SRBIN TRČAO SA SVETSKIM VELIČINAMA Skajraner Dušan Bazić išao nebu pod oblake
Foto: Skyrunning Serbia

nadljudski napori

SRBIN TRČAO SA SVETSKIM VELIČINAMA Skajraner Dušan Bazić išao nebu pod oblake

Ostali sportovi -

Srbija je imala prvog predstavnika u okviru Svetske skajraning lige (nebesko trčanje). Tromso, gradić na krajnjem severu Norveške je bio domaćin jedne od najprestižnijih trka Svetske skajraning lige, koju organizuje najbolji planinski trkač sveta Kilian Žornet sa svojom devojkom Emili Frosberg.

Blizu hiljadu prijavljenih takmičara u četiri trke, 30 nacija i naš Dušan Bazić, koji je nastupao na "najstrmijoj" trci u formatu "Vertikalni kilometar". Blaman Vertikal je kretao sa morske obale, pred njim su bili najbolji trkači sveta, olimpijski sportisti i 2,7 km staze sa 1.040 m uspona po klizavom kamenju prelepih fjordova.

Dušan Bazić, foto: Skyrunning Serbia

To dovoljno govori koliko je strma i vertikalna staza, delovi su bili pod snegom a na momente se išlo i uz metalne sajle. U muškoj konkurenciji startovala su 104 trkača gde mladi Bazić zauzima 15. mesto sa vremenom 46 minuta 58 sekundi.

S obzirom na to da je ovo prva trka Svetskog kupa za Bazić, rezultat je sjajan, sam odlazak je već veliki uspeh. Naći se medu najboljima, sticati iskustvo, sjajna je stvar, a tek je na početku karijere.

Dušan Bazić, foto: Skyrunning Serbia

Srbija ima puno talenata kad su u pitanju planinski i individualni sportovi, Bazić je pravi promoter našeg najvećeg ski centra na Kopaoniku, gde živi i trenira. Njegov uspeh nije ostao nezapažen u svetskoj skajraning zajednici, pošto je ostavio 90 trkača iza sebe kao jedini takmičar iz jugoistočne Evrope, a to dovoljno govori.

Pred Srpskom Skajraning asocijacijom je ozbiljan rad, naša zemlja ima odlične uslove za ovaj planinski sport, koji se bori da postane olimpijski.

kurir.rs / kurir sport

foto: Skyrunning Serbia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO : Zvezdina muka - ko će zameniti Jovičića?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track