(VIDEO) SRBIN OTKRIO NAJVEĆU ŠAHOVSKU SRAMOTU SVIH VREMENA: Evo kako je Kasparov prevario 17-godišnju Judit Polgar, a sve to snimio Dimitrije Bjelica
Foto: Printskrin

O ovome se dugo pričalo

(VIDEO) SRBIN OTKRIO NAJVEĆU ŠAHOVSKU SRAMOTU SVIH VREMENA: Evo kako je Kasparov prevario 17-godišnju Judit Polgar, a sve to snimio Dimitrije Bjelica

Ostali sportovi -

Čuveni 36. potez iz partije Gari Kasparov - Judit Polgar sa superturnira u Linaresu 1994. godine "opevao je" ceo svet, a sve zahvaljujući čuvenom našem šahovskom majstoru Dimitriji Bjelici.

Kasparov, koji je igrao crnim figurama, do tog trenutka je bio nadmoćan protiv 17-godišnjeg čuda iz Mađarske.

Međutim, odlučio je kao 36. potez da povuče skakača na polje c5. Ispostavilo se da bi to bilo samoubistvo jer bi Polgar u narednom potezu lovcem na c6 potpuno preokrenula situaciju. Kasparov je to video i odmah vratio skakača na d7, a zatim odigrao na f8.

Dimitrije Bjelica
Dimitrije Bjelicafoto: Printskrin

Trenutak kada je Kasparov odvojio prste od figure na c5, što se smatra za odigrani potez, snimila je kamera i jasno se vidi na snimku koji je Dimitrije Bjelica predstavio javnosti.

Judit Polgar je u tom trenutku okrenula glavu sa izrazom čuđenja onim što je napravio Kasparov. Zanimljivo je da se na snimku vide glavni sudija, kao i glavni organizator turnira, koji u tom trenutku okreću glavu, ne želeći da vide sporni trenutak.

Deset poteza kasnije Judit Polgar je predala meč Kasparovu.

Kurir sport Foto: Printskrin

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Evo kako je Bambi uplašio CSKA.i u koju se tradiciju uzdaju crveno beli

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track