(VIDEO) RUSKA ATLETIČARKA ŽIVELA U PAKLU: Zvali su me izdajnicom i zlostavljali
Foto: Reuters

druga strana sPorta

(VIDEO) RUSKA ATLETIČARKA ŽIVELA U PAKLU: Zvali su me izdajnicom i zlostavljali

Ostali sportovi -

Ruski atletičari ne smeju nastupati na Svetskom prvenstvu u Londonu, kao što nisu smeli nastupati ni na Olimpijskim igrama u Riju 2016.

Doping uz blagoslov države doveo je do te katastrofe za ruski sport, ali bilo je i svetlih primera sportista koji su se kleli u svoju nevinost pa su pravdu tražili putem žalbe IAAF-u na Arbitražnom sportskom sudu.

Takav primer je i ruska skakačica u dalj Darija Klišina. Dok se u Rusiji sprovodio doping, ona nije bila prisutna nego je trenirala u SAD.

Zbog toga je demantovala bilo kakvu umešanost u nečasne radnje pa joj je na kraju dozvoljen nastup na Igrama, kao i na tekućem Svetskom prvenstvu. Nadmeće se tako pod zastavom IAAF-a, a ne pod ruskom.

- Moj olimpijski san zamalo se pretvorio u noćnu moru. Bila sam u dobroj formi, ali čekajući odluku Arbitražnog sportskog suda nisam se mogla koncentrirati i trenirati. Nakon odluke Suda mediji su pisali kako ću se nadmetati pod zastavom Međunarodnog olimpijskog komiteta kao nezavisna atletičarka. Odmah su počela zlostavljanja, bila sam obeležena kao izdajnik od ljudi koji su verovali novinarima - rekla je Darija i nastavila:

- Šta sam više mogla pokušavala sam ne čitati komentare ispod mojih fotografija na Instagramu. Ali tada su mi prijatelji slali poruke o tome šta se piše o meni. U miks zoni nisam mogla proći pored novinara, samo su me zaustavljali, svi su želeli da pričam o dopingu u Rusiji.

Za nju su to bila vrlo teška vremena, a to je uticalo na rezultat. Završila je tek deveta.

- Na Igrama sam se osjećala usamljeno, a takve stvari sve su pogoršavale. Nisam se mogla u potpunosti koncentrirati i zato nisam prošla u Riju onako ako sam se nadala.

I dalje joj nisu oprostili što se nije solidarisala sa ostalim ruskim atletičarima pa odustala od svega. Tvrdi da joj i dalje stižu razne prijetnje, ali je lakše nego pre.

Kurir sport, BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track