(FOTO) VELIKI USPEH NA PRVOM NASTUPU U 2018: Srpski nebeski trkači postigli sjajan rezultat u Alpima
Foto: Miloš Milenković

Otvaranje sezone

(FOTO) VELIKI USPEH NA PRVOM NASTUPU U 2018: Srpski nebeski trkači postigli sjajan rezultat u Alpima

Ostali sportovi -

Srpski skajraning tim je otvorio sezonu već u prvim danima januara u regiji Trsta.

1 / 4 Foto: Miloš Milenković

Proteklog vikenda tim u sastavu Nenad Mitrović, Žarko Ćulibrk i Bojan Dulejan na vrlo teškoj i ozbiljnoj planinskoj trci u Italiji "S1 Ipertrail" uzeli su učešće na najdužoj distanci od 164 km sa 7 km vertikalnog uspona.

Nastupili su u ekipnoj konkurenciji, na najdužoj stazi koja je išla kroz Italiju i Sloveniju, u zimskim uslovima.

foto: Miloš Milenković

Format je takav da staza nije obeležena i idete po nepoznatom terenu što znatno otežava napredak i utiče na dodatno trošenje energije. Dobrim delom ide i kroz Sloveniju tako da kruži preko starih graničnih puteva koji su potpuno divlji i puni životinjskog sveta. Dozvoljena je samo upotreba gps uređaja i mapa, dok vam organizator daje gps transmitere i tako vas svi mogu pratiti u realnom vremenu, online. Na taj način proveravaju dali su se takmičari izgubili ili skratili stazu usled čega bi bili diskvalifikovani.

Naš tim je išao savršeno, vrlo precizno i fokusirano. Start je bio u dva termina, a startovali su u prvom 4. januara u 22 časa. Na cilj su stigli 6. januara u 11:38 nakon 37 sati i 38 minuta. Prvi u svojoj grupi, ali četvrti u ukupnom plasmanu jer je druga grupa, koja je startovala 5. januara u 5 ujutru imala tri tima koja su ipak bila brža.

foto: Miloš Milenković

Trku je završilo oko 35% učesnika ove godine što dovoljno govori o velikom uspehu naših nebeskih trkača.

Kiša je pratila trkače ceo dan i drugu noć, uz ozbiljnu maglu. Ovacije su bile fantastične na cilju u varošici Sistiana, iako je neprestano padala kiša. Italija je poznata kad su u pitanju sportovi u planini, njihova igrališta su Dolomiti i Alpi i oni najbolje znaju koliko je potrebno volje, truda i rada da bi se postigli ovakvi rezultati. Naš tim je dobio sve pohvale organizatora, kao ekipa za primer kako male zemlje mogu napraviti vrhunske rezultate.

foto: Miloš Milenković

Direktor trke i idejni tvorac Tomaso Motoni, inače sam strastveni planinski trkač organizuje trail trke širom sveta i bio je učesnik na Ultra trail-u Stare planine 2016. godine gde je istrčao 122 kilometara.

Nebeskim trkačima Srbije zvanična sezona startuje 31. marta na Goču u opštini Kraljevo sa trkama na 30 i 57 km.

foto: Miloš Milenković

Kurir sport Photo: Miloš Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track