ODLIČAN USPEH SRPSKIH ŠAHISTA: Jovani Srdanović srebro na EP u Rumuniji
Foto: Profimedia

izuzetna igra krunisana medaljom

ODLIČAN USPEH SRPSKIH ŠAHISTA: Jovani Srdanović srebro na EP u Rumuniji

Ostali sportovi -

Pobedom u poslednjem kolu protiv Francuskinje Esti, Jovana Srdanović sa 7 poena osvojila je 2. mesto i srebrnu medalju u kategoriji devojčica do 14 godina, na upravo završenom Prvenstvu Evrope za mlade šahiste u Mamaji (Rumunija).

Sve čestitke pripadaju juniorskoj šampionski Srbije, koja je donela našoj zemlji dugo čekanu medalju sa kontinentalnog prvenstva. Njen najveći adut, pored šahovskog umeća, bila je izuzetna psihička zrelost u poslednja dva kola, kada su se rešavali osvajači medalja.

Dodatni kriterijumi sprečili su pre svega Andreja Ljepića, a onda i Janka Radovića da ovo takmičenje bude prava žetva medalja za ekipu iz Srbije.

Andrej Ljepić doživeo je da njegova izuzetna igra na turniru ne bude krunisana medaljom. I pored poraza u poslednjem kolu, njegove šanse sa ostvarenih 7 pobeda bile su realne, ali desilo se nešto što se dešava jednom u nekoliko godina - prva dva dodatna kriterijuma bila su jednaka kao i kod Rusa Vetohina, i odlučio je tek treći kriterijum - broj pobeda crnim figurama. Ipak, za nas je Andrej nosilac medalje, a ovo takmičenje pokazalo mu je put kojim treba da ide i postane veliki igrač.

Janko Radović je jedan od junaka naše ekspedicije. Kragujevčanin, za koga nije tajna da je odličan šahista, ovog puta pokazao je svu raskoš svog talenta. U poslednjem kolu pobedio je u izuzetnoj partiji Hrvata Svena Ticu, stigao na "kotu" od 6,5 poena i deobu 3. mesta, ali su nešto slabiji rezultati u startu uticali da konačan plasman bude 6. mesto.

Miloš Milošević je u kategoriji do 14 godina pobedom u poslednjem kolu protiv prvog favorita grupe, turskog FM Ozenira, osvojio 6,5 poena i izuzetno 10. mesto. Listu sjajnih rezultata zaključuje Hana Denić u kategoriji do 10 godina, sa 6 osvojenih poena i 12. mestom na tabeli. Ipak, ostaje utisak da Hana ima šahovski potencijal za medalju i ne sumnjamo da će je u jednom od sledećih pokušaja i osvojiti.

Listu zaključuju solidnim rezultatima i plasmanima Marko Milanović, sa osvojenih 5,5 poena i 24. mestom u kategoriji do 10. godina i Stefan Tadić sa istim brojem poena i 27. mestom u kategoriji do 12 godina. Za njih dvojicu važi isto što i za Hanu - oni imaju potencijal za mnogo veće domete.

Odavno jedno takmičenje, kao ovo u Mamaji, nije pokazalo kakvim potencijalima i talentima raspolaže šah u Srbiji. Na Prvenstvu Evrope za mlade učestvovalo je 1142 takmičara iz 49 evropskih nacionalnih federacija. Srbiju je predstavljalo 19 takmičara. Rezultate su beležili mlade šahistkinje i šahisti pola u raznim uzrasnim kategorijama od 8 do 18 godina, što je veliki uspeh i jasan pokazatelj.

kurir.rs / kurir sport

foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Ovo su timovi sa kojim će Zvezda i Partizan Večeras istrčati na teren

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track