfera sat vremena pre meča

Pobednik ovog duela će se plasirati u finale lige u kom će igrati protiv Cedevite, koja je sa 2:1 u seriji savladala Partizan. Crveno-beli nakon odlične igre i ubedljive pobede nad Uniksom igraju izuzetno važan meč protiv Budućnosti. Usled zauzetosti dvorane "Aleksandar Nikolić", Zvezda će Podgoričane dočekati u Železniku.

Stefan Jović je otputovao u Minhen na detaljne preglede pa će bez njegove pomoći crveno-beli krenuti u pohod ka plasmanu u finale ABA lige.

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić smatra da bi prednost njegove ekipe na meču protiv Budućnosti trebalo da bude "bolja igra i odličan ambijent" u dvorani FMP-a u Železniku.

"Naša prednost trebalo bi da bude bolja igra od Budućnosti, ali i odličan ambijent. Svesni smo činjenice važnosti meča. Imali smo ovih godina dosta sličnih situacija i velika većina igrača je bila prisutna...", rekao je Radonjić. On je ocenio da su Podgoričani u prethodnom duelu protiv Zvezde "pokazali kvalitet" i da su, zahvaljujući čvrstoj i dobroj igri, uspeli da dođu do trijumfa.Radonjić je mišljenja da je meč protiv Uniksa i pobeda donela povećanje samopouzdanja, kao i da je ekipa energetski u boljem stanju nego pred meč u Podgorici.

Trener košarkaša podgoričke Budućnosti Ilijas Zuros izjavio je da je igra iz drugog meča protiv Crvene zvezde recept za pobedu u majstorici i plasman u finale plej-ofa ABA lige.

"Pred nama je poslednja utakmica za plasman u finale, znamo da će biti teško... Verujem u moj tim, bićemo konkurentni u Beogradu, ako budemo koncentrisani i borili se uradićemo pravi posao. Moramo da ispravimo malo stvari, da igramo sa više energije u odnosu na prvi duel i izdignemo se iznad pritiska na i van terena" rekao je Zuros.

Grčki stručnjak nada se da će Podgoričani u defanzivnom delu igre biti na visokom nivou.

"Novo iskustvo za nas je što ćemo igrati u manjoj hali. Pravi ispit za moju ekipu, da pokaže karakter i bori se svih 40 minuta", rekao je Zuros.Amerikanac Džej Ar Rejnolds složio se sa trenerom Zurosem da je pristup iz drugog meča jedini ispravan put."Majstorica će biti žestoka. Želimo da budemo agresivni, da igramo sa puno energije, budemo svi kao jedan... Biće drugačije, jer se igra u Železniku, ali to ne bi trebalo da utiče na nas", smatra Rejnolds.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track