(KURIR TV) VANJA GRBIĆ O TRENERIMA I RODITELJIMA U SPORTU: Kad čujem Vaše dete je talenat...
Foto: Foto: kampvanjegrbica.rs

zabrinut

(KURIR TV) VANJA GRBIĆ O TRENERIMA I RODITELJIMA U SPORTU: Kad čujem Vaše dete je talenat...

Ostali sportovi -

Proslavljeni odbojkaški reprezentativac Vladimir Grbić, je na Zlatiboru pokrenuo kamp sa mladim odbojkašima.

Njih više od 450 će u četiri smene od po sedam dana učiti tajnama sporta, ali ne krije da je pomalo zabrinut.

"Mnogo puta sam u životu čuo rečenicu: "Tvoje dete je talenat..." i zatim roditelji ulažu i vreme i novac, a na kraju se to pokažem pogrešnim. Imamo i ovde slučajeva da starija deca treniraju sa mlađom. I kažu: "Svi moji su tamo." Ja mogu da ih lažem, ali neću. Pravimo homogene grupe i na kraju su svi srećni. To je naš cilj. Igra", kaže Vladimir Grbić.

Osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Sidneju, 2000. godine, taj svoj stav ovako objašnjava:

"Deca do 16, 17 godina u svakom sportu, treba da se igraju. Ne da se takmiče i pobeđuju to ne sme da bude cilj trenera. Za zadovoljstvom treba da su na terenu, to kaže i olimpijska povelja.

Ja kada vidim da se neko plaši, pitam da li dišu, prošem, uštinem ih, igram se sa njima. Zar mi nismo odrasli, jer su nam zaljubljenici u sport govorili da se javimo tamo i tamo. Toga danas nema, i znam veliki broj dece koja su se povredila ili odustala, jer se sa njima ne radi kako treba".

Starijem od braće Grbić ova priča je poslužila za sledeću opasku:

"Znam. Kad je neko prvenstvo u fudbalu, svi igramo fudbal, Vimbldon, ideš na pijacu, rumunski reketi i 16 loptica, beton, i peglaj tenis... To je normalno. Mi moramo da pokrenemo decu koja danas pokreću samo dva prsta na obe ruke. To je problem i mi želimo da krozu praksu saznamo kada i kako treba raditi sa decom različitog pola i uzrasta. Sada imamo teorijsku podelu, ali ja želim da sve to uobličimo. Jer nam je zdravlje cilj. Petica sama stiže na cilj, prave se jake četvorke", rekao je Vanja Grbić.

Kurir sport, Foto: kampvanjegrbica.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track