PREMINUO RAZJARENI BIK: Tukao je protivnike i žene, holivudske starlete su se otimale za njega, a Robert De Niro ugojio 30 kilograma zbog uloge u filmu!
Foto: Reuters

Umro bokser Džejk La Mota

PREMINUO RAZJARENI BIK: Tukao je protivnike i žene, holivudske starlete su se otimale za njega, a Robert De Niro ugojio 30 kilograma zbog uloge u filmu!

Ostali sportovi -

Slavni bokserski šampion srednje kategorije Džejk La Mota preminuo je u 96. godini.

Karijeru je počeo davne 1941. godine, a završio je sa skorom 83-19, uz 30 nokauta.

Njegov lik bio je inspiracija za film Martina Skorsezea "Razjareni lik", a tumačio ga je Robert De Niro.

Džejk La Mota je rođen u Njujorku, u poznatom predgrađu Bronks, 1921. godine zbog čega je dobio nadimak "Bik iz Bronksa".

Bio je najbolji bokser na svetu 1940-tih i 1950-tih godina.

Prvi put je postao šampion u srednjoj kategoriji 1949. godine posle nezaboravne borbe sa takođe slavnim Rejom Šugarom Robinsonom.

Penzionisao se 1954. godine.

Odrastao je u kraju gde se teško živeli, pa ga je otac kao maloletnog naterao da se bori na ulici kako bi zaradio neki novac za izdržavanje porodice. Sa 19 godina je postao profesionalac. Bio je poznat kao agresivan i nemilosrdan borac u ringu.

Prvi je borac koji je pobedio do tada nesavladivog Rej Šugar Robinsona.

Šira javnost je za njega čula 1947. godine kada je izgubio borbu od Bilija Foksa. Javnost je bila ubeđena da je namestio meč.

Tokom karijere je pet puta bio svetski šampion, a poslednju borbu za titulu je imao 1951. godine u čuvenom meču "Masakr na Svetog Valentina" protiv Robinsona.

Ni život po završetku bokserske karijere nije bio nezanimljiv. Otvorio je bar u Majamiju i zabavljao se sa tada najpoznatijim holivudskim starletama, poput Hedi Lamar ili Džejn Mensfild.

Tokom 1960-tih godina je bio čak i hapšen zbog optužbi za promociju maloletničke prostitucije.

Autobiografiju je napisao 1970. godine, a na osnovu nje je snimljen čuveni film "Razjareni bik". Zbog uloge Džejka La Mote slavni holivudski glumac Robert De Niro se ugojio 31 kilogram za četiri meseca. De Niro je putovao po severnoj Italiji i Francuskoj i uglavnom se hranio testeninom. Sa 66 kilograma dospeo je do 97.

Satisfakciju je dobio 1990. godine kada je uvršten u boksersku kuću slavnih.

Ženio se čak sedam puta, a nekoliko puta je bio optuživan za porodično nasilje nad suprugama. Jedno od njih je opisao u svojoj biografskoj knjizi.

Kurir sport

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track