(VIDEO) VELIKI TRIJUMF: Sjajne košarkašice Srbije pobedile Tursku i plasirale se u polufinale EP
Foto: FIBA

SLATKA OSVETA

(VIDEO) VELIKI TRIJUMF: Sjajne košarkašice Srbije pobedile Tursku i plasirale se u polufinale EP

Košarka -
Srbija je savladala velikog rivala i tako obezbedila plasman među četiri najbolje ekipe u Evropi i mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre

BUDIMPEŠTA - Najbolje košarkašice Srbije plasirale su se u polufinale Evropskog prvenstva, pošto su u četvrtfinalnom meču savladale selekciju Turske rezultatom 75:63 (18:18, 10:9, 26:11, 21:25).

Izabranice selektora Marine Maljković su ulaskom među četiri najbolje ekipe u Evropi obezbedile mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Rio De Ženeiru, što je bio primarni cilj pred odlazak na EP.

Srpske košarkašice uspele su da naplate dug iz prošlosti i revanširaju se Turskoj za bolne poraze na prethodnom takmičenjima. Brzom igrom razbile su odbranu protivnika i kada je bilo najpotrebnije prikazale možda i najbolju partiju do sada na šampionatu.

Pitanje pobednika rešeno je u trećoj četvrtini kada su izabranice Marine Maljković neverovatnom serijom došle do maksimalnih 17 poena prednosti (52:35) . U tim trenucima devojke u crvenim dresovima u potpunosti su zaustavile protivničke igračice, posebno tamnoputu Laru Sanders, koja je susret završila sa 25 poena i 10 skokova.

U pobedničkom timu ubedljivo najbolja bila je Ana Dabović sa 31 poenom, a dvocifren učinak imale su Jelena Milovanović sa 15 i Milica Dadobvić sa 10 poena.

Srbija će u petak (18h) u polufinalu igrati protiv Belorusije, koja je savladala Litvaniju rezultatom 68:66.

Tok meča:

IV četvrtina

Srbija je loše otvorila poslednju deonicu. Košarkašice Turske su "stegle" u odbrani, naše devojke su grešile u napadu i brzo se topila prednost našeg tima. Serijom 9:0 Turkinje dolaze na podnošljivih -7 (54:47).Ana Dabović je uspela da prekine seriju Turske, a Sonja Petrović je sa linije bacana vratila dvocifrenu prednost našem timu 59:49.Do kraja meča Srbija je uspešno kontrolisala rezultat. Turkinje su pokušale da priprete u pojedinim trenucima, ali im naše košarkašice nisu dozvolile da utakmicu uvedu u neizvesnu završnicu. Tačku na trijumf stavila je fantastična Ana Dabović, novom trojkom iz velike daljine za pobedu sa 75:63.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

III četvrtina

Izabranice Marine Maljković su odlično otvorile treću četvrtinu. Naše devojke su nastavile sa sjajnom igrom u odbrani što se ekspresno odrazilo na rezultat. Serijom 13:2 Srbija dolazi do najveće prednosti na meču +13 (42:29).Turska je pokušala zonom da prekine nalet Srbije. Naše devojke su tri puta promašile otvoren šut za tri poena, ali je odbrana bila na visini zadatka pa Turska nije uspela da smanji prednost. Posle vezanih promašaja, usledile su dve sjajne trojke srpskih košarkašica. Najpre je Jelena Milovanović bila precizna, a zatim je Ana Dabović u poslednjim sekundama napada podigla našu klupu na noge 48:33.Posle trojke Sonje Petrović i poena Jelene Milovanović Srbija je stigla do maksimalnih +17 (52:35).Do kraja četvrtine Alben je bila precizna za tri poena, dok je Milica Dabović pogodila bacanja za konačnih 54:38.

Blistala je Ana Dabović u ovoj deonici, pa je posle 30 minuta igre najefikasnija sa 17 postignutih poena.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

II četvrtina

Mali broj poena viđen je i u drugoj deonici. Srbija je posle vezanih poena Jelene Milovanović stekla tri poena prednosti 24:21. U nastavku je usledila mini serija Turske. Turkinje su kaznile promašaje naših devojaka i posle dužeg vremena došle do prednosti 24:25.Selektor Srbije, Marina Maljković, zatražila je u tim momentima tajm-aut kako bi prekinula seriju turskih košarkašica. Kratak odmor je očito prijao našim devojkama. Zaigrali smo znatno agresivnije u odbrani i posle poena Butulije iz kontre ponovo došli do minimalne prednosti.Do kraja poluvremena viđena je prava rezultatska "klackalica". Srbija nije uspela da materijalizuje sjajnu dobru igru u odbrani i osvojene lopte. Naše devojke su prilično "srljale" u napadu. Na poluvreme smo otišli sa minimalnom prednošću 28:27.

Najefikasnija u našem timu u prvih 20 minuta bila je Jelena Milovanović sa osam poena, a najviše problema Srbiji je zadavala iskusna Jilmaz koja je postigla devet poena u prvom poluvremenu.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

I četvrtina

Od samog starta utakmice vodila se velika borba ispod oba koša. Srbija je povela posle prodora Jelene Milovanović, međutim, odmah je usledo odgovor Čaglar, koja je sa tri vezana poena donela prvu prednost svojoj ekipi.Mini serijom Ane Dabović Srbija prva dolazi do četiri poena prednosti. Najpre je pogodila trojku, a zatim je usledio sjajan prodor za 9:5.Košarkašice Turske nisu dozvolile našim devojkama da steknu osetniju prednost. Zahvaljujući 35-godišnjoj Jilmaz i Amerikanki Sanders Turkinje su konstantno držale rezultatski "priključak" u prvoj deonici. U samom finišu 1/4 Alben je sa linije slobodnih bacanja uspela da izjedanči rezultat 18:18.

Najefikasnija u našem timu posle prvih 10 minuta bila je Ana Dabović sa pet postignutih poena, dok se u Turskoj posebno istakla iskusna Jilmaz sa sedam poena.

Foto: Kurir sport
Foto: Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track