NENAD BOROVČANIN ZA KURIR: Srpski boks će drmati Evropu
Foto: Dragana Udovičić

Intervju, predsednik Bokserskog saveza Srbije, ŠAMPIONSKI Novi predsednik BSS u akciji

NENAD BOROVČANIN ZA KURIR: Srpski boks će drmati Evropu

Ostali sportovi -

Prioritet će biti razvoj srpske škole boksa u klubovima širom Srbije, i to bez naplate članarine, kako bi svako dete imalo jednaku šansu, kaže Borovčanin

Srpski boks se vraća na stazu kojom je nekad plenio, a zasluge za to pripadaju bivšem evropskom šampionu i novom predsedniku Bokserskog saveza Srbije Nenadu Borovčaninu.

Sada već iskusni funkcioner u intervjuu za Kurir najavljuje bolje dane nekada vrlo popularnog sporta koji je iznedrio silne asove.

Kako protiče prvi period na funkciji novog predsednika BSS?

- Kao kada se bokser podiže sa poda iz nokdauna, takvi su i prvi dani u Bokserskom savezu Srbije. Sumirali smo mnoge probleme, ali borba tek predstoji.

Koji su vam prioriteti kada je u pitanju sređivanje situacije u srpskom boksu i koji su najveći problemi?

- Najveći problem su blokade računa i nenamenski potrošena sredstva prethodnih rukovodstava, što ćemo rešavati onako kako zakon propisuje uz dijalog sa resornim Ministarstvom sporta. Do decembra ćemo formirati upravni odbor sa ljudima iz privrede, poput novoizbranog potpredsednika Miloša Gobeljića i prvog operativca saveza Dragoljuba Radovića. Prioritet će biti razvoj srpske škole boksa u klubovima širom Srbije, i to bez naplate članarine, kako bi svako dete imalo jednaku šansu. Reprezentacija će imati obezbeđene uslove za pripreme i putovanja na velike turnire, sa ciljem da stvorimo „kaznenu ekspediciju“ u Evropi.

Gde se danas nalazi sport u kom smo imali velike šampione?

- Citat Rokija „Nije važno koliko jako možeš da udariš nego koliko udaraca možeš da primiš i da nastaviš dalje da se boriš“ je sudbina srpskog boksa u jednoj rečenici.

Kakva je situacija u reprezentaciji? Imamo li talentovanih boksera?

- Reprezentacija nekoliko godina nije imala organizovane pripreme, dok je svako za sebe plaćao put na međunarodna takmičenja. Naš plan je da im obezbedimo sve uslove da Srbija kao nekada ima jaku reprezentaciju u boksu. Sve jake države u svetu imaju jak boks, pa će tako biti i sa Srbijom. Imamo sreću da predsednik Vučić razume značaj boksa za jednu državu, jer je nekada bio predsednik Bokserskog kluba Pinki, ali i težinu ovog sporta, jer ga je rekreativno trenirao.

foto: Arhiva

Uskoro spektakl

ZLATNA RUKAVICA U ARENI

Najavili ste ambiciozne planove, jedan od njih je i spektakl u Areni - Zlatna rukavica, šta ljubitelji boksa mogu da očekuju od tog događaja?

- Spektakl u Štark (Kombank) areni organizujemo uz pokroviteljstvo Grada Beograda, dok će predsednik organizacionog odbora biti gradonačelnik Beograda Siniša Mali, zajedno sa legendama eks-ju ringa. Posle dugog niza godina će Zlatna rukavica biti prenošena uživo u svim republikama bivšeg SFRJ, na kanalima Sport kluba, a Beograđani će imati priliku da uz besplatan ulaz uživaju u spektaklu poput onih u Vegasu.

Podrška velikana

ČESTITALI HUK I BRAĆA KLIČKO

Imate dobre odnose sa Hukom i braćom Kličko.

- Pored njih dvojice, čestitke i ponuđenu podršku sam dobio od mnogih prijatelja širom sveta, između ostalih i od prvog čoveka svetskog boksa Franka Frantinija.

Kurir / P. GAJIĆ

Foto: Dragana Udovičić, Arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Ko to bije Zvezdine igrače?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track