ALEKSANDAR ŠOŠTAR ZA KURIR: Sport treba da ostane naš najbolji proizvod!
Foto: Zorana Jevtić

INTERVJU, Predsednik sportskog saveza Srbije, pred trećim mandatom

ALEKSANDAR ŠOŠTAR ZA KURIR: Sport treba da ostane naš najbolji proizvod!

Ostali sportovi -

Legendarni vaterpolista i član svetske kuće slavnih za Kurir sumirao rezultate najveće nevladine sportske organizacije na Balkanu,kojom predsedava osam godina

Aleksandar Šoštar ima podršku većine sportskih saveza u Srbiji, saznaje Kurir pred izbornu skupštinu Sportskog saveza Srbije (SSS), koja će se održati 27. decembra u Beogradu.

Proslavljeni vaterpolista, član svetske kuće slavnih, nalazi se pred trećim mandatom u najvećoj nevladinoj sportskoj organizaciji na Balkanu, a u prilog mu ide činjenica da je Sportski savez Srbije tokom osam godina njegovog predsedavanja postao cenjena institucija i najvažniji partner Ministarstva omladine i sporta.

Prvi čovek organizacije koja okuplja preko 200 članica, neolimpijskih, olimpijskih sportova, gradskih i opštinskih sportskih saveza, u razgovoru za Kurir analizirao je učinjeno i otkrio nove planove.

- Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je uloga Sportskog saveza Srbije veoma priznata i prepoznatljiva, kako od strane Ministarstva omladine i sporta sa Vanjom Udovičićem na čelu, tako i od naših sportskih saveza na lokalnom nivou, kao i opština i gradova. Pomogli smo mnogim našim članicama, što u finansijskom, što u savetodavnom smislu. Članovi SSS bili su tokom cele godine na terenu širom zemlje, gde su sa organizatorima raznih sportskih događaja prisustvovali i pružili adekvatnu pomoć - istakao je Šoštar.

Sportski savez Srbije aktivan je i na međunarodnoj sceni, o čemu svedoči nedavno održani Sajam sporta, koji je oduševio Evropu.

- Sajam sporta i ovog puta je premašio očekivanja mnogih. Sve što se dešavalo tokom tri dana Sajma bilo je u interesu srpskog sporta, odnosno po planu i programu Ministarstva omladine i sporta kao pokrovitelja i nas iz Sportskog saveza Srbije kao organizatorima. Raduje me što je i ovog puta veliki broj dece posetio Sajam i što će većina zasigurno početi da se bavi nekim sportom ako već nije. Zahvalni smo našim profesionalnim sportistima, osvajačima evropskih, svetskih i olimpijskih medalja, što su uveličali program i što su svojim prisustvom doprineli ideji Sportskog saveza Srbije i Ministarstva omladine i sporta da se najmlađi pronađu u nekom od sportova.

Za primer

NA TERENU I KAO FUNKCIONERI

Aleksandar Šoštar nedavno je dokazao da i dalje ima želju za takmičenjem, iako je pre skoro dve decenije okončao igračku karijeru. Da je tako, videlo se na Sajmu sporta, gde je predsednik SSS igrao basket s ministrom sporta i omladine Vanjom Udovičićem, ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, selektorom vaterpolista Dejanom Savićem, generalnim sekretarom VSS Nemanjom Marjanom, državni sekretarom Predragom Peruničićem...

- Bio je to dobar basket, prštalo je na sve strane - našalio se Šoštar.

Sportski savez Srbije već osmu godinu zaredom širom zemlje organizuje i akciju „Mali sajam sporta“.

- I ova akcija ima ogroman značaj za svu decu, škole, klubove koji egzistiraju u opštinama i gradovima. Učestvovala su i deca predškolskog, školskog uzrasta, vrhunski sportisti i klubovi. Hale u gradovima i opštinama gde smo organizovali akciju bile su prepune dece, sportista i predstavnika klubova. Posebno nam je drago što i dalje veliki broj lokalnih samouprava traži da se ova akcija održava u njihovim mestima. Rekviziti koje tom prilikom delimo su od velikog značaja za klubove i škole, a Zavod za sport i medicinu sporta ima veliku ulogu u pregledu i testiranju učesnika ove akcije. Kao kruna akcije „Mali sajam sporta“ na kraju svake godine održava se veliki Sajam sporta u Beogradu.

Na kraju razgovora, Aleksandar Šoštar visoko je ocenio saradnju s Ministarstvom omladine i sporta.

- Bez pomoći države ne bi bilo toliko medalja i srpskih uspeha širom sveta. Naša saradnja s Ministarstvom omladine i sporta sa Vanjom Udovičićem na čelu je veoma bliska, vrlo korektna i transparentna.

foto: Marina Lopičić

U organizaciji SSS

MAJSKA NAGRADA NAJZASLUŽNIJIMA

SSS svake godine u Domu Narodne skupštine Srbije organizuje tradicionalnu dodelu sportskih priznanja.

- Kao i svih ranijih godina, SSS je i ove godine uspešno organizovao dodelu Majske nagrade, najvećeg društveno-sportskog priznanja, zaslužnim sportistima, sportskih radnicima i novinarima. Tradicija će biti nastavljena i narednih godina - kaže Šoštar.

Kurir / Goran Anđelković

Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Ovo je Zvezdi važno koliko i pobeda protiv Kelna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track