SLAVKO ŠTIMAC O LEGENDI JUGOSLOVENSKOG BOKSA: Mate Parlov je bio svetski šampion, a služio je u kafiću gde su ga provocirali i vraćali za šećer
Foto: Marina Lopičić, Printscreen YouTube

DORUČAK ŠAMPIONA

SLAVKO ŠTIMAC O LEGENDI JUGOSLOVENSKOG BOKSA: Mate Parlov je bio svetski šampion, a služio je u kafiću gde su ga provocirali i vraćali za šećer

Ostali sportovi -

Predstava o čuvenom bokseru Mate Parlovu, rađena u koprodukciji Bitef teatra i pozorišta "Ulyšes", neće se igrati pod prvobitnim imenom "Mate Parlov", već će nositi naziv "DORUČAK šampiona", jer je udovica slavnog sportiste zabranila korišćenje njegovog imena.

"Udovica Mate Parlova nije nam dala prava da koristimo njegovo ime u predstavi, jer ga je ona zaštitila u kulturne, sportske i druge svrhe", kaže producent pozorišta "Ulyšes" Duško Ljuština.

Kako pišu hrvatski mediji udovica Mate Parlova, Laura, dugo je pregovarala sa ekipom koja je radila na predstavi, da bi konačno poslala pismo u kojem ih je obavestila da porodica ne daje pravo korišćenja imena bokserske legende.

Ljuština kaže da to neće predstavljati problem i da će se predstava igrati, jer je samo nadahnuta životom jednog od najpoznatijih sportista svih vremena na našim prostorima i da nije utemeljena na liku i delu Mate Parlova.

Kako je ranije najavio Bitef teatar, premijerno izvođenje je zakazano za 12. avgust na Brionima, a beogradska premijera planirana je za novembar.

Scenario za predstavu pisali su autori iz Zagreba, Beograda i Ljubljane, Tomislav Zajec, Olga Dimitrijević, Aleksandar Radivojević, Dimitrije Kokanov i Jan Cvitković, a režiju potpisuje Aleksandar Švabić.

Dramaturg je Nataša Rajković, koreograf Staša Zurovac, muziku potpisuje Damir Urban, scenografiju Davor Sanvincenti, a kostimograf je Maria Marković.

Glavnu ulogu će tumačiti Slavko Štimac, koji je nedavno, gostujući na Festivalu evropskog filma Palić, objasnio da to nije priča o Parlovu u ringu koji ređa nokaute, već o Parlovu kao ličnosti.

"Parlov je obeležio moju mladost. Imao je status heroja u mojoj porodici i mnogim drugim porodicama širom Jugoslavije", rekao je Štimac.

"Bio je zanimljiva ličnost, ta diskretnost, možda zanesenost, voleo je poeziju, znao je puno pesama raznih pesnika. Čudno je živeo, radio je u svom kafiću pred kraj karijere u Puli i sam posluživao. Bio je svetski šampion, a posluživao je ljude kafom. Neki su ga vraćali po šećer, vodu, ljudi su ga provocirali, a on nije reagovao ni na šta", rekao je Štimac.

U predstavi igraju i Dejan Dedić, Lucija Šerbedžija, Katarina Bistrović Darvaš i Jerko Maričić.

Parlov je osam puta bio prvak Jugoslavije, pet puta prvak Balkana, dva puta svetski prvak i jednom evropski, osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. i još za života proglašen najboljim hrvatskim sportistom 20. veka.

kurir.rs / Tanjug

foto: Marina Lopičić/Printskrin YT

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO : Zvezdaši , vratite se na zemlju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track