(VIDEO) PARTIZAN SRUŠIO BEŠIKTAŠ: Veličković doneo crno-belima novu pobedu u Ligi šampiona
Foto: Saša Pavlić

važan trijumf

(VIDEO) PARTIZAN SRUŠIO BEŠIKTAŠ: Veličković doneo crno-belima novu pobedu u Ligi šampiona

Košarka -

Košarkaši Partizana pobedili su u Beogradu turski Bešiktaš 86:71 u devetom kolu Grupe E FIBA Lige šampiona.

Najefikasniji u Partizanu bio je kapiten Novica Veličković sa 20 poena i pet skokova. Vilijam Hečer postigao je 14 poena, uz sedam asistencija i pet skokova, Stefan Birčević 12 poena i šest skokova, dok je Vanja Marinković postigao 11 poena.Bešiktaš su predvodili Erl Klark sa 17 poena i srpski reprezentativac Vladimir Štimac sa 15 poena.Ovo je Partizanu peta pobeda u takmičenju uz četiri poraza, a Bešiktašu je ovo drugi neuspeh.Crno-beli će u narednom kolu, 20. decembra gostovati ekipi Zelena Gora.

Utakmica je odigrana pred oko 5.000 gledalaca u hali "Aleksandar Nikolić". Bešiktaš je bolje ušao u meč, ali je Partizan uspeo da preokrene rezultat i da povede 15:9. Usledila je serija Bešiktaša, ali je Marinković trojkom doneo prednost Partizanu od 18:16 na kraju prve četvrtine. Izjednačena igra viđena je u drugoj četvrtini, koja je završena rezultatom 44:41 za crno-bele.

Slična igra viđena je i u trećoj četvrtini, a ekipu su u poslednju četvrtinu ušle sa nerešenim rezultatom, 64:64. Partizan je zaigrao angažovanije u poslednjoj četvrtini i na kraju zasluženo stigao do ubedljive pobede.

Prva četvrtina

Posle prvog minutta Partizan je vodio sa 3:2. Na polovini prve četvrtine Partizan je vodio 10:6. Raspoloženi su bili Hečer i Luković sa jedne i Štimac, koji je rano napravio dva faula, sa druge strane. Bešiktaš je na to odgovorio trojkom, posle koje je Luković dobio tehničku grešku. Nešto više od 4. minuta pre kraja prve deonice bilo je 11:9 za domaće.

Bešiktaš je u drugom delu prve četvrtine bio bolji, na trenutak i poveo, ali je posle trojke Vanje Marinkovića Partizan dobio prvi deo igre 18:16.

Druga četvrtina

U drugom minutu nastavka Partizan je posle trojke Pota poveo 23:18, ali je Klark na drugoj strani pogodio uz faul Karahodžica, pa se prednost vratila na 23:21. U trećem minutu gosti su trojkom Vimsa drugi put poveli 24:23, ali je na drugom delu terena košem odgovorio Veličković.

Vanja Marinković je pogodio drugu trojku na meču i na polovini druge četvrtine naterao trenera Bešiktaša Ufuka Saridžu da pri vođstvu Partizana 32:26 zatraži minut odmora.

Partizan je do nešto manje od dva minuta pre poluvremena držao šest poenaprednosti, ali je tada primio trojku, posle koje je Džikić zatražio tajm-aut. Posle minuta odmora, bilo je malo poena, pa je posle 20. minuta na semaforu pisalo 44:41 za Partizan.

Treća četvrtina

Na startu treće četvrtine navijači Partizana skandirali su ime Harisa Brkića, koji je ubijen pre 16 godina na parkingu ispred dvorane Pionir, nakon što je izašao sa treninga Partizana.

Na startu treće četvrtine Bešiktaš je uspeo da povede na kratko, ali je Birčević to uspeo da vrati posle poena Birčevića. Ipak u 4. minutu Hečer je pogodio trojku i Partizan je opet poveo 51:50. Tokom čitavog trećeg kvartala, vodila se rovoska borba dva tima, pa je na kraju trećeg kvartala bilo 64:64.

Četvrta četvrtina

Tri minuta se igra u poslednjem kvartalu, a Partizan vodi 68:66.Partizan je posle poena Veličkovića sa penala stekao četiri poena prednosti i imao napad u kom je Hečer iznudio nova bacanja. Šest minuta pre kraja Partizan vodi 72:66.

Hečer je ubacio trojku za plus devet. A sada i Veličković, tri minuta pre kraja Partizan vodi 78:69. Serija trojki, na dva minuta pre kraja, Partizan vodi 81:69. Tim trenera Džikića ostvariće veoma važan trijumf u borbi za plej of.

Kraj utakmice, Partizan je pobrdio 86:72

Tok meča

Nakon desete pobede u 13 odigranih mečeva regionalne ABA lige, crno-beli će se na evropskoj sceni suprotstaviti ekipi koja se sa 7 pobeda i jednim porazom u dosadašnjem toku takmičenja, nalazi pred vratima naredne faze.

U prošlom kolu FIBA Lige šampiona, Bešiktaš je na svom terenu savladao Šarlroa sa 68:66, dok je Partizan sa 86:82 nakon produžetka, naneo Ludvigzburgu drugi poraz u drugom međusobnom duelu ove sezone.

Trener Partizana Aleksandar Džikić rekao je da crno-beli protiv sebe imaju kvalitetnijeg rivala, ali da bi uz više truda i energije mogli do pobede.

"Bešiktaš je najkvalitetniji i najiskusniji sastav u našoj grupi, realno su sa skorom 7-1 već jednom nogom u sledećem krugu takmičenja. Vrlo su iskusna ekipa, sa šest stranaca koji imaju dominantnu minutažu i učinak i Vladimira Štimca, koji ima vrlo dobru sezonu", rekao je Džikić.

Džikić se nada da će njegova ekipa odigrati znatno bolje nego u Istanbulu, kada je Bešiktaš u prvom međusobnom duelu slavio 77:62.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track